Αρχείο για "Μάρτιος, 2012"

Παγκοσμιοποίηση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

Μέσω της επικοινωνίας skype ομάδα εκπαιδευομένων του ΣΔΕ Μυτιλήνης πραγματοποίηση πρακτική στον αγγλικό γραμματισμό με σύνδεση με αντίστοιχο σχολείο στα Κανάρια νησιά. Η εκπαιδεύτρια Βασιλική Μπούρατζη που διοργάνωσε την δράση δούλεψε μεθοδικά για να επιτευχθούν με επιτυχία οι στόχοι της δράσης.

Τέλος το χορευτικό τμήμα του ΣΔΕ παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς στους συνεκπαιδευόμενους μας στην Ιβηρική.

Παρόλα αυτά εμείς θα προτιμούσαμε να ήμασταν εκεί πραγματικά και όχι εικονικά για εκπαίδευση και όχι μόνο ελπίζουμε στο μέλλον να γίνει και αυτό.

Προετοιμασία σχεδίων δράσης

Κάθε ώρα παρουσίασης από τους εκπαιδευόμενους στα πλαίσια των σχεδίων δράσης προϋποθέτει πολλές ώρες προετοιμασίας, μελέτης και πρόβες.

Αυτό που μας αρέσει στο ΣΔΕ όπως φαίνεται και στην φωτογραφία δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους εκπαιδευτές από τους εκπαιδευόμενους. Παραφράζοντας τους στοίχους μπορούμε να πούμε: γιατί εμείς φίλε μου δεν διδάσκουμε για ξεχωρίσουμε από τους εκπαιδευόμενους μας αλλά διδάσκουμε για να μάθουμε όλοι μαζί κάτι καινούριο…

Αιμοδοσία

Το ΣΔΕ Μυτιλήνης επισκέφτηκε το χώρο που έγινε αιμοδοσία. Ενημερώθηκε από τους υπευθύνους και συνέβαλε όσο μπορούσε για την επιτυχία των στόχων. Γιατί αίμα υπάρχει αλλά δεν γίνεται σωστή διαχείριση του…

Παρασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού

Η εκπαιδευόμενη Ταξούλα Μαρούσκου στην δική της σειρά για παρουσίαση στο εργαστήριο αλληλομάθησης  μας έδειξε την παρασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού. Μας έδειξε όλα τα στάδια μας είπε μυστικά και πειραματιστήκαμε όλοι μαζί και από ότι φαίνεται περάσαμε καλά. Επιστημονική υπεύθυνη Βατώ Φρατζόγλου.

Μέτρηση της οξύτητας του λαδιού

Στα πλαίσια του εργαστηρίου αλληλομάθησης που εφαρμόζεται στο ΣΔΕ Μυτιλήνης ο εκπαιδευόμενος Μάκης Πούλος παρουσίασε την μέθοδο οξυμέτρησης λαδιού. Μάθαμε πειραματιστήκαμε και κυρίως γνωρίσαμε τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να μην μας παρουσιάζουν λάθος μετρήσεις. Γιατί στο ΣΔΕ οι γνώσεις έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Επιστημονικός υπεύθυνος του εργαστηρίου ήταν ο  Θεόδωρος Σέντας. Aναλυτικές σημειώσεις ακολουθούν.

Το λάδι περιέχει οξέα (κυρίως στεατικό. παλμιτικό και ελαϊκό ). Όσο λιγότερο το ποσοστό των οξέων που περιέχει τόσο καλύτερης ποιότητος είναι το λάδι. Η ποσότητα των ελεύθερων αυτών οξέων εκφράζεται με την οξύτητα του λαδιού. Την οξύτητα την προσδιορίζουμε με την ποσότητα διαλύματος βάσης (καυστικού νατρίου-ΝaΟΗ) που πρέπει να προσθέσουμε ώστε να εξουδετερώσουμε τα οξέα που περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα από το δείγμα λαδιού. Την στιγμή που εξουδετερώθηκαν πλήρως τα οξέα από το διάλυμα του καυστικού νατρίου την καταλαβαίνουμε από την αλλαγή του χρώματος ενός δείκτη (φαινολοφθαλεΐνη) που έχουμε προσθέσει στο δείγμα λαδιού. Στο όξινο περιβάλλον του λαδιού ο δείκτης είναι άχρωμος ενώ την στιγμή της πλήρους εξουδετέρωσης γίνεται κόκκινος Διαβάστε όλο το άρθρο »

Επίσκεψη στον καταρράκτη στον Σκουτάρο

Ακόμα μια κυριακάτικη εξόρμηση στην πανέμορφη λεσβιακή φύση έγινε την Κυριακή 11Μαρτίου. Αυτή την φορά το παράρτημα Καλλονής του ΣΔΕ Μυτιλήνης πήγε στον καταρράκτη στον Σκουτάρο γιατί η φύση όχι μόνο μας διδάσκει αλλά και μας ξεκουράζει.

Χειροποίητο κερί

Ο εκπαιδευτής Θεόδωρος Σέντας σε εργαστήριο που οργάνωσε στο ΣΔΕ Μυτιλήνης κατασκεύασε χειροποίητα κεριά. Πλήθος από συμβουλές για την Παρασκευή του αλλά και πρακτική εφαρμογή αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι η μάθηση στο ΣΔΕ συνδυάζεται με πρακτικά αποτελέσματα και ευχαρίστηση δημιουργίας.

Πλήρης ανάλυση της ενότητας με παραπομπές και μυστικά μπορείτε να βρείτε παρακάτω. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Eργαστήριο τεχνιτής παλαίωσης

Η εκπαιδεύτρια Βαλάντω Συγεώργη οργάνωσε εργαστήριο τεχνίτης παλαίωσης εικόνων στο παράρτημα του ΣΔΕ Μυτιλήνης στην Καλλονή. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, η προσπάθεια ήταν φιλότιμη από όλους, οι γνώσεις που αποκομίσαμε πολύτιμες και το αποτέλεσμα που δείχνουμε εδώ καταπληκτικό.

Το λιμάνι της Χάβρης

Την ταινία το λιμάνι της Χάβρης προβλήθηκε στο ΣΔΕ Μυτιλήνης και ακολούθησε συζήτηση.

Κολάζ

Διαθεματική εργασία με τον Αγγλικό γραμματισμό και της Αισθητικής Αγωγής είχε το παραπάνω αποτέλεσμα. Οι εκπαιδευόμενοι με την καθοδήγηση της Β. Μπούρατζη και της Β. Φρατζόγλου δημιούργησαν μια αφίσα κολάζ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση