Εν τω Δάσει το ευ: Υπαίθριες τάξεις-Σχολεία του δάσους-Παιδαγωγική της φύσης
https://www.calameo.com/read/006099335f6d20725b695
Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:
Εν τω Δάσει το ευ: Υπαίθριες τάξεις, τα Σχολεία του δάσους και την Παιδαγωγική της φύσης.
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εν τω Δάσει το ευ: Υπαίθριες τάξεις-Σχολεία του δάσους-Παιδαγωγική της φύσηςΤο ημερολόγιο της φύσης
Ο μαθητής παρατηρεί, αναρωτιέται και συνδέει ανακαλύπτωντας τα πάντα γύρω του και τον εαυτό του μέσα από αυτά.
Το ημερολόγιο της φύσης είναι τέχνη. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Αξίζει τον χρόνο και τον κόπο να αξιοποιηθεί αυτό το θαυμάσιο εργαλείο στην καθημερινή επαφή των παιδιών με το περιβάλλον τους. Η καλλιέργεια των δυνατών χαρακτηριστικών και των αξιών μπορεί να υποστηριχθεί εξαιρετικά μόνο από αυτή τη δράση. Η βαθιά σύνδεση με τη φύση μέσα από τις αισθήσεις και τη δημιουργικότητα.
Κάτω από Φύση | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ημερολόγιο της φύσης
Πέρα από τη γνώση της φύσης…
Κάτω από Φύση | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέρα από τη γνώση της φύσης…
Inside, outside & beyond
https://www.teachermagazine.com/au_en/articles/nature-pedagogy-inside-outside-and-beyond
Με απλά λόγια επιστροφή στη φύση για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών μας
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Inside, outside & beyondΤροφή και διάθεση

Πώς αυτό που τρώτε επηρεάζει το πώς αισθάνεστε; Επηρεάζει την κατάθλιψη και το άγχος; Προσεγγίζονται ολιστικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να θρέψουμε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.
Η διατροφή επηρεάζει τη σωματική υγεία αλλά επηρεάζει και τη διάθεση, τα συναισθήματα και την ψυχολογική ανθεκτικότητα. Τα τρόφιμα μπορεί να παρέχουν ζωτική υποστήριξη για τη χημεία του εγκεφάλου, τις ορμόνες και την ικανότητα αντιμετώπισης των πιέσεων της ζωής. Συγκεκριμένα, η υγιεινή διατροφή με φρέσκα και καθαρά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες φαίνεται να προστατεύει από τα συναισθήματα άγχους, θλίψης και κατάθλιψης. Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα και ζαχαρούχα γρήγορα τρόφιμα φαίνεται να υπονομεύουν την ψυχική υγεία. Όσο περισσότερο βάζουμε στο πιάτο φυσικά, υγιεινά γεύματα, τόσο καλύτερα νιώθουμε.
Οι πιθανοί λόγοι για αυτή τη σύνδεση «τροφής-διάθεσης» περιλαμβάνουν επιδράσεις στο εντερικό μικροβίωμα (κοιλιακός εγκέφαλος) και τη φλεγμονή, σταθεροποιώντας επίπεδα σακχάρου στο αίμα και παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση. Ενώ χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες, μια προσέγγιση βασισμένη στη διατροφή για την πρόληψη και την ανακούφιση της ψυχολογικής δυσφορίας δείχνει πολλά υποσχόμενη.
Εξάλλου, τα τρόφιμα είναι πληροφορίες που επηρεάζουν βαθιά κάθε κύτταρο στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων!
Παρατηρήστε πως αισθάνεστε μετά από διαφορετικά γεύματα (σαλάτα έναντι μακαρόνια ή γλυκά) και δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα έτοιμα και γρήγορα τρόφιμα με πιο σπιτικά πιάτα χρησιμοποιώντας φρέσκα, αγνά, τοπικά υλικά.
Τρώτε αργά, ήρεμα, απολαύστε κάθε μπουκιά και θα δείτε τη διαφορά στη διάθεση και στο φυσικό σώμα.
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τροφή και διάθεσηΑλκαλική Διατροφή

Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στη λογική ότι η διατροφή μας μπορεί να αλλάξει το pH του σώματος μας.
Ο μεταβολισμός, η διαδικασία μετατροπής των τροφών σε ενέργεια, περιλαμβάνει αρκετές χημικές αντιδράσεις ώστε να διασπαστούν οι τροφές .Αυτές οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας είναι αργές και ελεγχόμενες. Οι τροφές που καταναλώνουμε αφήνουν κάποια “υπολείμματα” που είναι γνωστά ως κατάλοιπα του μεταβολισμού.
Αυτά τα κατάλοιπα του μεταβολισμού μπορεί να είναι αλκαλικά, ουδέτερα ή όξινα. Αυτά τα υπολείμματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το pH του σώματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εάν τρώτε τροφές που αφήνουν όξινα κατάλοιπα, το αίμα σας γίνεται πιο όξινο. Αν οι τροφές που τρώτε αφήνουν αλκαλικά κατάλοιπα, το αίμα γίνεται πιο αλκαλικό.
Τα συστατικά των τροφών που αφήνουν όξινα κατάλοιπα περιλαμβάνουν τις πρωτεΐνες, το φωσφορικό άλας και το θείο, ενώ τα αλκαλικά συστατικά περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.
Τα επίπεδα του pH στο σώμα:
- Το 0 είναι πολύ όξινο
- Το 7 είναι ουδέτερο
- Το 14 είναι πολύ αλκαλικό
Τι τρώμε και τι αποφεύγουμε στην αλκαλική διατροφή;
Η συγκεκριμένη διατροφή οργανώνεται σύμφωνα με το pH των τροφών. Αν θέλετε να ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή, θα καταναλώνετε τροφές όπως αυτές που βρίσκονται στην παρακάτω λίστα, θα αποφεύγετε τις καθαρά όξινες τροφές, θα περιορίσετε ή θα αποφεύγετε τις ουδέτερες τροφές και θα επικεντρωθείτε στις αλκαλικές τροφές.
Όξινες τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε:
- Κρέας (ειδικά το παστό βοδινό, το κρέας σε κονσέρβα, η γαλοπούλα, το μοσχάρι και το βοδινό)
- Πουλερικά
- Ψάρια
- Τυρί cottage
- Γάλα
- Τυρί (ειδικά η παρμεζάνα, το τσένταρ και τα σκληρά τυριά)
- Γιαούρτι
- Παγωτό
- Αυγά (ειδικά των κρόκο των αυγών)
- Σιτηρά (καστανό ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά, καλαμπόκι, λευκό ρύζι, ψωμί σικάλεως, ψωμί ολικής άλεσης)
- Αλκοόλ
- Σόδα
- Φακές
- Φιστίκια και καρύδια
- Επεξεργασμένες τροφές
Τροφές με ουδέτερο pH που πρέπει να περιορίσετε:
- Φυσικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το γάλα
- Άμυλο
- Ζάχαρη
Αλκαλικές τροφές που χρειάζεται να καταναλώνετε:
- Φρούτα
- Χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη
- Σταφίδες
- Μαύρες σταφίδες
- Λαχανικά (ειδικά σπανάκι)
- Πατάτες
- Κρασί
- Μεταλλικό νερό
- Τροφές με σόγια
- Όσπρια
- Φύτρες
- Ξηροί καρποί
Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της διατροφής, εδώ είναι ένα παράδειγμα.
Ημέρα 1: Φρούτα και λαχανικά. λάχανο με πέστο και αβοκάντο. κολοκυθάκι με ψητά λαχανικά
Ημέρα 2: Φρέσκα ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά. σαλάτα με λαχανικά και ελαιόλαδο. γλυκοπατάτα με μπρόκολο στον ατμό
Ημέρα 3: Απεριόριστα φρούτα και λαχανικά. ποτήρι κόκκινο κρασί και σαλάτα σπανάκι, φρουτοσαλάτα με φρέσκο χυμό λάιμ
Ημέρα 4: φρούτα και λαχανικά. κολοκυθάκια και λαδολέμονο. γλυκοπατάτα με λίγο βούτυρο
Ημέρα 5: φρούτα και λαχανικά. σούπα ζωμού λαχανικών και σαλάτα σπανάκι, καρότα
Ημέρα 6: φρούτα και λαχανικά. ψιλοκομμένο κουνουπίδι με ψητά λαχανικά και ελαιόλαδο. πράσινο smoothie και ψητά λαχανικά
Ημέρα 7: φρούτα και λαχανικά. χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη, smoothie φρούτων. ψιλοκομμένα αγγούρια και ντομάτες με ελαιόλαδο
Ημέρα 1η Πρωινό: Μήλα και κανέλα Μεσημεριανό: Σαλάτα κήπου με ψητά λαχανικά, με γέμιση λεμονιού Δείπνο: Γλυκοπατάτα και σοταρισμένο σπανάκι
Ημέρα 2η Πρωινό: Smoothie φρούτων Μεσημεριανό: Σαλάτα σπαράγγια και σπανάκι στον ατμό Βραδινό: καρότα με σάλτσα , με σοταρισμένα μανιτάρια
Ημέρα 3η Πρωινό: Αχλάδια, ροδάκινα και καφές Μεσημεριανό: Χούμους λαχανικών με καρότα, σέλινο και ντοματίνια Δείπνο: Μανιτάρια σχάρας, πιπεριές και κρεμμύδια με ήπια σάλτσα
Πηγή: www.therapia.gr
www.verywellfit.com
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλκαλική Διατροφή”Τι έφαγε το φαγητό σου”;
Παίζει μεγάλο ρόλο το τι τροφοδότησε την τροφή σου πριν καταλήξει να γίνει η τροφή σου. Με λίγα λόγια που αναπτύχθηκε, πως, με τι ανατράφηκε. Σε ένα έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά ή σε σκόνη με χημικά λιπάσματα; Σε αυτή τη βάση δίνεται έμφαση στην ποιότητα του εδάφους. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε η Αναγεννητική Γεωργία αντί της συμβατικής καλλιέργειας με τα χημικά και την εξουθένωση του πρότερα ζωντανού εδάφους.
Τι είναι η Αναγεννητική Γεωργία;
Το Regenerative Agriculture (RA) είναι ένα σύστημα παραγωγής τροφίμων που μπορεί ταυτόχρονα να αξιοποιήσει και να αποκαταστήσει το έδαφος, να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα, να προστατεύσει το νερό και να αξιοποιήσει τις φυσικές ικανότητες δέσμευσης άνθρακα των φυτών καλλιεργειών, βελτιώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα και τελικώς την κερδοφορία των αγροτών.
Η αναγεννητική γεωργία επιδιώκει να θεραπεύσει την επιζήμια, εξορυκτική σχέση μεταξύ της βιομηχανικής γεωργίας και της γης. Στην κλίμακα των μεμονωμένων εκμεταλλεύσεων, το κάνει αυτό δημιουργώντας πολύπλοκα αγρο-οικοσυστήματα όπου τα θρεπτικά συστατικά, το νερό και άλλοι πόροι εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών καλλιεργειών, ζώων και φύσης αντί να χρησιμοποιεί το περιβάλλον ως χώρο απόρριψης για επιπλέον απόβλητα και λιπάσματα. Όταν γίνει σωστά, η αναγεννητική γεωργία μπορεί να αποκαταστήσει περιοχές που έχουν απογυμνωθεί από βλάστηση, έδαφος και βιοποικιλότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η παραγωγή τροφίμων μπορεί να συνεχιστεί χωρίς περαιτέρω ζημιές.
Bασίζεται σε πέντε θεμελιώδεις αρχές. Επειδή οι συνθήκες του εδάφους και του κλίματος ποικίλλουν πολύ ανά τον κόσμο, οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους εφαρμόζονται οι αρχές της ΡΑ αναπόφευκτα θα διαφέρουν από τόπο σε τόπο. :
- Η ελαχιστοποίηση της διαταραχής του εδάφους ωφελεί το έδαφος και το κλίμα
Πρακτική: Καλλιέργεια χωρίς άροση ή χαμηλή άροση
- Η φυτική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ωφελεί την υγεία του εδάφους
Πρακτική: Η χρήση καλλιέργειες κάλυψης
- Η ποικιλομορφία των καλλιεργειών έχει πολλαπλά οφέλη
Πρακτικές: Συνεχής αμειψισπορά, φύτευση ακριβείας, διασπορά, φύτευση αναμετάδοσης και «απογύμνωση λιβαδιού»
- Βελτιστοποίηση της επιλογής σπόρων και ελαχιστοποίηση της εφαρμογής βιολογικών και χημικών εισροών
Πρακτική: Γεωργία ακριβείας
- Η κτηνοτροφία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου υγείας του εδάφους
Πρακτική: Διαχειριζόμενη βοσκή
Πηγές: Agronews, Footprint.org
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ”Τι έφαγε το φαγητό σου”;Κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία (CSA)

Η κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία αναφέρεται σε μια γεωργική επιχείρηση στην οποία καλλιεργητές και καταναλωτές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μοιραστούν τους κινδύνους και τα οφέλη της παραγωγής τροφίμων.
Λειτουργία: Αν και κάθε λειτουργία CSA είναι διαφορετική, η γενική ιδέα μοιάζει κάπως έτσι: τα άτομα αγοράζουν “μετοχές” από τον αγρότη ή τους ανθρώπους που λειτουργούν το αγρόκτημα. Τα μέλη δεσμεύονται να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για τη συντήρηση της εκμετάλλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους, συχνά επενδύοντας στο αγρόκτημα πριν από την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου ή πληρώνοντας σε μηνιαία βάση. Σε αντάλλαγμα, κάθε άτομο λαμβάνει την ίδια ποσότητα φρέσκων προϊόντων όλο το χρόνο. Έτσι, βασικά, τα μέλη κατέχουν τη γεωργική επιχείρηση και μερικές φορές μοιράζονται ακόμη και τη γη.
Προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργικές αλλά και ανοικτές σε άτομα από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, πολλές εκμεταλλεύσεις της CSA προτείνουν ένα μέσο τέλος για την αύξηση του απαιτούμενου ποσού, αλλά ακολουθούν μια στρατηγική «πληρώστε ό,τι μπορείτε». Επίσης, συνήθως ενθαρρύνουν τα μέλη τους να βοηθήσουν στο αγρόκτημα, από τη φύτευση σπόρων έως το πότισμα των καλλιεργειών, τη συγκομιδή και τη διανομή των προϊόντων. Όλα αυτά όμως είναι εθελοντικά. Με αυτόν τον τρόπο, η CSA δίνει έμφαση στις ατομικές ικανότητες και περιστάσεις και προάγει την κοινωνική ισότητα.
Το να γίνετε μέλος ενός αγροκτήματος σημαίνει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τον κίνδυνο να έχετε λιγότερες “αποδόσεις” στην επένδυσή σας από ότι ελπίζατε, επειδή στη γεωργία, δεν μπορείτε να προβλέψετε με απόλυτη βεβαιότητα πόσο καλά θα πάει κάθε καλλιέργεια. Με αυτή την έννοια, ένα μειονέκτημα είναι σαφώς ότι μπορεί να μην παίρνετε ακριβώς αυτό που πληρώνετε. Αλλά και το αντίθετο δηλ. μπορεί να πάρετε περισσότερα από ότι περιμένατε.
Ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται η απόδοσή σας, εξακολουθείτε να επενδύετε σε μια βιώσιμη μέθοδο καλλιέργειας που δεν βλάπτει το οικοσύστημά μας και ακολουθεί μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο μέλλον.
Η γεωργία που υποστηρίζεται από την κοινότητα προμηθεύει ολόφρεσκα τρόφιμα που είναι εποχιακά, τοπικά και βιολογικά και έτσι συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
https://www.ams.usda.gov/local-food-directories/csas
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία (CSA)
Μεσογειακή Διατροφή

https://blogs.sch.gr/periv-deyterobathmia/files/2022/02/guide_local_authorities.pdf
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μεσογειακή ΔιατροφήΚτηνοτροφία

”Σε όλο τον κόσμο, η αγορά κτηνοτροφικών προϊόντων αυξάνεται δραματικά. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η ποσότητα κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών που καταναλώνονται υπερτριπλασιάστηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτή η αυξανόμενη ζήτηση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πληθυσμού και στην αύξηση των εισοδημάτων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων παραγόντων”.
”Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η ζωική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο βιώσιμης διαχείρισης, και μάλιστα μπορεί να συμβάλει θετικά στα οικοσυστήματα. Τα ζώα μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφικής ποικιλομορφίας και της οικονομικής ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.
https://www.junex.gr/index.php/el/nea/86-ktinotrofia
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κτηνοτροφία