Πρωτομαγιά!! Γιορτή των Eργατών και των Λουλουδιών.

Πληροφορίες για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Την πρώτη Μαίου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν με βασικό τους αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας, καθώς μέχρι τότε οι εργάτες ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται διψήφιο αριθμό ωρών, ακόμα και τις Κυριακές, καθώς και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Το σύνθημά τους ήταν “8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο”. Η ημέρα αυτή τιμάται σε πολλές χώρες του κόσμου με πορείες, με σκοπό την προβολή των κοινωνικών και οικονομικών επιτευμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης.

Αγαπητοί γόνείς εάν θέλετε μπορείτε να περιγράψετε στα παιδιά με πολύ απλά λόγια τα γεγονότα και να συζητήσετε για το σύνθημα των εργατών και τους λόγους που τους οδήγησαν στη διαμαρτυρία. Ρωτήστε τα παιδιά γιατί είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εργάζονται 8 ώρες και όχι περισσότερες, τί σημαίνει το 8 ώρες ανάπαυση και τί στερούνταν οι άνθρωποι και οδηγήθηκαν σε αυτή τη διαμαρτυρία.

 

Μάης ο Μήνας των Λουλουδιών.

Ο Μάης είναι ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης, με το μαγιάτικο στεφάνι να πρωτοστατεί. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του απο τη ρωμαική θεότητα Μάϊα (Μάγια), η οποία οναμάστηκε έτσι απο την ελλήνική λέξη Μάϊα που σημαίνει τροφός και μητέρα. Η πρώτη μέρα του Μαίου είναι η γιορτή της Άνοιξης και ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες της στην Αρχαιότητα. Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών, έρχεται απο πολύ παλιά χρόνια και συμβόλιζε την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό.Στη Ελλάδα παραδοσιακά, το στεφάνι φτιαχνόταν την Πρωτομαγιά, στόλιζε την πόρτα του σπιτιού και καιγόταν στις 24 Ιουνίου στις φωτιές του Αι Γιάννη του Κλήδονα. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στο χειμώνα.

Η επικράτηση της  Άνοιξης απέναντι στο Χειμώνα. 

Αγαπητοί γονείς θα θέλαμε να παρακολουθήσετε με τα παιδιά το παραμύθι της Πρωτομαγιάς και να συζητήσετε για το περιεχόμενό του. Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν μια ζωγραφιά με ότι τους άρεσε απο το παραμύθι που παρακολούθησαν.Μη ξεχάσετε να γράψετε το όνομά σας και να μας στείλετε τη ζωγραφιά σας!!

Το Παραμύθι της Πρωτομαγιάς.

1η Αποστολή της εβδομάδας  – Κυνήγι Λουλουδιών.

       

Αγαπητά μας παιδιά θα θέλαμε να ψάξετε και να βρείτε τα λουλούδια που άνθισαν στις αυλές ή στις γλάστρες των σπιτιών σας. Αφού τα φωτογραφίσετε να προσπαθήσετε να γράψετε στο χαρτί  τα ονόματα των λουλουδιών που βρήκατε και να μας στείλετε τις φωτογραφίες. Στην αναζήτηση αυτή παρατηρήστε και συζητήστε με τη μαμά για τα μέρη του φυτού (άνθος, βλαστός, φύλλο, ρίζες). 

2η Αποστολή της Εβδομάδας – Ένα Δώρο για Σένα που μου Λείπεις.

Αγαπητά μας παιδιά, θέλουμε να παίξετε ένα παιχνίδι με τη μαμά. Να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο και να προσπαθήσετε να μαντέψετε τα λουλούδια που απεικονίζονται. Μπορείτε να σταματάτε το βίντεο όποτε χρειάζεται για να συζητάτε για το περιεχόμενό του. Στη συνέχεια θέλουμε να φτιάξετε με όποιο τρόπο θέλετε ένα λουλούδι για να το χαρίσετε σε κάποιον που σας λείπει πολύ, τώρα που είστε στο σπίτι και δεν μπορείτε να τον δείτε. Ένα δώρο με ιδιαίτερη αξία, που δείχνει τα συναισθήματά μας για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Θέλουμε να φωτογραφίσετε το λουλούδι σας και μαζί με τη βοήθεια της μαμάς να μοιραστείτε μαζί μας, με ένα μήνυμα, σε ποιον το στέλνετε και γιατί.

