Κανάλι νέων (RSS Feed) του άρθρουΤρέχον άρθρο

Δ.Ο.Ε.: Κάλυψη κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Κυρία Υπουργέ, Κυρία Υφυπουργέ, Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Σε δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και διαρροές «κύκλων» του Υπουργείου Παιδείας, τις τελευταίες ημέρες, γίνεται αναφορά για δραματική μείωση των μόνιμων διορισμών και αντίστοιχη μείωση των διορισμών αναπληρωτών πλήρους ωραρίου, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε αναμονή της εγκυκλίου για τους διορισμούς στην εκπαίδευση, οι οποίοι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για τους μόνιμους διορισμούς γίνεται αναφορά για περίπου 600 θέσεις, τη στιγμή που αναμένονται 11.000 παραιτήσεις εκπαιδευτικών μέχρι τις 10 Αυγούστου. Όσον αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δε θα ξεπεράσουν τις 6.000, ενώ πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 16.000 εκπαιδευτικοί.

Μπροστά σ’ αυτό το γκρίζο σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει:

  • Ο χώρος της εκπαίδευσης έχει υποστεί τις ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας εδώ και πολλά χρόνια. Η κρίση είναι απλά ένα ακόμη πρόσχημα.
  • Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη τα μεγάλα θύματα των πολιτικών του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μέσω της περαιτέρω μείωσης των ήδη πενιχρών μισθών των εκπαιδευτικών και των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές τους δαπάνες.
  • Οι σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η φυγή μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών σε σύνταξη, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό.
  • Ο διαφαινόμενος μικρός αριθμός διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα τη νέα σχολική χρονιά. Χιλιάδες ώρες διδασκαλίας των παιδιών του ελληνικού λαού θα χαθούν, δημιουργώντας ταυτόχρονα εκρηκτικό πρόβλημα στις σχολικές μονάδες.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την έγκαιρη κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απαιτεί να πάψει η Παιδεία να αποτελεί το «φτωχό συγγενή» και μόνιμο στόχο όλων των πολιτικών συρρίκνωσης.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι, εάν το ζοφερό τοπίο που φαίνεται να διαμορφώνεται στην εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά γίνει πραγματικότητα, θα βρει τον εκπαιδευτικό κόσμο δυναμικά απέναντι, με αγώνες μεγάλης έντασης και διάρκειας.

Trackback URL



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *