Επιστροφή στη βάση μας

Μαυρισμένη  και ολίγον ζαλισμένη από το τακτοποίημα των βαλιτσών ( τι σπάσιμο!!) κάθομαι στο πισί ( το καλό μου, το πεθύμησα!) και  ψάχνω να βρω στο διαδίκτυο τι είναι αυτό το CERN και τι στην ευχή θα γίνει εκεί που μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο….μιλάμε χάλασε τις διακοπές μου!!

Λοιπόν, ορίστε τι κατάλαβα:

α. Το CERN είναι ένα ευρωπαϊκό(συμμετέχει και η Ελλάδα) επιστημονικό κέντρο, που είναι χτισμένο στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία.  Στη φωτογραφία φαίνεται το όνομα Meyrin-CERN και πιο κάτω και δεξιά είναι η Γενεύη.(πατώντας πάνω στην εικόνα θα τα δείτε καθαρά)

cerm.JPG

β. Ο επιστημονικός αυτός οργανισμός έχει ιδρυθεί από το 1954 και ασχολείται με τη Φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Είναι ανοιχτός στο κοινό και τον επισκέπτονται συχνά σχολεία.

γ. Για να μελετήσουν τα στοιχειώδη σωματίδια έχουν φτιάξει επιταχυντές και ανιχνευτές. Αυτές οι κατασκευές βρίσκονται κάτω από τη γη σε βάθος που κυμαίνεται από 50 έως 150 μέτρα. Οι επιταχυντές  επιταχύνουν δέσμες σωματιδίων  οι οποίες καθώς επιταχύνονται συγκρούονται μεταξύ τους ή σε άλλα εμπόδια. Οι ανιχνευτές παρατηρούν και καταγράφουν τι γίνεται στη διάρκεια των συγκρούσεων.

δ. Τα πειράματα αυτά γίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Τι γίνεται όμως τώρα, εξ ού και η αναστάτωση; Έχει τελειώσει και έχει περάσει όλα τα τεστ ένας καινούριος επιταχυντής, ο LHC. Αυτός είναι ένας κυκλικός επιταχυντής (όντας κυκλικός πετυχαίνει πολύ μεγάλες «ταχύτητες»), που έχει περίμετρο 27 χιλιόμετρα , δηλαδή μια διάμετρο περίπου 9 χιλιομέτρων.  Από αυτόν τώρα τον επιταχυντή περιμένουν να δουν οι επιστήμονες πολύ εντυπωσιακές συγκρούσεις !!

ε. Τα στοιχειώδη σωματίδια είναι οι βασικοί δομικοί λίθοι της ύλης . Από ότι κατάλαβα τα σωματίδια αυτά είναι δώδεκα ίσως και είκοσι τέσσερα (τα διπλάσια) αν μετρήσουμε και τα σωματίδια της αντιύλης. Τα τέσσερα πρώτα από αυτά, και νομίζω τα πιο γνωστά, είναι τα νετρίνα, τα ηλεκτρόνια τα άνω κουάρκ και τα κάτω κουάρκ.

στ. Στην επίσημη ιστοσελίδα του CERN έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει και η πρώτη προσπάθεια να κυκλοφορήσει η δέσμη ακτίνων στον LHC .

Την προσδοκώ!!!

Αυτά κατάλαβα.. Δείτε κι εσείς στις παρακάτω διευθύνσεις για να καταλάβετε καλύτερα:

1. Επίσημη διεύθυνση του CERN

2. To CERN στη Wikipedia

3. To ευρωπαϊκό εργαστήριο Φυσικής σωματιδίων

4. Η terra computerata για το CERN

Αφήστε μια απάντηση