 

 

Και μερικές ιδέες για την κατασκευή σας.

Ιδέες απο το Pinterest.

 

3ηΑποστολή της Εβδομάδας – Μικροί Επιστήμονες

Ήρθε η ώρα να γίνουμε μικροί επιστήμονες και να κάνουμε απλά πειράματα. Εμείς σας προτείνουμε να κάνετε και τα δύο πειράματα καθώς είναι εξίσου εύκολα και εντυπωσιακά για τα παιδιά. Φωτογραφίστε τα λουλούδια σας πριν και μετά το πείραμα και στείλτε μας τις φωτογραφίες σας για να τις μοιραστούμε με τους φίλους μας.

Μαγικό λουλούδι!

Ένα πείραμα που δείχνει στα παιδιά πώς το νερό που απορροφάται από τις ρίζες ανεβαίνει στο μίσχο και το βοηθάει να ανοίξει τα πέταλα του. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε χαρτόνι για το λουλούδι.  Αφού το σχεδιάσουμε,  το ζωγραφίζουμε ή ακόμη μπορούμε να γράψουμε το όνομα του παιδιού στα πέταλα. Στη συνέχεια διπλώνουμε τα πέταλα και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο με ελάχιστο νερό. Θα παρατηρήσουμε ότι τα πέταλα του θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανοίγουν. Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο.

Λουλούδια που αλλάζουν χρώμα!

Με το πείραμα αυτό θα παρατηρήσουμε πώς το χρωματιστό νερό απορροφάται από το μίσχο και ανεβαίνει φτάνοντας στα πέταλα όπου και τους αλλάζει το χρώμα. Μέσα σε ένα ποτήρι με νερό βάζετε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προτιμήστε κοκκινο ή μπλε). Είναι καλύτερο να επιλέξετε λουλούδια όπως τριαντάφυλλα ή γαρίφαλα σε λευκό χρώμα, όπου το αποτέλεσμά τους θα φανεί από την πρώτη ημέρα ενώ τα χρυσάνθεμα και οι μαργαρίτες θα αργήσουν. Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο.

Με μεγάλη μας χαρά θα περιμένουμε να μας στείλετε και το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι σας .

Άλλες προτάσεις:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι.

Επειδή φέτος δεν θα μπορέσουμε να πλέξουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι μας, όπως τις άλλες χρονιές, σας προτείνουμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους.

Το Καπέλο της άνοιξης.

Κατασκευάστε και στολίστε ένα καπέλο ή χρησιμοποιείστε ένα καπέλο για να το μετατρέψετε στο καπέλο της άνοιξης.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Φυτέψτε ένα λουλούδι σε γλάστρα ή στον κήπο σας, ή ακόμη φακές και φασόλια (οι φακές αναπτύσσονται γρήγορα) και παρακολουθήστε την ανάπτυξή του. Για να φυτέψετε τα όσπρια επιλέξτε ένα διάφανο μπολάκι, όπως ο πάτος από ένα μπουκάλι νερό ή ένα γυάλινο βαζάκι ή διάφανο τάπερ έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να βλέπουν από κάτω πώς μεγαλώνουν οι ρίζες. Στο μπολάκι μας λοιπόν βάζουμε λίγο βαμβάκι, μετά προσθέτουμε λίγη φακή, στη συνέχεια το σκεπάζουμε με βαμβάκι, προσθέτουμε νερό και το τοποθετούμε κοντά στο φως του ήλιου. Αφού μεγαλώσουν μπορούν να αποτελέσουν τα μαλλιά από ένα μικρό ανθρωπάκι.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Ο Μάης έχει Μυστικά.

Ο Μάης.

Το Τραγούδι της Άνοιξης.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι ασκήσεις  που έχουν επιλεγεί στοχεύουν στην καλλιέργεια:

  • Προγραφικών Δεξιοτήτων
  • Λεπτής Κινητικότητας
  • Γέμισμα πλαισίου
  • Μαθηματικών Δεξιοτήτων

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Παζλ

    

            ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ                                          ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ

       

     ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ          ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

                 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ     ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

 

 

 

 

 

Μάης – Βρές τα όμοια.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 

 

Έλα να παίξουμε Αινίγματα!!!

