Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Επιμορφωτικό Υλικό για την Αξιολόγηση Στελεχών και Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δείτε εδώ το “Επιμορφωτικό Υλικό για την Αξιολόγηση Στελεχών και Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” που μοιράζεται  στα Στελέχη Εκπαίδευσης (Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικούς Συμβούλους) στα Σεμινάρια Αξιολόγησης, που γίνονται στο υπουργείο Παιδείας.

Trackback URL



763 σχόλια προς “Επιμορφωτικό Υλικό για την Αξιολόγηση Στελεχών και Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”

  1.   Από ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΜΜΟΣ on Μαρ 24, 2014 | Απάντηση

    Αξιολόγηση: Ταυτότητα επιδόσεων για τους εκπαιδευτικούς

    Σε τρεις φάσεις θα διεξαχθεί η αξιολόγηση χιλιάδων δασκάλων και καθηγητών, ενώ, μετά την ολοκλήρωσή της, οι αξιολογητές θα καταχωρίζουν όλα τα σχετικά στοιχεία στο ψηφιακό δελτίο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”, στις περιπτώσεις, όπου ένας νηπιαγωγός, δάσκαλος ή καθηγητής θα χαρακτηρίζεται «ελλιπής», θα πρέπει να αναφέρεται και η αντίστοιχη πρόταση επιμόρφωσής του, προκειμένου να βελτιώσει τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν.

    Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για στελέχη εκπαίδευσης που διεξήχθη μετ΄ εμποδίων λόγω κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών το τριήμερο 21 έως 23 Μαρτίου, οι σχολικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν έλαβαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο – οδηγό 314 σελίδων στο οποίο περιλαμβάνονται λεπτομερώς οι διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης, αλλά και τι θα γίνει με όσους εκπαιδευτικούς χαρακτηριστούν «ελλιπείς». Σύμφωνα με όσα προτείνονται, μέσα από το ενημερωτικό φυλλάδιο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνει σε τρία στάδια:

    -Στο πρώτο στάδιο εισάγεται η φάση των προ-αξιολογικών συναντήσεων μεταξύ εκπαιδευτικού και αξιολογητή, που έχει ως βασικό σκοπό τη δημιουργία θετικού κλίματος και την εδραίωση του αμοιβαίου σεβασμού των εμπλεκομένων. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο αξιολογούμενος ενημερώνει τον αξιολογητή για τον τομέα ευθύνης του (τάξη, σχολική μονάδα, περιφέρεια, κ.λπ.), την υπάρχουσα κατάσταση και τους δικούς του ρόλους, προβληματισμούς και προτεραιότητες. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, μπορεί να αξιοποιήσει και στοιχεία από τον ατομικό του φάκελο ή υπηρεσιακά παραστατικά.

    Ο αξιολογητής θα ενημερώσει τον εκπαιδευτικό για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και τον χρονικό προγραμματισμό τους, ενώ ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να προτείνει ημερομηνίες, μαθήματα και τάξεις για τις επισκέψεις. Ο αξιολογητής παρέχει, όταν του ζητηθούν, οδηγίες και βοήθεια για την προετοιμασία του εκπαιδευτικού με πλαίσιο αναφοράς τις ρουμπρίκες (σ.σ.: κλίμακες διαβαθμισμένων κριτηρίων για την αξιολόγηση).

    -Το δεύτερο στάδιο, που είναι και το σημαντικότερο εργαλείο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, περιλαμβάνει την παρακολούθηση της διδασκαλίας από τον αξιολογητή, τις μεθόδους που εφαρμόζονται και κατά πόσο στο εκπαιδευτικό περιβάλλον της τάξης κυριαρχούν οι αρμονικές σχέσεις μεταξύ μαθητών καθηγητή. Ο αξιολογητής διερευνά μεταξύ άλλων αν ο εκπαιδευτικός επικοινωνεί με τους μαθητές του, αν ανταποκρίνεται στα μηνύματα, τα αιτήματα και τις ανάγκες των μαθητών του και κατά πόσο οργανώνει με άρτιο τρόπο την καθημερινότητα της σχολικής ζωής και διαχειρίζεται με τους μαθητές του τις διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

