shipΤο σενάριο έχει ως εξής: ενώ είστε πνιγμένος στη δουλειά ο συνάδελφός σας που είναι αδειούχος (πάντα εξασφαλίζει την καλύτερη περίοδο) σας τηλεφωνεί ενώ βρίσκεται εν πλω για να σας ρωτήσει να βρείτε το όνομα της βραχονησίδας δεξιά ή του φορτηγού με το οποίο διασταυρώνεται οσονούπω. Θα ήταν υποχρεωμένος αν τον ενημερώνατε επακριβώς για το τι ώρα «δένει» το καράβι του.

Κι εσείς που είστε ανώτερος άνθρωπος με ένα κλικ στο http://syros-observer.aegean.gr/ais μπορείτε να δείτε την κίνηση των πλοίων στις ελληνικές θάλασσες και να λύσετε τις απορίες του.

Στον χάρτη του Αιγαίου εμφανίζονται όλα τα διαπλέοντα καράβια στην πραγματική τους θέση ανά πάσα στιγμή. Με μπλε χρώμα σημειώνονται τα επιβατηγά, με πράσινο τα φορτηγά και με κόκκινο τα δεξαμενόπλοια. Το κίτρινο αφορά τα ταχύπλοα και το μοβ τα κότερα. Κάθε λεπτό οι θέσεις αλλάζουν.

Το σύστημα marine traffic έχει ευρύτατες εφαρμογές στην επιχειρησιακή έρευνα και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους ταξιδιώτες, αλλά κυρίως για τους κατοίκους των νησιών, που η καθημερινότητά τους εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων. Επιτέλους μία έρευνα που είναι άμεσα αξιοποιήσιμη. Αρκετά με τα διδακτορικά για τη στείρωση του δάκου και την αναπαραγωγή της μουχρίτσας.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από το τμήμα μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Τα εμπορικά πλοία άνω των 300 τόνων, καθώς και όλα τα επιβατηγά, υποχρεώνονται να φέρουν συσκευή AIS (Automatic Identification System), που λαμβάνει δορυφορικά σήματα GPS και εκπέμπει το τρέχον σήμα του πλοίου σε συχνότητες VHF», εξηγεί ο λέκτορας Δημ. Λέκκας, υπεύθυνος του προγράμματος.

«Μαζί με το στίγμα εκπέμπονται και επιπλέον πληροφορίες, όπως το όνομα του πλοίου, το διεθνές αναγνωριστικό του, η ταχύτητά του, η πορεία του, οι διαστάσεις του, καθώς και πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ταξίδι του (προορισμός, βύθισμα και προβλεπόμενη ώρα άφιξης).

Ένα σχόλιο στο “Και το πλοίο φεύγει…”
  1. Ο/Η kaliopek λέει:

    ekpliktiki efarmogi! kai poly xrhsimh

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων