Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαδίκτυο – SID2024 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων Δ2

0

Συγγραφέας: ΠΟΠΗ ΠΑΤΣΑΤΖΗ | Κατηγορία Re-Gen (Recycler Generation), Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Εργαστήρια Δεξιοτήτων | , στις 12-01-2024

Το Διαδίκτυο προσφέρει έναν κόσμο ευκαιριών και πληροφοριών, αλλά έχει επίσης δικαιώματα και υποχρεώσεις που πρέπει να γνωρίζετε. Ως παιδιά έχετε το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην ασφάλεια online. Θα πρέπει να νιώθετε άνετα και ασφαλής κατά την περιήγησή σας σε ιστότοπους και την αλληλεπίδραση με άλλους. Ταυτόχρονα, έχετε την υποχρέωση να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο με ευθύνη. Αυτό σημαίνει να είστε προσεκτικοί στην online συμπεριφορά σας, να σέβεστε τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των άλλων και να αποφεύγετε επιβλαβές ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Με το να σέβεστε τα δικαιώματά σας και να εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις εμπειρίες σας στο Διαδίκτυο ενώ παραμένετε ασφαλή και υπεύθυνα.

1. Βλέπουμε την Παρουσίαση για τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο  Εδώ

παρουσίαση δικαιώματα των παιδώνΔραστηριότητα:  Πώς σχετίζονται αυτά τα δικαιώματα που είδατε στην παρουσίαση με τις διαδικτυακές εμπειρίες σας; Αναφορικά με το  Άρθρο 16: δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και δικαίωμα στην πληροφόρηση σκεφτείτε με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να διατηρηθεί στο διαδίκτυο; Τμήμα Δ2: Καταγράφουμε τις απαντήσεις μας στο ΕΔΩ και τις συζητάμε.

Οι μαθητές του Δ2 προτείνουν:

D2 Άρθρο 16 δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και δικαίωμα στην πληροφόρηση

Δείτε και τα Τα ΤΟΠ 10 δικαιώματα των μαθητών στο Διαδίκτυο ( infographic) 

Re-Gen SID 2024 

a. Παρουσίαση Re-Gen SID 2024 στα αγγλικά:

https://tome.app/murat-56a/safer-internet-day-cls9e3zl701apn16bnrkz9rqq

b. Quiz στα αγγλικά

 

2. θυμόμαστε τους κανόνες ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς

Video : Κανόνες ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς (netiquette)

3. Προσωπικά Δεδομένα

4. Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων

5. Ευγένεια στο διαδίκτυο – Δικαιώματα και υποχρεώσεις παιδιών και νέων στον ψηφιακό κόσμο (Genially SID 2024 – Καζή & Τσιαμούρτα)

6. SID 2024 υλικό για μικρά παιδιά  (διαδραστικό https://shorturl.at/ghGJQ): 

α)  Ο Διάσημος φίλος του @Παπάκη

“Ο Διάσημος φίλος του @Παπάκη”. Πραγματεύεται τις διαδικτυακές φιλίες αλλά και κανόνα ότι δεν πρέπει να μιλάμε με κανέναν άγνωστο ούτε στον πραγματικό κόσμο αλλά ούτε και στο διαδίκτυο. (https://saferinternet4kids.gr/vivlia/digiduck-famous-friend/)

ή

β) Ο @Παπάκης και το μαγικό κάστρο

“Ο @Παπάκης και το Μαγικό Κάστρο” μας ενημερώνει για τα online παιχνίδια και τις παγίδες που κρύβουν σχετικά με τις αγορές εντός του παιχνιδιού. (https://saferinternet4kids.gr/vivlia/digiduck-castle/)

7. Σύννεφο Λέξεων

Δημιουργούμε ένα σύννεφο λέξεων με WordArt με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο και το αναρτούμε στο Pαdlet μας  ΕΔΩ.

Δικαιώματα όπως: Ασφάλεια – Ευγένεια –  Ψυχαγωγία – Πρόσβαση στη γνώση –  Σεβασμός Επικοινωνία –  Προστασία –  Καταγγελία – Αποκλεισμός block κ report – Ιδιωτικότητα

Υποχρεώσεις όπως: Σεβασμός – Προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας – Καταγγελία – Αλληλεγγύη – Ευγένεια – Συναίνεση – Προστασία προσωπικών δεδομένων – Σεβασμός στην πνευματική ιδιοκτησία – Απόκρυψη προσωπικών δεδομένων – block report.

Δικαίωμα στην ιδιωτικότητα Χρήση ρυθμίσεων απορρήτου στα κοινωνικά δίκτυα για να μην μπορεί κάποιος να  προσεγγίσει κάποιος ένα παιδί.
Το δικαίωμα στην πληροφόρηση Ένα υπεύθυνο μέσο ενημέρωσης πρέπει να παρέχει και μία ιστοσελίδα ενημέρωσης για παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση