Πλήθος 10.000 νέων Μολδαβών εμφανίσθηκε από το πουθενά την Τρίτη, για να επιτεθεί εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και να συγκρουσθεί με την αστυνομία, διαμαρτυρόμενο για το αποτέλεσμα των εκλογών που ανέδειξε το Κομμουνιστικό Κόμμα του προέδρου Βορονίν, στην πρώτη θέση με 50% των ψήφων.
Η λαοθάλασσα των νέων διαδηλωτών αντικατοπτρίζει το χάσμα των γενεών, που εμφανίζει η κοινωνία της χώρας, ενώ οι διαδηλωτές αξιοποίησαν τα εργαλεία της γενιάς τους, όπως τα μηνύματα SMS, το Facebook και το Twitter, καλώντας τους συνομήλικούς τους να βγουν στον δρόμο και επιτρέποντας στους χρήστες του Ιντερνετ από όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της διαμαρτυρίας τους. Ανάλογες ηλεκτρονικές μεθόδους είχαν χρησιμοποιήσει και οι διαδηλωτές στην Ουκρανία το 2004 και τη Λευκορωσία το 2006.
Την επιτυχία των διαδηλώσεων αποδίδουν πολλοί στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως οι ιστοσελίδες Twitter και Facebook. «Κανείς δεν περίμενε τέτοια συμμετοχή. Καμία πολιτική οργάνωση στη Μολδαβία δεν θα μπορούσε να οργανώσει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για επιτυχία του Ιντερνετ», λέει ο ειδικός των νέων τεχνολογιών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Γιεβγκένι Μοροζόφ.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.