Ο Μάιος μας έφτασε…

 

Πληροφοριακό υλικό και προτεινόμενες δραστηριότητες για την Πρωτομαγιά!

 

 

 

Ο Μάιος, ο τρίτος και τελευταίος μήνας της άνοιξης, πήρε το όνομά του  από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της οποίας το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (τροφός – μητέρα).

Η Πρωτομαγιά, πριν γίνει σύμβολο κοινωνικών αγώνων και εργατική γιορτή, συμβόλιζε τη νίκη της άνοιξης ενάντια στο χειμώνα, την καρποφορία και την ευφορία.

Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να βγαίνουμε στην εξοχή και να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και  συμβολίζει  την δύναμη της φύσης στο σπίτι  μας.
Το στεφάνι κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή λυγαριάς και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι κλπ. Στον αγροτικό χώρο δε θεωρούσαν απαραίτητο το πλέξιμο στεφανιών. Αρκούσε η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού μιας δέσμης από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς κλπ  μαζί με λουλούδια. Απαραίτητη ήταν η ύπαρξη φυτών που απέτρεπαν το κακό, όπως είναι η τσουκνίδα, το σκόρδο κ.α.

Προτεινόμενες δραστηριότητες:

1. Διαβάζουμε το ποίημα “Ο Μάης” της Ρένας Καρθαίου.

2.Κατασκευάζουμε ένα πολύχρωμο, χάρτινο Μαγιάτικο στεφάνι.

3. Συνθέτουμε  παζλ online

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι Πρωτομαγιά
Στην εξοχή Μάης

Οδηγίες  για τα παζλ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *