Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει προς τα τέλη του φθινοπώρου αρχές του χειμώνα, οπότε και ξεκινάει η συγκομιδή ή το λιομάζωμα.
Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι. Το μάζεμα της ελιάς αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, όπως την Κρήτη, την Μάνη, την Καλαμάτα και άλλες περιοχές…
Έτσι ,μαζί με τους μαθητές/τις μαθήτριες μας αρχίσαμε να μαθαίνουμε για την Ελιά, τα προϊόντα που παίρνουμε από αυτήν αλλά και τα στάδια από τα οποία περνάει ώστε να γίνει λάδι.
Τα παιδιά μας έφεραν προϊόντα τα οποία προέρχονται από την Ελιά για να συζητήσουμε γι’αυτά αλλά και για να τα δούμε, να τα μυρίσουμε και να τα γευτούμε!!!
Στην συνέχεια, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου μας στην οποία υπάρχει Ελιά, και αφού την παρατηρήσαμε ξεκινήσαμε το ράβδισμα….
Έπειτα, επιστρέψαμε στην τάξη και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα δικά μας ελαιόδεντρα!!!
Ακόμη, ακούσαμε το τραγούδι ΝΤΙΛΙ – ΝΤΙΛΙ
και σειροθετήσαμε τις εικόνες …..
γνωρίσαμε το γράμμα Ε, ε
Αναλύσαμε την συμβολή της Ελιάς στους ολυμπιακούς αγώνες και είδαμε με ποιον τρόπο επιβραβεύονται οι αθλητές και στην συνέχεια δημιουργήσαμε τους δικούς αγώνες !!!!
Πειραματιστήκαμε με το νερό και λάδι κάνοντας προβλέψεις ….
μετά με το αλάτι
και διαπιστώσαμε ότι 1)το λάδι δεν αναμειγνύεται με το νερό και πάντα επιπλέει σ’αυτό λόγω μικρότερης πυκνότητας από αυτή του νερού
και 2) όταν ρίξουμε αλάτι στο λάδι που επιπλέει στο νερό,αυτό κολλάει με το λάδι και βουλιάζουν μαζί. Όταν όμως λιώσει το αλάτι, το λάδι ανεβαίνει πάλι στην επιφάνεια.
Tέλος, ακούσαμε και μάθαμε το τραγούδι “Δεντράκι ευλογημένο”
