Προσπαθώντας να διατηρήσουμε ζωντανή την επαφή με τους μαθητές μας αλλά και των μαθητών μεταξύ τους, πραγματοποιήσαμε ένα παιχνίδι με αινίγματα, που στόχο είχε να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ των παιδιών. Αρχικά δόθηκαν στα παιδιά τρία αινίγματα με θεματολογία σχετική με το Πάσχα, καθώς το παιχνίδι μας ξεκίνησε λίγο πρίν αρχίσουμε τις δράσεις μας για τον εορτασμό του.

Τα αινίγματα αυτά εστάλησαν, ένα κάθε φορά, με τη μορφή εικονομηνύματος όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν και να ακούν τη δασκάλα τους, με ένα τρόπο κωμικό. Δημιουργήθηκαν με τη χρήση εφαρμογών που μας παρείχαν τη δυνατότητα να μεταμφιεζόμαστε, να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και της φωνής μας.

Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος με τα αινίγματά μας, στη συνέχεια το κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του αίνιγμα, χωρίς κάποιο περιορισμό για το θέμα. Το κάθε παιδί παρουσίαζε το αίνιγμά του με ένα βίντεο. Με αυτό τον τρόπο όλα τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν και να ακούν το συμμαθητή τους. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο παιχνίδι απαντούσαν και εκείνα με εικονομηνύματα και λάμβαναν την αντίστοιχη ανατροφοδότηση απο το παιδί που είχε πει το αίνιγμα.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παιχνίδι και ανυπομονούσαν για το πότε θα έρθει η σειρά τους. Ευχαριστούμε τους γονείς που συνεργάστηκαν για τη δράση αυτή καθώς και για την ανατροφοδότηση που μας προσέφεραν. Ο όγκος των μηνυμάτων είναι πολύ μεγάλος  γι’αυτό και παρακάτω παρατίθενται ορισμένα μόνο με τη μορφή ηχητικού αποσπάσματος. Πολλά παιδιά χρησιμοποίησαν τις αντίστοιχες εφαρμογές για να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά τους και τη φωνή τους κάνοντας με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι ακόμη πιο διασκεδαστικό.

Τέλος με τα αινίγματα των παιδιών δημιουργήσαμε και δυο διαδικτυακά παιχνίδια.

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ

 

 

 

 

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

 

 

 

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΒΡΕΣ ΤΑ ΟΜΟΙΑ

ΤΑΙΡΙΑΞΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ

 

Διαδικτυακό Πάσχα.

Εάν και ο περισσότερος κόσμος αυτό το διάστημα είναι χωριστά ο ένας απο τον άλλο, καταφέραμε να βρούμε τρόπους  να είμαστε μαζί με τα παιδιά και να γιορτάσουμε παρέα το Πάσχα. Με συνεργάτες τους γονείς, που θερμά ευχαριστούμε, μιλήσαμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, και μελετήσαμε τα πάθη του Χριστού μέσα απο την Τέχνη.  Στη συνέχεια τα παιδιά έγιναν μικροί ζωγράφοι και βάψανε αυγά με διάφορους τρόπους. Τέλος συναντηθήκαμε διαδικτυακά για να ανταλλάξουμε ευχές.

Πασχαλινές Δημιουργίες

 

 

Καλό Πάσχα σε όλους,

με υγεία και αισιοδοξία.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕΜΟΡΙ

ΣΥΡΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ

ΚΡΕΜΑΛΑ

Παιχνίδια Παζλ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ

ΤΟΥΛΙΠΕΣ

ΠΑΣΧΑ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

 

Ευχαριστούμε τη Βασιλική Καραπά για μερικά απο τα παιχνίδια που μας δάνεισε.

Μιλάμε για το Πάσχα….. πολύ σχολαστικά!!!

Αγαπητοί γονείς, φέτος το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο. Θα το διδάξουμε με διαφορετικό τρόπο και στα παιδιά. Διαδικτυακά. Σας ορίζουμε συνεργάτες μας σ’ αυτή την προσπάθεια και σας ευχαριστούμε πολύ!!!!

Έτσι θα προσπαθήσετε ακολουθώντας τα βήματα, που σας προτείνουμε, να μιλήσετε στα παιδιά σας γι’ αυτή την τόσο σπουδαία γιορτή του χριστιανισμού. Μένοντας στο σπίτι θα μελετήσουμε το θέμα οικογενειακά. Μένοντας στο σπίτι θα έρθουμε όλοι πιο κοντά!!!! Μήπως πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, που ίσως να είναι η μοναδική στη ζωή μας;

Λοιπόν:

«Μένουμε σπίτι» και

«Μιλάμε για το Πάσχα» πολύ σχολαστικά!!!

 

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:  «ΠΑΣΧΑ»

Κάποιο  θέμα, που θέλουμε να συζητήσουμε, το μελετάμε από πολλές πλευρές. Στην περίπτωσή μας τα βήματά μας είναι:

  1. Μελέτη του θέματος
  2. Ζωγραφική
  3. Γραφή
  4. Μαθηματικά
  5. Μουσική
  6. Παραμύθια
  7. Κατασκευές
  8. Παιχνίδια

1ο ΒΗΜΑ:

Ο Πέρη μιλάει στα παιδιά για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Παρακολουθήστε το video και στη συνέχεια συζητήστε και σχολιάστε το περιεχόμενό του.

https://www.youtube.com/watch?v=7E9ZKrX3O3A 

2Ο ΒΗΜΑ:

«Το Πάσχα μέσα από την τέχνη!!!»

Στη συνέχεια παρακολουθούμε την παρουσίαση με θέμα : «το Πάσχα μέσα από την τέχνη» για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση θα πρέπει να δημιουργήσουμε το ανάλογο κλίμα.

Τα πάθη του Χριστού μέσα απο την Τέχνη

  • Ανάβουμε ένα κεράκι ή το καντηλάκι.
  • Έχουμε χαμηλό φωτισμό στο χώρο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μυστηρίου και γαλήνης.
  • Διαβάζουμε αργά και με ήρεμη φωνή.
  • Αφού τελειώσει η παρουσίαση ψάλλουμε μαζί με τα παιδιά το «Χριστός Ανέστη». Στη συνέχεια ρωτάμε τα παιδιά ποιος πίνακας-γεγονός τους έκανε εντύπωση και γιατί.
  • Παρατηρούμε μαζί έναν – έναν τους πίνακες.
  • Σχολιάζουμε!!! (χρώματα, συναισθήματα, τεχνική, μετράμε πρόσωπα, βάζουμε δικούς μας τίτλους)
  • Κάνουμε τις δραστηριότητες που μας ζητούνται στην παρουσίαση.

Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε το μήνυμα της Ανάστασης, που

είναι η Αγάπη του Χριστού για τον άνθρωπο και αυτό θα το εξηγήσετε παρατηρώντας τα ανοιχτά χέρια του Χριστού πάνω στο Σταυρό, ενώ οι ληστές στον πίνακα του Andrea Mantegna (θα το δείτε στην παρουσίαση)  έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από το σταυρό…

1η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ  ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ !!!!

Αφού μελετήσουμε το θέμα και παρατηρήσουμε τα έργα τέχνης θα περάσουμε στη ζωγραφική. Το παιδί με όποιο τρόπο επιθυμεί (πινέλο, μαρκαδόρο, ξυλομπογιά, νερομπογιά, λαδοπαστέλ, μολύβι ) ζωγραφίζει ότι του έκανε εkτυπώση, ότι έμαθε και ότι ένιωσε απο αυτά που είδε.

Εμείς γράφουμε τα σχόλια του παιδιού !!!! Πάντα προτρέπουμε το παιδί να γράφει το όνομά του στην εργασία του. Περιμένουμε τις δημιουργίες σας.

Προτάσεις:

  • Ζωγραφίζει το κάθε παιδί κάποιο γεγονός από τη ζωή του Χριστού που του έκανε εντύπωση
  • Ζωγραφίζει κάποιον πίνακα ζωγραφικής σαν μικρός ζωγράφος.
  • Ζωγραφίζει όποια έθιμα του Πάσχα θυμάται.

2η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

     ΒΑΦΟΥΜΕ ΑΥΓΑ

Κάνουμε νωρίτερα το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης και βάφουμε αυγά με τρόπο φυσικό, με κλωστές, με κηρομπογιές, κάνοντας ντεκουπάζ. Περιμένουμε τα αυγουλάκια σας.

Εάν επιλέξετε τις κηρομπογιές βράστε σφιχτά τα αυγά, στη συνέχεια δώστε τα στα παιδιά να τα ζωγραφίσουν ή να γράψουν επάνω ότι επιθυμούν (ευχή ,το όνομά τους ) και μετά βάψτε τα. Τα παιδιά εντυπωσιάζονται που η ζωγραφιά τους δεν εξαφανίζεται.

