Διαδραστικές ομαδοσυνεργατικές δράσεις φιλαναγνωσίας σήμερα στο σχολείο μας και η μέρα μας ήταν σούπερ!!
Πρώτη αποστολή: Ατομική εργασία και…. σχολιασμός καρτών.
Παρουσιάζουμε στην ολομέλεια ανακατεμένες τις κάρτες που αφορούν την γνωστή και δημοφιλή ιστορία του παραμυθιού « Τα τρία γουρουνάκια».
Οι μαθητές /τριες τις παρατηρούν μία-μία τις κάρτες , κάνουν υποθέσεις και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το νόημα της καθεμιάς, χωρίς όμως να τηρούμε την σωστή χρονική σειρά των γεγονότων.
Επόμενο βήμα ατομική εργασία στα τραπέζια.
Κάθε παιδί παίρνει το προσωπικό του πακέτο καρτών..
πηγαίνει στο τραπέζι εργασίας και προσπαθεί να τις τοποθετήσει στη σωστή χρονική σειρά τηρώντας την διαδοχή των γεγονότων. Επικεντρώνεται στα βασικά σημεία εξέλιξης της ιστορίας και στις αρχές δόμησής της . (που, ποτε, ποιος, τι, γιατί).
Μετά την σύνθεση της ιστορίας ακολουθεί η αφήγησή της.
Ένα -ένα τα παιδιά επιλέγουν εισαγωγή της προτίμησής τους…
Προτάσεις παιδιών: Μια φορά κι ένα καιρό. Τα παλιά τα χρόνια, πριν πολλά χρόνια. Μια μέρα, μια φορά, Κάποτε….
Και αφηγούνται τα γεγονότα της ιστορίας με περιγραφικό λόγο και ολόκληρες προτάσεις που περιέχεχουν Υποκείμενο, Ρήμα, Αντικείμενο. Παρωθούμε την χρήση επιθέτων ( άγριος, δυνατός, γρήγορος, αχυρένιο, ξύλινο, τουβλένιο ) όπως και χρονικών επιρρημάτων ( τώρα, ύστερα, μετά , έπειτα).
Δεύτερη αποστολή : Εργασία σε ομάδες.
Χωριζόμαστε σε ομάδες μεικτών ικανοτήτων και κάθε ομάδα καλείται να συνεδριάσει και να αποφασίσει από κοινού ποια κάρτα από την ιστορία θα κρύψει και ποιο μέλος της ομάδας θα την κρύψει. Δύσκολη η απόφαση τα λαχνίσματα έδωσαν τη λύση!!
Στο τέλος του προκαθορισμένου χρόνου οι ομάδες συγκεντρώνονται στην ολομέλεια και εκ περιτροπής παρουσιάζουν τις κάρτες τις ιστορίας μειωμένες κατά μία. Οι υπόλοιπες ομάδες μαντεύουν ποια κάρτα λείπει..
Το παιδί που έχει επιλεχθεί δημοκρατικά από την ομάδα του να την κρύψει αποκαλύπτει την κάρτα για την επαλήθευση!!
Πολύ όμορφες δράσεις , περάσαμε όμορφα, παρατηρήσαμε, επικοινωνήσαμε, αλληλεπιδράσαμε , καλλιεργήσαμε το λόγο, την κριτική σκέψη, την ικανότητα σύνθεσης και συντάξαμε αβίαστα και με παιγνιώδη τρόπο προτασούλες.