Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες “cyberellas”.

Κατά το cinderella (σταχτοπούτα).

cyberellas.JPG

Πηγή: european schoolnet

Έρευνες δείχνουν ότι η Ευρώπη υπολείπεται σε καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό στις ΤΠΕ. Μάλιστα η έλλειψη αυτή δείχνει να μεγαλώνει. Η σκέψη είναι να καλυφθεί αυτό το κενό από το γυναικείο φύλο, που ενώ μέχρι και το γυμνάσιο ενδιαφέρεται για τις ΤΠΕ και τις απολαμβάνει σχεδόν εξίσου με τα αγόρια, στη συνέχεια δεν ασχολείται με ανάλογο επάγγελμα.

Σύμφωνα με έρευνα του European Schoolnet που πραγματοποιήθηκε από τη Cisco, ένας μεγάλος αριθμός κοριτσιών δεν ακολουθεί παραπάνω σπουδές ή καριέρα στον τομέα των ΤΠΕ, παρά το γεγονός ότι δείχνει ενδιαφέρον και απολαμβάνει τους υπολογιστές  σε μικρότερες ηλικίες.

Τα κυριότερα σημεία της έρευνας:

  • Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες της EU (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία) σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και των δύο φύλων.
  • Τα αγόρια και τα κορίτσια δείχνουν να απολαμβάνουν και να ενδιαφέρονται το ίδιο για τις νέες τεχνολογίες μέχρι και το γυμνάσιο.
  • Στο πανεπιστήμιο πολλές γυναίκες σπουδάζουν στις ΤΠΕ. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία δεν σκοπεύει να ακολουθήσει καριέρα που αφορά αυτόν τον τομέα.
  • Η Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες αντιμετωπίζει έλλειμμα καταρτισμένου δυναμικού στον τομέα των ΤΠΕ. Αναφορές δείχνουν 70.000 κενές θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό τομέα για το 2010.
  • Επιπρόσθετα ο εργαζόμενος πληθυσμός θα συρρικνωθεί εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων και της γήρανσης του πληθυσμού.
  • Οι γυναίκες δεν εμφανίζονται επαρκώς στις ΤΠΕ. Το 2004 στα 5 άτομα που είχαν επιστημονική κατάρτιση στους υπολογιστές, οι γυναίκες ήταν λιγότερες από μία(1).
  • Η πλειοψηφία των κοριτσιών που πήραν μέρος στην έρευνα δείχνουν ενδιαφέρον στις ΤΠΕ. Το 50% περίπου αυτών των κοριτσιών δε συνεχίζουν να σπουδάζουν σ’ αυτόν τον τομέα ούτε και σκέφτοναι ανάλογη καριέρα.
  • Ο μοναδικός παράγοντας που αποτρέπει τα κορίτσια είναι το στερεότυπο ότι η τεχνολογία ταιριάζει περισσότερο στα αγόρια.

Δείτε την έρευνα.


Αφήστε μια απάντηση