Παιδαγωγικός δείκτης αειφόρου σχολείου Π2- Εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου, με θέματα σχετικά με την αειφορία.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η καλλιέργεια σωστών στάσεων και συνηθειών σε σχέση με την υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό στόχο του σχολείου μας σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Κοινωνικός Δείκτης αειφόρου σχολείου Κ7- Πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το νηπιαγωγείο για να έρθουν οι γονείς πλησιέστερα προς αυτό.
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς δίνονται στους γονείς ερωτηματολόγια γνωριμίας με τους μαθητές μας προκειμένου να εντοπίσουμε ιδιαίτερες συνήθειες και ανάγκες των παιδιών αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα τους μαθητές μας και να οργανώσουμε το παιδαγωγικό μας έργο. Ως αποτέλεσμα αυτών δίνονται πάντα οδηγίες σχετικές με το δεκατιανό των παιδιών, που αφορούν και στο είδος του αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα το στέλνουν στο σχολείο. Όσον αφορά στο είδος γίνονται προτάσεις προς τους γονείς για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη της ύπαρξης τάπερ πολλαπλών χρήσεων με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας ψυγείου, αλουμινόχαρτου, χαρτιού κτλ.
Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχει ανατροφοδότηση με τους γονείς στο θέμα της διατροφής των παιδιών όσον αφορά και στο δεκατιανό αλλά και στο μεσημεριανό φαγητό τους.
Όμως φτάνει μόνο η ενημέρωση γονέων για την υιοθέτηση σωστών συνηθειών διατροφής αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να τρώνε σωστά ώστε να μεγαλώσουν σωστά; Άλλωστε στο νηπιαγωγείο “αφού το λέει η κυρία είναι σωστό!!”
Κοινωνικός Δείκτης Κ5 αειφόρου σχολείου – πρωτοβουλίες, δράσεις και μέτρα πρόληψης, προαγωγής και προστασίας της υγείας που υιοθετεί το νηπιαγωγείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς
Ξεκινάμε καταγράφοντας τι μας αρέσει να τρώμε…
Διαβάζουμε το βιβλίο “Οι Φαταούλες” της Ρόζμαρι Γουέλς, το κουβεντιάσαμε και αποφασίσαμε κι εμείς από δω και πέρα να τρώμε όσο μπορούμε πιο υγιεινά για να έχουμε και καλή φυσική κατάσταση.
Ταξινομήσαμε τροφές σε υγιεινές και ανθυγιεινές και κάναμε την κυρία Υγιεινή Διατροφή μας, που στολίζει την τραπεζαρία μας…
Ταξινομήσαμε τις τροφές στις ομάδες τους και δημιουργήσαμε τα σπιτάκια των τροφών, που βρήκαμε στο διαδίκτυο https://e-children.blogspot.com/2012/03/blog-post_02.html#axzz2qP1au0fg
Ο παιδίατρός μας λέει ότι πρέπει να τρώμε από όλες τις τροφές αλλά όχι το ίδιο συχνά… δημιουργήσαμε γι’ αυτό την πυραμίδα της διατροφής για να ξέρουμε κάθε πότε πρέπει να τρώμε από όλες τις τροφές…
Σε συνεργασία με ξυλουργό της περιοχής που μας έχει προσφέρει πολλά στο σχολείο δημιουργήσαμε και τρισδιάστατη πυραμίδα διατροφής, η οποία υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας για να μας υπενθυμίζει πώς πρέπει να τρώμε σωστά.
Για να μπορούμε να βλέπουμε τι έχουμε φάει από την κάθε ομάδα τροφών, καταγράφουμε καθημερινά και στο τέλος της εβδομάδας καταλήγουμε σε συμπεράσματα κι αποφασίζουμε τι θα πρέπει να φάμε περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα.
Κοινωνικός Δείκτης Κ8 αειφόρου σχολείου- Συνεργασία του νηπιαγωγείου με επιστήμονες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, πολίτες ή φορείς της κοινωνίας των πολιτών
Επίσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Καστοριάς παρακολουθήσαμε δράση/ παρέμβαση Αγωγής Υγείας που συντονίζεται και υλοποιείται σε συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και δεχτήκαμε την επίσκεψη της υπευθύνου της συγκεκριμένης δράσης, της εξαιρετικής κυρίας Βάσως.
Η κυρία Βάσω ανέπτυξε μία εξαιρετική χημεία με τα παιδιά, κουβέντιασε μαζί τους για τη σημασία της σωστής διατροφής, για τους κανόνες που τη διέπουν, για τη διατροφή σε σχέση με τις εποχές, για τον αριθμό των γευμάτων που πρέπει να τρώνε καθημερινά.
Της χαρίσαμε την αφίσα που της είχαμε ετοιμάσει…
και δεχτήκαμε τα δικά μας δωράκια…
Την αφίσα της κυρίας Βάσως την κολλήσαμε στην τραπεζαρία μας για να τη συμβουλευόμαστε συνέχεια και τα ενημερωτικά φυλλάδια τα μοιράσαμε στις οικογένειές μας για να συνεχίζουμε και στο σπίτι να εφαρμόζουμε τα όσα μαθαίνουμε.