Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

ΕΛΜΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ: Ανοικτή επιστολή για τις καθυστερήσεις αποσπάσεων

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των αποσπάσεων στα σχολεία του εξωτερικού απεθυνόμαστε σε εσάς θέλοντας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να αναδείξουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους για την –πράγματι- τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία της περιοχής μας.

Ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων συνεχίζουν να χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα, ενώ πολύ συχνά, το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των μαθημάτων των κατευθύσεων. Παρά τα μπαλώματα και τις αλχημείες ( μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε περισσότερα σχολεία, διδασκαλία μαθημάτων από συναφείς ειδικότητες) σε πολλά σχολεία με δυσκολία καλύπτεται το μισό του διδακτικού ωραρίου. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι -στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν των ευθυνών τους- κατέφυγαν σε μια ανοίκεια και άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίων συναδέλφων μας εκπαιδευτικών οι οποίοι μη έχοντας άλλη ελπίδα να παραμείνουν κοντά στις οικογένειές τους, στράφηκαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν να παραμείνουν στη θέση τους. Σε αυτούς, λοιπόν, τους εκπαιδευτικούς το Υπουργείο χρεώνει τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Αρχικά, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η νομική προσπάθεια των συναδέλφων να παραμείνουν στη θέση τους δεν εμποδίζει την απόσπαση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό, πως στην περιοχή μας έχουμε τρεις εκπαιδευτικούς οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν ενώ τα συνολικά κενά είναι 33. Θα μπορούσε λοιπόν το Υπουργείο να καλύψει τις 30 θέσεις, αφήνοντας τις θέσεις όσων βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη σε εκκρεμότητα μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος από την ελληνική δικαιοσύνη.

Μάλιστα, το πόσο έωλες είναι οι παραπάνω προφάσεις και ισχυρισμοί καταδεικνύεται και από το γεγονός πως, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόκειται να αποφασίσει τέλη Νοεμβρίου για την υπόθεση των εκπαιδευτικών που θέλουν να παραμείνουν, και ενώ το Υπουργείο προφασίζεται πως οι εν λόγω εκπαιδευτικοί αποτελούν το κωλυμα στην όλη διαδικασία των αποσπάσεων παράλληλα διαμηνύεται (σύμφωνα με την επίσημη τουλάχιστον ανακοίνωση του Υπουγείου) ότι οι αποσπάσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα Οκτώβρη…

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να εξεταστεί και ο δεύτερος ισχυρισμός του Υπουργείου, ότι δηλαδή υπήρξε έγκαιρος σχεδιασμός των διαδικασιών των αποσπάσεων. Φέτος για πρώτη φορά οι εγκύκλιοι των παρατάσεων και των νέων  αποσπάσεων έκδόθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη Ιουνίου ενώ οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες με τους προς απόσπαση εκπαιδευτικούς δημοσιεύθηκαν στα μέσα Σεπτέμβρη, αρκετά μετά την έναρξη των μαθημάτων (υπενθυμίζεται πως το Ανόβερο έχει ξεκινήσει μαθήματα από τις αρχές Αυγούστου). Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αποδεικνύεται πως κύριος υπεύθυνος για τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί δεν είναι άλλος παρά η ολιγωρία που έχει επιδείξει το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί, ούτε μετά το πέρας του χρονικού ορίου που το ίδιο το Υπουργείο θέτει για τη στελέχωση των σχολείων, για τον απλούστατο λόγο πως οι εκπαιδευτικοί που τελικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέον για απόσπαση στο εξωτερικό δεν επαρκούν για την κάλυψη των κενών. Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στους μαθηματικούς (ΠΕ03) αλλά και σε καθηγητές φυσικών επιστημών (ΠΕ04) και φιλολόγους (ΠΕ02).

Παρά τις ρεαλιστικές προτάσεις που εδώ και χρόνια υποβάλλουμε στο Υπουργείο και οι οποίες θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα της έγκαιρης στελέχωσης των σχολείων και μάλιστα με τον πιο οικονομικό τρόπο για τον κρατικό προϋπολογισμό, η πολιτική ηγεσία αρνείται επίμονα να τις υιοθετήσει.  Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά δεν προτάχθηκαν οι λίστες των εκπαιδευτικών που αιτούνταν απόσπαση χωρίς επιμίσθιο, με αποτέλεσμα την μελλοντική εκτίναξη των δαπανών για τη συντήρηση των σχολείων.

Πρέπει λόιπόν το Υπουργείο να σταθεί ενώπιον των ευθυνών του, να εξετάσει τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στη δημιουργία αυτής της εκρηκτικής  κατάστασης στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και εν τέλει να προχωρήσει στην αναθεώρηση όλων εκείνων των προβλέψεων του νέου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση που δημιουργούν προβλήματα στη στελέχωση και ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ 

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *