Feed
Άρθρα
Σχόλια

Στην αρχή της νέας (ημερολογιακά) χρονιάς,ένα από τα κλασσικά θέματα που δουλεύεται στο νηπιαγωγείο είναι ο χρόνος.

Με την ευχή Καλή Χρονιά,ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι σημαίνει χρόνος,έννοια κατ’εξοχήν δύσκολη και αφηρημένη για  παιδιά νηπιακής ηλικίας.Το να πούμε οτι κατανοείται και κατακτάται στο νηπιαγωγείο είναι απίθανο….εδώ,ξεκινάμε δίνοντας την πρώτη προσέγγιση,αφού το τι σημαίνει ακριβώς θα κατανοηθεί αργότερα,εκεί στο μέσο περίπου της φοίτησης στο Δημοτικό Σχολείο,για κάποια παιδιά μπορεί και αργότερα….

Ξεκινάμε δουλεύοντας πάνω στον κύκλο-χρόνο και η πρώτη προσέγγιση είναι να τον χωρίσουμε σε εποχές.Η λέξη εποχές είναι πια γνωστή από το καθημερινό μας ημερολόγιο και πολλά νήπια γνωρίζουν ήδη τη σωστή χρονική ακολουθία των εποχών.

Με τη βοήθεια των 4 βιβλίων της Φακίνου για της εποχές,χωρίσαμε, τοποθετήσαμε,περπατήσαμε, και ξανά τοποθετήσαμε,στη σωστή σειρά διαδοχής, τις εποχές στον κύκλο,επισημαίνοντας τα λάθη που σκόπιμα δημιουργούσα εγώ.

Κατόπιν χώρισα τα νήπια σε 4 ομάδες,ανάλογα με την προτίμησή τους,1 για κάθε εποχή και κάθε ομάδα ανέλαβε να ζωγραφίσει τη δική της εποχή.

Έτσι δημιουργήσαμε τον πίνακα του χρόνου που θα μας συντροφέψει για όλη την υπόλοιπη χρονιά φέτος,μα και για τις αρχές της επόμενης….

Και μετά ήρθαν οι μήνες…

Τους αραδιάσαμε στη σειρά και τα νήπια προσπάθησαν να μαντέψουν πάνω σε ποιά εποχή στο ταμπλό θα μπει ο καθένας.

Αριθμήσαμε με τη σωστή σειρά τις εποχές,αριθμήσαμε τους μήνες και τις μέρες της εβδομάδας.

Ο χρόνος προσφέρεται για πλήθος μαθηματικών και γλωσσικών δραστηριοτήτων….Αυτές είναι απλά ενδεικτικές.

Για να τις παρουσιάσω όλες θα έγραφα σεντόνια αναρτήσεων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων