ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΗΠΙΩΝ

Η διατροφή του νηπίου

Παρότι το στομάχι του είναι τουλάχιστον πέντε φορές μικρότερο απ’ το δικό σας, με τα χοροπηδητά του όλη μέρα χρειάζεται περίπου τρεις φορές περισσότερη ενέργεια απ’ ότι εσείς!

 

Η ανάπτυξη του νηπίου σας

Καθώς το μωρό σας εξελίσσεται από βρέφος σε νήπιο περνάει σε μια περίοδο έντονης σωματικής και διανοητικής ανάπτυξης, καθώς ο εγκέφαλος του προετοιμάζεται για την πρόκληση του βαδίσματος και της ομιλίας. Έτσι, για να εξασφαλίσετε την υγιή ανάπτυξή του, είναι ζωτικής σημασίας η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Γιατί η διατροφή του νηπίου σας είναι διαφορετική απ’ τη δική σας

Μια ισορροπημένη διατροφή για το νήπιο είναι πολύ διαφορετική απ’ τη δική μας. Οι διατροφικές τους ανάγκες διαφέρουν και οι διαφορές αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σχεδιάζετε τα γεύματα του νηπίου σας.

Ζάχαρη και αλάτι

Στην πραγματικότητα τα νήπια δεν θα πρέπει να προσλαμβάνουν πάνω απ’ το 1/6 της μέγιστης ημερήσιας πρόσληψης αλατιού ενός ενήλικα, που είναι λιγότερο από 1 γρ. τη μέρα. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην προσθέτετε αλάτι στις βρεφικές τροφές που ετοιμάζετε στο σπίτι. Ορισμένες τροφές για ενήλικες δεν είναι κατάλληλες για τα νήπια επειδή περιέχουν πολύ αλάτι ή ζάχαρη ή τεχνητά χρώματα και αρώματα.

Μέγεθος μερίδας

Το στομάχι του νηπίου σας είναι τουλάχιστον πέντε φορές μικρότερο απ’ το δικό σας. Γι’ αυτό το λόγο έχει ανάγκη από μικρές και τακτικές ποσότητες ενέργειας και τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να πετύχετε τη σωστή ισορροπία σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, συνήθως χρειάζεται να προσφέρετε τρία μικρά ισορροπημένα γεύματα τη μέρα με συχνά θρεπτικά σνακ ενδιάμεσα.

Ενέργεια και διατροφικές ανάγκες

Τα νήπια χρειάζονται μια διατροφή σχετικά πλούσια σε λιπαρά. Παρότι οι φυτικές ίνες είναι μια καλή τροφή, είναι πολύ χορταστικές και η πρόσληψή τους σε μεγάλη ποσότητά μπορεί να εμποδίσει το νήπιο να προσλάβει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Κάθε τροφή περιέχει διαφορετικά συστατικά γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε πως το νήπιό σας καταναλώνει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ώστε να έχει μια ισορροπημένη διατροφή. Η ποικιλία είναι εξίσου σημαντική και για την υγιή σωματική του ανάπτυξη.

Γάλα

Το γάλα εξακολουθεί να αποτελεί σπουδαίο ρόλο στη διατροφή του νηπίου σας προσφέροντάς του λιπαρά, ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως το ασβέστιο. Συνιστούμε την κατανάλωση 500ml ημερησίως μέχρι και τον 3ο χρόνο.

Τι είναι, λοιπόν, μια ισορροπημένη διατροφή;

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελείται από έναν συνδυασμό των ακόλουθων:

Υδατάνθρακες

Όπως, ψωμί, δημητριακά, πατάτες, μακαρόνια και ρύζι. Οι υδατάνθρακες μπορούν να δίνονται σε κάθε γεύμα και ως σνακ.

Φρούτα και λαχανικά

Όπως, καρότα, μπανάνες και ντομάτες. Δοκιμάστε να προσφέρετε στο νήπιό σας φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, καθώς όλα τους περιέχουν διαφορετικές θρεπτικές ουσίες. Βάλετε στόχο τις τέσσερις μερίδες τη μέρα (δύο μερίδες φρούτων και δύο λαχανικών), να θυμάστε όμως πως η μερίδα ενός νηπίου είναι μικρότερη απ’ αυτήν ενός ενήλικα.

Γαλακτοκομικά

Όπως, γάλα, τυρί και γιαούρτι. Το γάλα θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής του νηπίου σας. Σιγουρευτείτε, όμως, πως καταναλώνει κι άλλα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά. Το νήπιό σας θα πρέπει να καταναλώνει τρεις μερίδες γαλακτοκομικών τη μέρα και ως ενδιάμεσα γεύματα (πχ. δεκατιανό).

Πρωτεΐνες

Όπως, κρέας, ψάρι, αβγά και όσπρια. Η συγκεκριμένη διατροφική ομάδα προσφέρει στο μωρό σας τον πολύτιμο σίδηρο και ω3 λιπαρά. Σερβίρετε ανά εβδομάδα 2 μερίδες όσπρια, 2 μερίδες κοτόπουλο, 1 μερίδα κόκκινο κρέας, 2 μερίδες ψάρι καθώς και 3 αβγά.

Λιπαρά και σάκχαρα

Όπως, ελαιόλαδο, βούτυρο, κέικ και μπισκότα. Ορισμένα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, προσφέρουν ω3 και ω6 λιπαρά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε αυτές τις κατηγορίες στη διατροφή του παιδιού σας, αρκεί να αποτελούν πρόσθετες τροφές και να μην τις χρησιμοποιείτε για να αντικαταστήσετε τροφές από άλλες διατροφικές ομάδες.

Τροφές που είναι προτιμότερο να αποφεύγετε

Ορισμένες τροφές χρειάζονται επιπλέον προσοχή κατά την προετοιμασία τους, ενώ άλλες είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

  • Θα πρέπει να αποφεύγετε το αλάτι. Χρησιμοποιήστε ελάχιστο κατά το μαγείρεμα και στη θέση του προσθέστε αρωματικά και μπαχαρικά για να νοστιμίσετε το φαγητό. Να θυμάστε να ελέγχετε και την ποσότητα του αλατιού στις έτοιμες μαγειρεμένες τροφές.
  • Να αποφεύγετε τα πρόσθετα και τα γλυκαντικά, όπως αυτά που βρίσκονται στα ροφήματα και τα γλυκά.
  • Τα αβγά και τα οστρακοειδή μπορούν να επηρεάσουν το ευαίσθητο στομαχάκι του νηπίου σας, ακόμη και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση αν δεν μαγειρευτούν σωστά, έτσι να βεβαιώνεστε πάντα πως είναι καλοψημένα.
  • Οι ξηροί καρποί θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργία. Επίσης μπορεί να υπάρξει κίνδυνος πνιγμού, γι’ αυτό καλύτερα να τους αποφύγετε για λίγο ακόμη.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Η  μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο θεωρείται μια εξαιρετικά κρίσιμη εμπειρία στη ζωή του παιδιού  επειδή θέτει τις βάσεις της μετέπειτα σχολικής του πορείας. Η ομαλή του μετάβαση δεν  αποβλέπει μόνο στην ακαδημαϊκή επιτυχία του μαθητή  αλλά πρωτίστως στην καλλιέργεια συναισθημάτων κοινωνικής και συναισθηματικής επάρκειας. Είναι σημαντικό λοιπόν η μετάβαση να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους να έχουν μια θετική άποψη για το σχολείο και ιδιαίτερα τα παιδιά να έχουν την αίσθηση ότι είναι επαρκείς  ως  μαθητές.

Προσπαθώντας  να  συμβάλλουμε  στην  ομαλή  μετάβαση  των  παιδιών  στο  Δημοτικό  Σχολείο  είναι  σημαντικό  όλοι  οι  εμπλεκόμενοι  φορείς  εκπαιδευτικοί,  γονείς  και  παιδιά  να  συνεργαστούν  προς  την  επίτευξη  του  κοινού  σκοπού.

Είναι  σημαντικό  το  Νηπιαγωγείο να βοηθήσει  τα νήπια  να  προσαρμοστούν  ευκολότερα  στο  μελλοντικό νέο τους  περιβάλλον. Συγκεκριμένα το νηπιαγωγείο μας  οργανώνει και πραγματοποιεί:

Επισκέψεις  γνωριμίας  και  εξοικείωσης  των  παιδιών  του  Νηπιαγωγείου  με  τους  χώρους  και  τα  πρόσωπα  καθώς  και  με τις  εκπαιδευτικές  μεθόδους  και  τις  δραστηριότητες  του  Δημοτικού  Σχολείου.

Δράσεις  για  την  έγκαιρη  διάγνωση  μαθησιακών  και  άλλων  δυσκολιών.

Κοινές   εκπαιδευτικές  δράσεις  των  νηπίων  με  τους  μαθητές  της  Α’  Δημοτικού,  με  σκοπό  τη  σύσφιξη  των  σχέσεων  μεταξύ  των  νηπίων  και  των  παιδιών  της  επόμενης  βαθμίδας  που  θα αποτελέσουν  σημείο  αναφοράς  για  αυτά  κατά  τη  μετάβασή  τους  στο  Δημοτικό  Σχολείο.

Ενημέρωση  των  γονέων  για  την  πρόοδο  του  νηπίου  καθ’ όλη  τη  διάρκεια  της  σχολικής  χρονιάς  παρουσιάζοντας  δείγματα  εργασιών  από  τον  Ατομικό  Φάκελο  του  νηπίου.

Το  πέρασμα  από  το  Νηπιαγωγείο  στο  Δημοτικό  Σχολείο  είναι  αναπόφευκτη αλλαγή  στη  ζωή  του  παιδιού  μας  και  στη  δική  μας.   Όπως  και  με  τις  άλλες  αλλαγές,  χρειάζεται  χρόνος,  υπομονή  και  θετική  στάση  από  όλα  τα  εμπλεκόμενα  μέρη.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Έφτασε το παιδί στην Α’ Δημοτικού κι ήρθε η ώρα να πάρει τσάντα, μολύβια και τετράδια και να κάνει μια νέα αρχή σε ένα καινούργιο σχολικό περιβάλλον. Είναι όμως βασικό να έχει κάποια εφόδια που θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί πιο εύκολα . 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Να γνωρίζει τους αριθμούς μέχρι το 10
  • Να μπορεί να γράφει το όνομά του και το επίθετό του
  • Να γνωρίζει ποια είναι τα χρώματα
  • Να μπορεί να αναγνωρίζει κάποια γράμματα και αριθμούς
  • Να μπορεί να περιγράψει πως ήταν η μέρα του στο σχολείο
  • Να μπορεί να συγκεντρώνεται όταν κάνει κάποια δραστηριότητα
  • Να μπορεί να συνδέει τα φωνήματα και να φτιάχνει μικρές συλλαβές, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην ανάγνωση

Έχοντας λοιπόν κατακτήσει αυτά τα εφόδια , θα είναι σε θέση να ενταχθεί ομαλά και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που θα συναντήσει.