 

3η ΑΠΟΣΤΟΛΗ  ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ

Τα παιδιά καλούνται να κάνουν μια ζωγραφιά για τους συμμαθητές τους και να γράψουν μια ευχή για εκείνους. Προετοιμάζουμε τη ζωγραφιά μας και την παρουσιάζουμε στους φίλους μας στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε το Σάββατο.

 

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

 ΓΡΑΦΗ!!!!!

Το παιδί σας σ αυτή την ηλικία  ενδιαφέρεται να γράψει μόνο αν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος για να το κάνει. Γι αυτό πρέπει να του δημιουργήσετε την επιθυμία και το ενδιαφέρον για να γράψει….

Δραστηριότητες:

  1. Συνεργάζεστε με το παιδί για να γράψει πασχαλινές ευχές:
  • ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
  • ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
  • ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Το παιδί διαλέγει όποια ευχή θέλει και τη γράφει σε μια καρτούλα για να τη χαρίσει στη  νονά του!!!!!

  1. Ενθαρρύνουμε το παιδί να διακρίνει τη φωνούλα (Π,π) με την οποία αρχίζει η λέξη «ΠΑΣΧΑ».

Παίζετε μαζί το παιχνίδι: «βρίσκω πράγματα μέσα στο σπίτι, που αρχίζουν από τη φωνούλα (Π,π).

 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!!!

  1. Πασχαλίτσα μου μικρή:
  • Παιχνίδι αρίθμησης στο οποίο το παιδί ζωγραφίζει τόσες βούλες όσες ο αριθμός που τραβά. Γράψτε τους αριθμούς απο το 1 έως το 10 σε μικρά χαρτάκια. Ζωγραφίστε σε ένα χαρτί πασχαλίτσες και ανάλογα με τον αριθμό που θα τραβά το παιδί θα ζωγραφίζει τις αντίστοιχες βούλες.

  1. Βάλε στη σειρά τους αριθμούς.
  • Δίνουμε στο παιδί δέκα σχεδιασμένα αβγά.
  • Τα κόβουμε μαζί με το παιδί.
  • Πόσα είναι;
  • Γράφουμε τους αριθμούς…
  • Μπερδεύουμε τα αριθμημένα αβγά….. Μπορείς να τα βάλεις στη σειρά;
  • Μετράμε και βγάζουμε τόσα δαχτυλάκια όσα λέει ο  αριθμός που κρατάμε.

 ΜΟΥΣΙΚΗ!!!!

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!!!!

Συνεχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση με τις πασχαλινές ιστορίες.  

Πολλές ακόμη μπορείτε να βρείτε.  Σας προτείνουμε την παρακάτω.

Το Πάσχα του Πασχάλη!

https://www.youtube.com/watch?v=_XUrNkhJeh4

Πάντα μετά από κάθε ιστορία μπορούμε να την αξιοποιήσουμε μέσα από την συζήτηση για το πρόβλημα που είχε ο ήρωας και πώς τελικά το αντιμετώπισε. Μαθαίνουμε με αυτό τον τρόπο τα παιδιά να προσπαθούν κι εκείνα να δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ!!!

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΤΟ ΔΙΚΟ  ΜΟΥ ΑΒΓΟ…. καρτούλα!!!!!

Το ζωντανεύω και το κάνω κοτοπουλάκι, λουλουδάκι ή ότι άλλο θέλω. Τι πρέπει να του βάλω; Τι θα χρειαστώ; Ξεκινάμε με χαρά και φαντασία!!!! Θα μας στείλετε τις φωτογραφίες στην ομάδα για να δούμε τα κοτοπουλάκια σας!!!! Μπορεί να γίνει και κάρτα με τις πασχαλινές ευχές για τη νονά!!!!

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ!!!

Το σύμβολο του χριστιανισμού. Με απλά λόγια μιλάμε στα παιδιά για το σταυρό και τη θέση Του στη ζωή μας. Τον κατασκευάζουμε παίρνοντας δυο ορθογώνιες λουρίδες από χαρτόνι. Το παιδί τις τοποθετεί και τις στολίζει όπως του αρέσει. Μπορεί ακόμη σ’ ένα λευκό χαρτί να ζωγραφίσει το Χριστό, όπως μπορεί και να τον βάλει πάνω στο σταυρό….. Δεν ξεχνάμε να παρατηρήσουμε, να συζητήσουμε, να εξηγήσουμε  και να γράψουμε την πινακίδα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Ώρα για να παίξουμε φτιάχνοντας ένα πάζλ!!!!

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=15dddb78b1cc

 

 

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση!!!!!!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ  2020

Καλωσορίζοντας την Άνοιξη με το Χελιδόνι.

Ο ερχομός της Άνοιξης και η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγούν τα χελιδόνια πίσω στη χώρα μας για να ξαναχτίσουν τις φωλιές τους με λάσπη, χόρτα, κλαδάκια, φλούδες δέντρων και άχυρα. Τα χελιδόνια επιστρέφουν πίσω στις φωλιές που είχαν χτίσει την προηγούμενη χρονιά εφόσον δεν έχουν γκρεμιστεί,γεννούν αυγά και τρώνε συνήθως έντομα, αράχνες και κάμπιες.

Ανοίξαμε το θέμα στέλνωντας εποπτικό υλικό και πληροφορίες σχετικές με το θέμα στους γονείς, και ένα βιντεάκι στα παιδιά με το αίνιγμα : “Απο πάνω σαν τηγάνι, απο κάτω σαν βαμβάκι και απο πίσω σαν ψαλίδι. Τί είναι;” Προτρέψαμε τους γονείς με αφορμή το αίνιγμα να συζητήσουν για τα βασικά του γνωρίσματα, μαύρο στο σώμα, άσπρη κοιλιά και ουρά σαν ψαλίδι. Πρίν το κλείσιμο των σχολείων είχε γίνει μια χελιδονοφωλιά στην αυλή του σχολείου μας όπου με τα παιδιά την παρατηρήσαμε. Προτρέψαμε τους γονείς μαζί με τα παιδιά να ψάξουν έαν έχει γίνει κάποια φωλιά και στη δική τους αυλή και να την παρατηρήσουν.

“Απο πάνω σαν τηγάνι, απο κάτω σαν βαμβάκι και απο πίσω σαν ψαλίδι. Τί είναι;”

 

Κάναμε προτάσεις για κατασκευή χελιδονιού, μια απλή και μια πιο σύνθετη.

                        

Στη συνέχεια προτείναμε με απλά υλικά όπως τενεκεδάκια και χαρτόκουτα να δημιουργήσουν ταϊστρες πουλιών με σπόρους.

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς δημιούργησαν υπέροχα χελιδόνια και ταϊστρες πουλιών.

Και τα χελιδόνια ήρθανε……Ευχαριστούμε τη μαμά Αλεξία για τις φωτογραφίες και το μήνυμα!!!!

 

 

Παιχνίδια με το Χελιδόνι.

Μέμορι

 

Πάζλ

ΧΕΛΙΔΟΝΙ

ΑΝΟΙΞΗ

Πατώντας το φαντασματάκι στην κάτω δεξιά πλευρά αχνοφαίνεται η εικόνα του πάζλ.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Μικροί Ερευνητές ¨Εν δράσει ¨! Το Γράμμα Α,α.!!!

Το Γράμμα Α,α μέσα στο σπίτι κυνηγώ, λέξεις απο Α,α να βρώ.

Η Άνοιξη μας φέρνει το γράμμα Α, α στην παρέα μας. Τα παιδιά καλούνται να  εντοπίσουν και να φωτογραφίσουν λέξεις απο Α,α, μέσα στο σπίτι τους και στη συνέχεια εφόσον επιθυμούν να τις γράψουν.

Με τις φωτογραφίες των παιδιών κάναμε κολάζ, πάζλ και δύο παιχνίδια μέμορι.

Και κάτι που μας ενθουσίασε……..Ευχαριστώ μαμά Ζωή

ΠΑΖΛ

Πατώντας στο φαντασματάκι κάτω αριστερα αχνοφαίνεται η εικόνα του πάζλ.

ΑΝΟΙΞΗ

ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΜΟΡΙ

ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΟΜΟΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΟΜΟΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

“Μένουμε Σπίτι ” με γυμναστική!!

Ειδικα τώρα που πρέπει όλοι να μένουμε σπίτι είναι σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να εκτονώσουν την  ενέργειά τους.  Με αυτά τα animated βίντεο, τα παιδιά θα γυμναστούν βλέποντας τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Ισως ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να χαίρονται την άσκηση είναι να τη μετατρέψετε σε οικογενειακή υπόθεση, με εσάς να δίνετε το καλό παράδειγμα και να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή τους.

Καλή Γυμναστική!!