Σήμερα πρωί – πρωί μια έκπληξη μας περίμενε στην αυλή του νηπιαγωγείου μας. Καταμεσής στον κήπο έστεκε ένα μεγάλο Καραμελόδεντρο. Από τα κλαδιά του ξεχύνονταν βροχή πολύχρωμες καραμέλες, χρωματιστά ζαχαρωτά, λαχταριστά γλειφιτζούριακαι λουκουμάκιαμε ζάχαρη άχνη που στραφτάλιζε στις πρωινές ηλιαχτίδες. Τα γλειφιτζούρια κρέμονταν από τα κλαδιά με κόκκινες κλωστές παραμυθιών, οι καραμέλες και τα ζαχαρωτά με άσπρες συννεφοκλωστές και τα λουκουμάκια με αποκριάτικες κορδέλες. Στην κορυφή του δέντρου έλαμπε ένα πεφταστέρι και ολόγυρα χόρευαν ανάλαφρα μωβ, κίτρινεςκαι τριανταφυλλί πεταλουδίτσες.
Μείναμε με το στόμα ανοικτό!
Από πού ξεφύτρωσες εσύ; το ρωτήσαμε με μια φωνή.
Από τη χώρα των Ζαχαρωτών. Κάνω τον γύρο του κόσμου σε μία ημέρα, για να κεράσω όλους με τους γλυκούς μου καρπούς και να ευχηθώ καλό μήνα. Ελάτε, πάρτε όσα ζαχαρωτά θέλετε κι ακόμα παραπάνω!
Ευχαριστούμε πολύ. Από ένα θα πάρουμε. Χωρίς να θέλουμε να σε προσβάλλουμε, τα πολλά γλυκίσματα δεν κάνουν καλό στην υγεία.
Τα δικά μου ζαχαρωτά είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν γάλα από μακρινούς γαλαξίες, νέκταρ και βασιλικό πολτό, δάκρυα χαράς, άρωμα από τετράφυλλο τριφύλλι και χρώματα ουράνιου τόξου. Ένα ζαχαρωτό τη μέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!
Πήραμε κι εμείς ένα καλάθι κι αρχίσαμε να το γεμίζουμε με τους γλυκούς καρπούς. Ύστερα το Καραμελόδεντροτεντώθηκε, ξεδιπλώθηκε, στροβιλίστηκε στο απαλό φύσημα του ανέμου και αφού μας ευχήθηκε καλή Πρωταπριλιά, χάθηκε ανάλαφρα στο απέραντο γαλάζιο του ανοιξιάτικου ουρανού.
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας των λουλουδιών, η βροχή του θεωρείται από τους γεωργούς πολύ ευεργετική, και παλαιότερα στη Θράκη το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς θεωρούνταν θεραπευτικό και το έδιναν στους αρρώστους. Το πιο βασικό όμως έθιμο του μήνα Απριλίου είναι η Πρωταπριλιά, δηλαδή η ημέρα που λέμε μικρά αθώα ψεματάκια και κοροϊδεύουμε όσο πιο έξυπνα μπορούμε… φωνάζοντας στο τέλος περιπαικτικά «πρωταπριλιά»! Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Τα ψέματα των ψαράδων.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει και με το πέρασμα του χρόνου αυτή η συνήθεια έγινε έθιμο.
Η γαλλική πρωτοχρονιά.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Πρώτα οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, αλλά το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος, αποφάσισε να γιορτάζεται πλέον την 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν άρεσε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι για να τους κοροϊδέψουν τους έστελναν αυτή τη μέρα πρωτοχρονιάτικα δώρα. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα με ίδια τη βασική ιδέα, αλλά αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, ενώ σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Παραμύθια για τα ψέματα.
Ο ψεύτης Βοσκός (Αίσωπος)
“Ένα ψέμα την ημέρα, την αλήθεια κάνει πέρα κι αν δεν θέλεις σαν τον βοσκό να την πατήσεις την αλήθεια να αγαπήσεις”
Πινόκιο (Κάρλο Κολόντι)
Τραγούδι – Τα ψέματα
Στραβός βελόνα γύρευε, ολά-ολά (x 2)
Μέσα σε αχυρώνα, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)
Και ο κουφός του έλεγε, ολά-ολά (x 2)
Πως άκουσ’ ένα κρότο, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)
Πολλά ψέματα είπαμε,ολά-ολά (x 2)
Άς πούμε και μι’ αλήθεια, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)
Ο κόκορας εγέννησε, ολα-ολα (x 2)
Σαράντα κολοκύθια, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)
Τα κολοκύθια είχανε μέσα νερό, ολά-ολά (x 2)
Και το νερό βατράχια, βατσιτσέλο-βατσιτσό (x 2)
Και δεν ξεχνάμε!!!! Ο Μάρτιος έφυγε!!! Βγάζουμε το μαρτάκι από το χεράκι μας και το βάζουμε σε κλαδάκι για να φτιάξουν τα πουλάκια τις φωλίτσες τους ή το καίμε την Ανάσταση με τη λαμπάδα μας!!!
Παιδάκια, αθώα ψεματάκια λέμε μόνο την πρωταπριλιά. Πρέπει να λέμε πάντα την αλήθεια γιατί….
Όποιος λέει ψέματα έχει πολλά μπερδέματα, όποιος λέει αλήθεια έχει φίλους και βοήθεια!!!!
Ο Λέαντρο μας έστειλε τις όμορφες αποκριάτικες ζωγραφιές και κατασκευές του για να τις μοιραστούμε όλοι μαζί. Δείτε το παρακάτω βίντεο και απολαύστε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του καρναβαλιού!!
Μένετε σπίτι και βαριέστε; Τα σχολεία είναι κλειστά, οι γονείς σας λείπουν στη δουλειά ή έχουν δουλειές στο σπίτι κι εσείς θέλετε να περάσετε δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο σας.
Να μια διασκεδαστική ιδέα!!!
Ανοίγετε το ντουλάπι της κουζίνας με τα όσπρια (πάντα με την άδεια και τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά). Μπορείτε να διαλέξετε ό,τι θέλετε: ρεβίθια, φασόλια γίγαντες, φασόλια μαυρομάτικα, φακές….. