Ο ΠΥΞΙΔΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΥΞΙΔΟΎΛΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ ΜΑΣ!!!

  Στην ενότητα Εύ ζην των εργαστηρίων δεξιοτήτων εργαστήκαμε με δραστηριότητες που θα βοηθούσαν τα παιδιά να εκφράζονται και να ερμηνεύουν τα συναισθήματά τους. Η αυτοεκτίμηση αναπτύχθηκε  καθώς και οι αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις! Βοηθό σε όλη τη διαδρομή του προγράμματος είχαμε τον Πυξιδούλη και την Πυξιδούλα!

Δραστηριότητα 1: Γνωριμία με δύο ζωάκια

Στόχος :Γνωριμία με τον πυξιδούλη και την πυξιδούλα, δύο φίλους.

Δύο κούκλες κουκλοθέατρου, ένα παπάκι κι ένα ελεφαντάκι ταξιδεύουν σε  όλη τη γη.Ζουν στην άκρη του ουράνιου τόξου στην  Πυξιδοχώρα. Έρχονται στο Νηπιαγωγείο μας να γνωριστούμε.

Η γνωριμία μας γίνεται στο μαγικό κύκλο όπου θα καθόμαστε κάθε εβδομάδα και θα παίζουμε, θα συζητάμε στην παρεούλα μας , ερωτήσεις, απαντήσεις, απορίες.

Καθόμαστε στα χρωματιστά χαλάκια και τα παιδιά λένε τους χρυσούς  κανόνες  που θα τηρούμε. Όποιος παίρνει τη μπάλα παίρνει το λόγο.

Παίζουμε στο μαγικό κύκλο με τη γάτα και το ποντίκι(η γάτα μεγάλη μπάλα τρώει το ποντίκι μικρή μπάλα).

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν που γνωρίστηκαν με τα δυό ζωάκια.

IMG 20221012 021309

Δραστηριότητα 2:Η μαγική κουβέρτα

Στόχος: Να μοιραστούν τα παιδιά με την ομάδα  πράγματα, να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ομάδας, να κατανοήσουν το ρόλο που έχει ο καθένας στην ομάδα.

Εισαγωγική δραστηριότητα- παίζουμε στον κύκλο το παιχνίδι της βροχής-μια κίνηση με το σώμα που κάνει ο συντονιστής και μιμούνται οι άλλοι….η κίνηση μεταδίδεται από τον ένα στο άλλο στον κύκλο.

Παίζουμε το παιχνίδι με τη μαγική κουβέρτα σε ομαδούλες, στις οποίες δίνουμε ένα όνομα π.χ λουλούδια, σαλιγκάρια κ.α. λέγοντας τα μαγικά λόγια (τα παιδιά μπαίνουν κάτω από τη μαγική κουβέρτα, όταν την τραβάω γίνονται ένα ζωάκι  με ήχους και κινήσεις.

ΟΙ ομάδες που δεν συμμετέχουν παρατηρούν.

Όταν τελειώνει το παιχνίδι καθόμαστε στο μαγικό κύκλο και συζητάμε τις εντυπώσεις μας από το παιχνίδι, πως ήταν που ήταν όλοι κάτω από την κουβέρτα… που ήταν ομάδα, συζητάμε για τα χαρακτηριστικά των ζώων που κάνανε.

3

Δραστηριότητα 3:Ένας για όλους και όλοι για έναν.

Στόχος: Να καταλάβουν τα παιδιά ότι όλοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να μοιάζουν, να εξοικειωθούν με την λειτουργία της ομάδας, να αισθανθούν σημαντικά μέλη της ομάδας.

Εισαγωγική δραστηριότητα: Καθόμαστε στον κύκλο και λέω στα παιδιά μια λέξη που πρέπει να τη μεταφέρει ο ένας στον άλλο(σπασμένο τηλέφωνο).

Κύρια δραστηριότητα: Καθόμαστε στον κύκλο σε καρέκλες , ένα παιδί όρθιο στη μέση, λέμε διάφορα πράγματα όπως π.χ(να σηκωθεί όποιος έχει μαύρα μαλλιά, να σηκωθούν όσοι τρώνε καρύδια) όσα παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτό που λέμε πρέπει να αλλάξουν θέση κι ένα παιδί μένει όρθιο, αυτό θα δώσει την επόμενη εντολή.

 

Όταν ολοκληρώσουμε το παιχνίδι συζητάμε στην παρεούλα στον μαγικό κύκλο πως τους  φάνηκε το παιχνίδι, το ότι βρήκαμε ότι έχουμε κοινά μεταξύ μας, και να μοιραζόμαστε  πράγματα με τους άλλους και μαθαίνουμε για τους άλλους.

2

Δραστηριότα 4:Υγιείς συνήθειες, φροντίζω τον εαυτό μου.

Στόχος: Να μάθουν τα παιδιά να αξιολογούν αυτό που είναι καλό και αυτό που είναι κακό. Να ενισχύουν την κριτική τους σκέψη, να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες.

Παίζουμε το παιχνίδι του ψαρέματος σε φανταστικό νερό(τα παιδιά ψαρεύουν χάρτινα ψαράκια στα οποία είναι γραμμένα πάνω πράγματα που επιτρέπονται και που δεν επιτρέπονται).

Ένα ένα ψαρεύουν τα παιδάκια, όποιο πιάνει το υγιές ψάρι το κρατάει, όταν δεν ψαρεύει το υγιές ψάρι το ξαναπετάει στη λιμνούλα, συνεχίζει ο ψαράς μέχρι να πιάσει ένα υγιές ψάρι.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού στο μαγικό κύκλο και με τη βοήθεια του Πυξιδούλη και της Πυξιδούλας συζητάμε τι μάθανε τα παιδιά με το σημερινό ψάρεμα…ποιες συνήθειες επιτρέπονται και ποιες όχι.