    -Στο τρίτο στάδιο πραγματοποιούνται και πάλι συναντήσεις μεταξύ εκπαιδευτικού – αξιολογητή όπου συζητείται η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και θέματα όπως οι στόχοι, η ροή και η συνεκτικότητα της διδασκαλίας, ο τρόπος στήριξης των μαθητών και ο τρόπος υλοποίησης των στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνονται εκ μέρους του αξιολογητή θετικά στοιχεία της διδασκαλίας καθώς και στοιχεία που θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα. Ακολουθεί συζήτηση για τους τρόπους βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου.

    Τα κριτήρια και οι συντελεστές βαρύτητας

    Οπως ορίζεται στο σχετικό Π.Δ, πέντε είναι τα βασικά κριτήρια τα οποία θα συνυπολογιστούν για την αξιολόγηση νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών. Πιο συγκεκριμένα:

    1. Εκπαιδευτικό περιβάλλον (συντελεστής βαρύτητας 0,75): Διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες. Παιδαγωγικό κλίμα στη σχολική τάξη. Οργάνωση της σχολικής τάξης.

    2. Σχεδιασμός, προγραμματισμός και προετοιμασία της διδασκαλίας (συντελεστής βαρύτητας 0,50): Βαθμός αντίληψης των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών για τη διαμόρφωση του σχεδιασμού της διδασκαλίας.

    3. Διεξαγωγή της διδασκαλίας και αξιολόγηση των μαθητών (συντελεστής βαρύτητας 1,25): Προετοιμασία μαθητών για τη διδασκαλία. Διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα.

    Ενέργειες μαθητών κατά τη διαδικασία μάθησης. Εμπέδωση της νέας γνώσης και αξιολόγηση των μαθητών.

    4. Υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια (συντελεστής βαρύτητας 1,50): Τυπικές υπαλληλικές υποχρεώσεις. Συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της. Επικοινωνία και συνεργασία με γονείς και φορείς.

    5. Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη (συντελεστής βαρύτητας 1): Τυπικά προσόντα και επιστημονική ανάπτυξη. Επαγγελματική ανάπτυξη.

    Πηγή: http://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article-wide/137233/axiologhsh-taftothta-epidoseon-gia-toys.html

    ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

    ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να συνυπολογίζονται και οι γνώμες των γονέων των μαθητών στην επερχόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, έστω και σε πολύ μικρό βαθμό, μελετά τώρα το υπουργείο Παιδείας. Με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να εισέρχεται πλέον στα τελικά στάδια προετοιμασίας για την έναρξη της σε λίγους μήνες, και παρά τις έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστών εκπαιδευτικών που προσπαθούν να τη ματαιώσουν, μια νέα πρόταση μελετάται:

    Να διανεμηθούν στους γονείς ερωτηματολόγια, όπως εξάλλου γίνεται και στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων, τα οποία όμως θα αφορούν στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και της επαφής που έχει με τους γονείς και όχι τόσο τη λειτουργία του σχολείου απρόσωπα και γενικά. Πάντως τα στελέχη του υπουργείου που έχουν εισηγηθεί να προσμετράται η γνώμη των γονιών στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τονίζουν ότι αν τελικά αυτό συμβεί, το ειδικό βάρος των ερωτηματολογίων θα είναι από πολύ χαμηλό έως συμβολικό ώστε να μην εξελιχθεί η διαδικασία σε μέσο αθέμιτης πίεσης γονιών προς εκπαιδευτικούς ή σε έκφραση αρνητικής ή θετικής κριτικής με στόχο κάποιο αντάλλαγμα.

    Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, η ΟΛΜΕ και αρκετοί συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν (δεύτερη φορά το ίδιο είχε συμβεί και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι και προσπάθησαν να εμποδίσουν στελέχη της εκπαίδευσης να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την έναρξη της αξιολόγησης. Τελικά τα σεμινάρια διεξήχθησαν όπως και την προηγούμενη εβδομάδα.

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *