Τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος -δηλαδή για τη συμπλήρωση 25ετίας- έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους, ενώ πρέπει να επισημανθεί πως η υποβολή αίτησης για εξαγορά μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κερδισμένοι όσον αφορά στην αναγνώριση πλασματικών ετών, καθώς μέχρι και πέντε χρόνια για τα τέκνα μετράνε «έξτρα». Δηλαδή ανάλογα με το έτος που γίνεται η θεμελίωση τα χρόνια που αναγνωρίζονται ξεκινούν από τέσσερα (για όσους δεν έχουν παιδιά) και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα δώδεκα (για τους τρίτεκνους).
Ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην εξαγορά πλασματικών ετών πρέπει να είναι οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι. Συμφέρει καλύτερα η θεμελίωση δικαιώματος να γίνει τη διετία 2011-2012, καθώς το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προβλέπονται μειωμένα όρια ηλικίας (αντιθέτως για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 προβλέπονται αυστηρότερες διατάξεις).
Στο Δημόσιο η εξόφληση πραγματοποιείται με την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης καθώς, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, δεν είναι δυνατή η προηγούμενη εκκαθάριση λόγω του φόρτου αιτήσεων συνταξιοδότησης. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί πως για την εξαγορά είναι απαραίτητη η προηγούμενη συμπλήρωση 12 ετών ασφάλισης.
Ας δούμε ποιοι χρόνοι μπορούν να αναγνωριστούν κατόπιν αιτήσεως από τους δημοσίους υπαλλήλους και να χρησιμοποιηθούν ως συντάξιμοι:
- Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων αναγνωρίζεται με εξαγορά. Χωρίς καταβολή εισφορών αναγνώριζαν τον χρόνο αυτό όσοι είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης μέχρι το 1997.
Το ποσό που καταβάλλεται για την εξαγορά αντιστοιχεί στο 6,67% των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή της αίτησης. Ο χρόνος μπορεί να συνυπολογισθεί είτε για θεμελίωση είτε για προσαύξηση.
Προσοχή χρειάζεται καθώς με την εξαγορά του πλασματικού χρόνου του στρατού και εφόσον με αυτόν συμπληρώνεται 25ετία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 η θεμελίωση συντελείται τότε, με αποτέλεσμα να χάνεται το ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει για τους άνδρες στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012.
- Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών. Είναι ο χρόνος που έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου για εκπαιδευτικούς λόγους και για τον οποίο ο δημόσιος υπάλληλος έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχουν καταβληθεί εισφορές. Κατά συνέπεια θα πρέπει ο υπάλληλος θα πρέπει να προβεί σε εξαγορά.
- Ο πλασματικός χρόνος των τέκνων. Αναγνωρίζονται ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο έτη για το δεύτερο παιδί και άλλα δύο έτη για το τρίτο (δηλαδή συνολικά μέχρι πέντε έτη). Το ποσό που καταβάλλεται για την εξαγορά αντιστοιχεί στο 6,67% των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή της αίτησης. Για την εξαγορά του πλασματικού χρόνου των τέκνων απαιτούνται προηγούμενα να έχουν διανυθεί 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας.
Προσοχή χρειάζεται και στην εν λόγω περίπτωση, καθώς με την εξαγορά του πλασματικού χρόνου των τέκνων και εφόσον με αυτόν συμπληρώνεται 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 η θεμελίωση συντελείται τότε.
\Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται το ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει για τους άνδρες στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.
- Ο πλασματικός χρόνος των σπουδών. Είναι ο χρόνος που έχει διανυθεί για την απόκτηση πτυχίου. Το κόστος είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή της αίτησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγορά του χρόνου σπουδών να έχουν προηγηθεί συμπληρωμένα 12 έτη ασφάλισης.
Επιπρόσθετα το πτυχίο να έχει ληφθεί πριν από τον διορισμό στο δημόσιο και εκείνη την περίοδο να μην έχει ασφάλιση.
Παραδείγματα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
Δύο ενδεικτικά παραδείγματα για τα πλασματικά έτη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος-Συντάξεις».
Ερώτηση: Υπάλληλος σε υπουργείο έχει συνολικά 33 έτη ασφάλισης (συγκεκριμένα 13 έτη στο ΙΚΑ και 20 στο Δημόσιο). Εχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και είναι σήμερα 58 ετών. Τι μπορεί να κάνει για να συνταξιοδοτηθεί; Ο βασικός μισθός του είναι 1.450 ευρώ.
Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, εφόσον συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως με αυτόν τον τρόπο να υποβάλει αίτηση.
Το κόστος της εξαγοράς θα είναι 6,67 % επί των συντάξιμων αποδοχών του, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει 106 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς. Εάν καταβάλει το ποσό εφάπαξ, θα έχει έκπτωση 15% και θα χρειαστεί περίπου 2.520 ευρώ.
Ερώτηση: Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει 5.300 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, έχει ανήλικο τέκνο και έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για 2 χρόνια. Επίσης έχει 4 έτη σπουδών. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Θα μπορούσε να κάνει χρήση του δικαιώματος αναγνώρισης 200 ημερών ασφάλισης επιδοτούμενης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Με τον τρόπο αυτό θα θεμελίωνε δικαίωμα συνταξιοδότησης για το 50ό έτος της ηλικίας της με μειωμένη και το 55ο με πλήρη.
Εάν αναγνωρίσει 300 ημέρες από τις σπουδές αντ’ αυτού ή μέχρι 4 έτη για προσαύξηση σύνταξης θεμελιώνει δικαίωμα για να αποχωρήσει σε ηλικία 52 ετών με μειωμένη και 57 με πλήρη.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Από νικος κορακοπουλος on Ιούν 5, 2013 | Απάντηση
ειμαι εκπαιδευτικος 53,5 ετων με ανηλικο παιδι.το2011 ειχα 13 χρονια δημοσιο και 11 χρονια τεβε.μπορω να αναγνωρισω τωρα ενα χρονο σπουδων οποτε να θεμελιωσω δικαιωμα συνταξης το 2011 στα 52?