Έξι εξειδικευμένα μέτρα που, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου «οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2014», αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή μετά από πολύωρη συνεδρίαση στην Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου.
Ειδικότερα η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε:
α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.
β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.
γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
στ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας.
Όπως αναφέρεται στην δήλωση του κ. Μόσιαλου, οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Επιπλέον ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «είναι απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης, φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ αναφερόμενος στα έξι ειδικευμένα μέτρα επισημαίνει ότι «οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής επιτροπής. Χαρακτηρίζοντάς τα «άδικα», «δυσβάσταχτα», «επαχθή», «καταστροφικά» κλπ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για λανθασμένη πολιτική από την κυβέρνηση που δεν οδηγεί σε λύσεις, αλλά αντίθετα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες.
Η Νέα Δημοκρατία
Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον εκπρόσωπό της Γιάννη Μιχελάκη να κάνει λόγο για «τσουνάμι άδικων και δυσβάστακτων μέτρων, αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση». Εκτιμά δε ότι πίσω από τη λιγόλογη ανακοίνωση της κυβέρνησης κρύβονται και άλλα χαράτσια. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελάκης καταφέρεται εναντίον του υπουργού Οικονομικών αναφέροντας ότι «τα νέα σκληρά μέτρα δεν τόλμησε, αυτή τη φορά, να τα εξαγγείλει ούτε ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος κ. Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια γραπτή κυβερνητική ανακοίνωση».
Βέλη όμως εξαπολύει και εναντίον του πρωθυπουργού αναφέροντας ότι «δεν τόλμησε να εμφανιστεί ούτε ο πρωθυπουργός, ο οποίος – όλο αυτό το διάστημα – είναι άφαντος».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό ότι «δεν βγαίνει να εξηγήσει τι άλλαξε μέσα σε λίγες εβδομάδες και χρειάστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι και μαζικές απολύσεις. Κρύβεται και σιωπά! Χωρίς κανένα σεβασμό στους πολίτες, που υποβάλλονται σε βαριές θυσίες χωρίς αντίκρισμα, από μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση».
Το ΚΚΕ
Να αρνηθεί να «πληρώσει τα χαράτσια» κάλεσε το λαό μιλώντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε εκδήλωση που ωστόσο προηγήθηκε της επίσημης ανακοίνωσης της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα.
«Ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό που σκέφτεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια, να αρνηθεί να τον κολλήσουν στον τοίχο, αυτό πρέπει να το κάνει» ανέφερε η κ. Παπαρήγα που κατέληξε: «Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση. Αυτή η αναμέτρηση υπάρχει για το επόμενο διάστημα και από σήμερα».
Ο ΛΑΟΣ
«Όσο δανειζόμαστε, τόσο θα πνιγόμαστε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας τα νέα μέτρα: «σκληρότερα από τα προηγούμενα» και «σαφώς ελαφρότερα από τα μελλούμενα».
«Ούτε ψευδαισθήσεις, ούτε ωραιοποιήσεις. Αν δεν προσπαθήσουμε δυναμικά να γίνουμε αυτάρκεις, τόσο θα οδηγούμεθα σε αναλόγου περιεχομένου επαχθείς αποφάσεις. Επαιτώντας και εκλιπαρώντας μην ονειρεύεται κανείς αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής. Μόνο η δουλειά, η ανάπτυξη και εν τέλει η αύξηση του ΑΕΠ επιτρέπουν μια κάποια αισιοδοξία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα στη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής» υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «όχι μόνο γιατί στερείται δημοκρατικής νομιμοποίητης, αλλά διότι βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι: «Οι νέες απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου, τα κεφαλικά χαράτσια εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο εξυπηρέτησης των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ και μας οδηγούν μαθηματικά στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».
Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει αναφέροντας: «Η κυβέρνηση κάνει λάθος να νομίζει ότι με άθλιους εκβιασμούς μπορεί να αποδυναμώσει τα κινήματα» και ότι: «…δεν μπορεί να αποφύγει την απάντηση που ήδη δίνεται μαζικά: «Δεν έχω, δεν πληρώνομαι, άρα δεν πληρώνω»! Δεν μπορεί να αποφύγει τους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, τους αγώνες που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση και την πολιτική της».
Δημοκρατική Αριστερά
Λόγο για «κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών» κάνει στη δική της ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά.
«Τα νέα μέτρα αποτελούν ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι ανάλγητα και αναποτελεσματικά» συμπληρώνει η ανακοίνωση που καταλήγει: «Πλήττουν κυρίως τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».
Δημοκρατική Συμμαχία
Η Δημοκρατική Συμμαχία αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση κρυπτόμενη, μέσα σε κλίμα πανικού και σύγχυσης, προχωρεί, χωρίς σχέδιο, συνεχώς σε νέα αποσπασματικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι η επιπλέον φορολογία δεν αποδίδει. Για μια ακόμη φορά λόγω της ανικανότητας της καταφεύγει στην ακραία ισοπεδωτική λογική έναντι όλων και προχωρεί σε νέες επιβαρύνσεις επί δικαίων και αδίκων».
Το Άρμα Πολιτών
Τέλος, το «Άρμα Πολιτών», αφού χαρακτηρίζει άδικα τα νέα μέτρα, κατηγορεί την κυβέρνηση για την πολιτική της υποστηρίζοντας ότι «η κυβερνητική λαίλαπα θα αντιμετωπιστεί από το λαό στους δρόμους και στη Βουλή. Καθήκον όλων είναι να προχωρήσουμε τάχιστα στον μόνο νόμιμο δρόμο που και το Σύνταγμα των Ελλήνων επιτάσσει την προσφυγή στις κάλπες».