4 Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα μίλησαν στα παιδιά για τα συναισθήματα και μέσα από το πρόγραμμα βοηθήσαμε κυρίως στην τόνωση της αυτοεκτίμησης των παιδιών και την έκφραση όλων των συναισθημάτων ευχάριστων και λιγότερο ευχάριστων!!!

 

ΓΕΦΥΡΑ ΘΑ ΧΤΙΣΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ!!!

Στα πλαίσια του προγράμματος για την ομαλή μετάβαση των νηπίων στην Α’ δημοτικού αναπτύξαμε ένα σχέδιο δράσης ακολουθώντας τις αρχές της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Η δραστηριότητες έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο 2023. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έγιναν διερευνήσεις απόψεων και προσδοκιών τόσο από την πλευρά των γονέων όσο και από την πλευρά των νηπίων.

Έτσι σχεδιάσαμε την πορεία της διαδρομής που θα ακολουθήσουμε προκειμένου να συλλέξουμε στοιχεία και εμπειρίες για το δημοτικό σχολείο που μας περιμένει τον επόμενο Σεπτέμβριο.

IMG 20230516 152137 456IMG 20230516 152246 118

Ετοιμάσαμε την πρώτη μας επίσκεψη με πολλή χαρά και ενθουσιασμό!!!

IMG 20230405 142741 353 IMG 20230406 115525 540

Καταγράψαμε τις προσδοκίες μας για το νέο σχολείο.

Πώς θα ήθελες να είναι η τάξη σου στο δημοτικό σχολείο;

Τί θα ήθελες να ρωτήσεις στο δάσκαλο;

Τι θα ήθελες να ρωτήσεις τους φίλους σου στην Α΄τάξη;

IMG 20230529 130306 264 IMG 20230529 130447 145

 

Μας υποδέχτηκαν με αγάπη και μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου. Καθίσαμε στα θρανία και παρακολουθήσαμε το μάθημα. Οι φίλοι μας έμαθαν πια να γράφουν και να διαβάζουν. Μας έκανε θετική εντύπωση το γεγονός ότι και στα δημοτικό σχολείο θα μπορούμε να κάνουμε κουλουράκια!!!!

IMG 20230406 115927 383IMG 20230406 120102 220IMG 20230406 122052 405IMG 20230406 123554 625

Επιστέψαμε στο νηπιαγωγείο γεμάτοι νέες εμπειρίες και συναισθήματα. Ζωγράφισε ότι σου έκανε εντύπωση από την επίσκεψή μας . (καταγραφή σχολίων και παρουσίαση στην ολομέλεια) Ανάρτηση του υλικού στη σχετική γωνιά . Την επόμενη μέρα επεξεργαστήκαμε το ερωτηματολόγιο των παιδιών της Α΄ τάξης και καταγράψαμε τα συναισθήματα που ένιωσαν όταν πήγαν στο δημοτικό αλλά και τα μαθήματα που κάθε παιδί αγαπούσε.

 

IMG 20230529 130622 390 IMG 20230529 130747 566 IMG 20230529 131102 476

Ένα δώρο έκπληξη!!!

Οι φίλοι μας μας έστειλαν μια σάκα, βιβλία και ότι άλλο θα χρειαστούμε για το δημοτικό σχολείο.

Πώς αισθάνεσαι τώρα που θα πάς κι εσύ στο δημοτικό σχολείο;

Έγινε καταγραφή των συναισθημάτων. Άλλα ευχάριστα κι άλλα λιγότερο ευχάριστα.

Τα συγκρίναμε με κείνα των παιδιών του δημοτικού και τα τοποθετήσαμε σε ένα “χρωματιστό χαλί”.

Τώρα θέλουμε να το χαρίσουμε στην Α΄ τάξη και να στολίσουμε την τάξη που μας περιμένει.

IMG 20230529 130945 722 IMG 20230516 152308 720 IMG 20230516 113656 589

 

Ο κ. γυμναστής αυτή  τη φορά έδεσε την ομάδα με παιχνίδια και ασκήσεις στην αυλή. Γέλια, χαρά, συναγωνισμός και φιλικές ματιές.  Πριν φύγουμε τους παρουσιάσαμε το χαλί, όπου καταγράψαμε όλα τα συναισθήματα τόσο τα δικά όσο και τα δικά τους από τις πρώτες μέρες, που πήγαν στο δημοτικό σχολείο και τα είχαμε καταγράψει σε ερωτηματολόγιο. Ζητήσαμε από το δάσκαλο να διακοσμήσει την τάξη με το εικαστικό έργο μας. Ο Σεπτέμβρης δεν είναι μακριά  θα θέλαμε να  το δούμε να στολίζει  τη νέα τάξη μας.

IMG 20230516 115427 301 IMG 20230516 115750 53 IMG 20230516 115919 212 IMG 20230516 120153 411

Η γέφυρα χτίστηκε!!! Η ομάδα δέθηκε και οι μεγαλύτεροι περιμένουν με αγωνία τους μικρότερους, που θα έρθουν το Σεπτέμβριο στο Μεγάλο Σχολείο!!!

Αγαπητοί γονείς σε λίγους μήνες κάτι νέο ξεκινάει άγνωστο αλλά όμορφο!!! Κρύβει πολλές χαρές αλλά και πολύ αγώνα!!!

Το έργο της γονεϊκότητας  δεν είναι να λύνει όλα τα προβλήματα,

αλλά η καθοδήγηση της συμπεριφοράς μέσα από την κατανόηση των συναισθημάτων!!!

ΚΑΛΗ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΡΧΉ!!!