Μια βροχερή μέρα, αφού ήρθαμε με τις ομπρέλες στο σχολείο μας κατεβάσαμε την δική μας “ομπρέλα ” απ’την βιβλιοθήκη και γνωρίσαμε την ιστορία της.Γνωρίσαμε τις φίλες της, κι άλλες ομπρέλες ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΣ, ΑΝΟΙΚΤΕΣ, ΚΛΕΙΣΤΕΣ,με διάφορα σχέδια και ο καθένας περιέγραψε την δική του.
Γράψαμε σε λίστα τι θα έπρεπε να έχουμε μαζί μας όταν αρχίσει μια ξαφνική μπόρα.(ομπρέλα, γαλότσες, αδιάβροχο, σκουφί)
και φτιάξαμε τις δικές μας ομπρέλες
βρήκαμε το αίνιγμα για την ομπρέλα και το ζωγραφίσαμε
ήρθε η ώρα να μάθουμε από που έρχεται η βροχή;Γιατί άλλοτε βρέχει κι άλλοτε όχι;Όταν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό πάντα βρέχει;Μπορούμε να δημιουργήσουμε τεχνητή βροχή;
εξηγήσαμε λοιπόν όσο πιο απλά μπορούσαμε τον ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ με την βοήθεια του εποπτικού υλικού μας και από διάφορες ιδέες που πήραμε από συναδέλφους στο διαδίκτυο Αφού λοιπόν τους δείξαμε την υδρόγειο, θέλαμε να καταλάβουν ότι είναι περισσότερο το νερό παρά η ξηρά, γιαυτό και ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης
το ζωγραφίσαμε σε ομαδική
κάναμε το πείραμα με το μπρίκι:το ηλεκτρικό μάτι είναι ο ήλιος που ζεσταίνει την ατμόσφαιρα το νερό στο μπρίκι η θάλασσα και τα ποτάμια, είδαμε τους υδρατμούς(εξάτμιση),στη συνέχεια το σκεπάσαμε μ’ένα ποτήρι (συμπύκνωση)κι όταν το σηκώσαμε ψηλά και κρύωσε, άρχισαν να στάζουν σταγόνες(βροχή) που πέσαν πάλι στο μπρίκι( συγκέντρωση).Σε κάθε φάση του πειράματος ζητούσαμε από τα παιδιά να μας περιγράψουν τι βλέπουν.
[caption id="attachment_995" align="alignnone" width="225"] πείραμα
καταγράψαμε τις ιδιότητες του νερού
διαβάσαμε “ΤΟΝ ΧΙΟΝΆΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΉΘΕΛΕ ΝΑ ΛΙΏΣΕΙ” και το”ΠΕΦΤΕΙ ΠΕΦΤΕΙ Η ΣΤΑΓΟΝΑ”και τα ζωγραφίσαμε
μάθαμε τα διάφορα καιρικά φαινόμενα και γνωρίσαμε κι αυτά που δεν ξέραμε. Παίξαμε με τα δάχτυλά μας και τις παλάμες μας, πώς ξεκινάει η βροχή και στη συνέχεια γίνεται μπόρα και καταιγίδα. Μάθαμε το ποίημα του Ζ.Παπαντωνίου,”από που είσαι ποταμάκι” και το ζωγραφίσαμε.Και φυσικά μετά από την βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο,με τα 7 υπέροχα χρώματά του.Τα ονομάσαμε:κόκκινο,πορτοκαλί,κίτρινο,πράσινο,γαλάζιο,μπλε,μοβ, παίξαμε παιχνίδι μνήμης, και τέλος το φτιάξαμε ομαδικά με γκοφρέ χαρτί.
βρήκαμε σύνθετες λέξεις, με πρώτη λέξη το νερό:νερόφιδο , νεροτσουλήθρα, νεροπότηρο, νερόμυλος, νεροπίστολο, αφού πρώτα κάναμε τις ερωτήσεις:πώς λέγεται το φίδι που ζει στο νερό;…πώς λέγεται το παιχνίδι-πιστόλι που πετάει νερό;…κ.ο.κ.
μιλήσαμε για το ρόλο του νερού στη ζωή μας και στη θρησκεία μας.Είναι στοιχείο κάθαρσης και γιαυτό συμπεριλαμβάνεται σε μυστήρια (βάπτιση, θεία ευχαριστία) ακολουθίες και γιορτές(αγιασμός, θεοφάνεια).
γνωρίσαμε πόση σημασία είχε το νερό στα παλιά χρόνια και παίξαμε το έθιμο της “περπερούνας”
τραγουδήσαμε και γράψαμε το τραγούδι της περπερούνας
γίναμε σταγόνες νερού.Πού βρισκόμαστε, από πού ξεκινάμε, περπατάμε σαν ανάλαφρες ή βαριές. Γίναμε σταγόνες βροχής κυλιστήκαμε στο ποτάμι κάτω από γέφυρες μπήκαμε στο πλυντήριο με τα ρούχα.
Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και προσπάθησαν κρατώντας στο χέρι ένα πλαστικό ποτήρι νερό ,να κάνει ο καθένας μια διαδρομή που έχει ορισθεί, χωρίς να χύσει το ποτήρι του.Στο τέλος της διαδρομής αδειάζουν το νερό σε δύο λεκάνες. Κερδίζει όποια ομάδα τελειώσει πρώτη.
δώσαμε τα εξής φύλλα εργασίας:
μετρήσαμε τις ομπρέλες, από το 1 έως το 5
και κλείσαμε τη θεματικά ενότητα μαθαίνοντας κι άλλα ποιήματα σχετικά με την βροχή
Φεύγω κι εγώ λοιπόν ανάλαφρα σαν τις ψιχάλες …για να τα πούμε στην επόμενη ανάρτηση!