14 Μαρ 2016

Μετατροπή δευτερεύουσας σε μετοχή

Συντάκτης: Γεωργία Σόφη | Κάτω από: ΛΑΤΙΝΙΚΑ
Δείτε το στο slideshare.net

CC BY-NC-SA 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

5 σχόλια προς “Μετατροπή δευτερεύουσας σε μετοχή”

  1. Νίκος είπε:

    Πολλά εύγε. Μια επισήμανση μόνο, γιατί έγινε άθελα. Στο 24 η μετοχή quaerente δεν είναι συνημμένη στο ei, είναι αφαιρετική απόλυτη. Καταλαβαίνω τον φόρτο και τη συνεχόμενη επί πολλές ώρες εργασία που οδηγεί σε αβλεψίες, το έχω πάθει πλειστάκις. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προτάσεις. Άλλη είναι η περίοδος «Cum P. Cornēlius Nasīca ad Ennium poētam venisset eique ab ostio quaerenti Ennium ancilla dixisset eum domi non esse, Nasīca sensit illam domini iussu id dixisse et illum intus esse.», στην οποία πράγματι υπάρχει ei αλλά όχι πρόταση ώστε να συναφθεί προς αυτό το ei, και άλλη η περίοδος «Paucis post diēbus cum Ennius ad Nasīcam venisset et eum a ianuā quaereret, exclamāvit Nasīca se domi non esse, etsi domi erat». Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή: «Paucis post diēbus cum Ennius ad Nasīcam venisset eum a ianuā quaerens (σε ονομαστική, συνημμένη προς το Ennius της πρώτης χρονικής πρότασης), exclamāvit Nasīca se domi non esse, etsi domi erat»· δεν ενδείκνυται όμως, διότι συνήθως στις εκφωνήσεις ζητείται μόνο κάτι μικρό, π.χ. να τραπεί η πρόταση σε μετοχική, και όχι «στην παραπάνω περίοδο (η οποία θα περιέχει και τις δύο χρονικές) να τρέψετε τη δεύτερη χρονική πρόταση σε μετοχική». Keep up!

  2. Γεωργία Σόφη είπε:

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, συνάδελφε. Έχεις δίκιο, αυτή είναι η σωστή συντακτική ανάλυση. Θα φροντίσω να κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις. Είναι σημαντικό που το τεκμηρίωσες αναλυτικά. Ευχαριστώ και πάλι, καλή συνέχεια!

  3. Νίκος είπε:

    Δεν έχει κουμπί διόρθωσης του κειμένου, συνεπώς αναδιατυπώνω. Το «δεν ενδείκνυται» είναι λάθος. Εγώ σε ονομαστική querens θα το έγραφα. Συγχωρήστε με για την βιασύνη (έγραφα πολλά και δεν πρόσεξα = ό,τι ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του ei)…

  4. Νίκος είπε:

    quaerens έπρεπε να γράψω! Πάλι συγγνώμη. Ευχαριστώ. Καλή συνέχεια και σε εσάς.

    Υ.Γ.: Μήπως θα ήταν καλύτερο να μπορούσε κάποιος να διορθώνει τα μηνύματά του; Οπωσδήποτε θα συμβεί και σε άλλους και θα βρεθείτε όλοι στην ίδια θέση του «γράψε-και-ξαναγράψε». Και πάλι πολλά εύγε! Δεν είναι συχνή αυτού του είδους η εργασία, και γενικότερα η σοβαρή εργασία και αξίζει να επισημανθεί. Καλό βράδυ και καλή δύναμη!

  5. Γεωργία Σόφη είπε:

    Όντως η διόρθωση σχολίων είναι εργαλείο απαραίτητο..
    Η λατινική έχει ενδιαφέρον εφάμιλλο της αρχαίας ελληνικής κατά τη γνώμη μου.. Δυστυχώς το μέλλον της στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διαγράφεται δυσοίωνο.. Να είστε καλά και πάλι για τη συνδρομή με τα σχόλιά σας στην προσπάθεια!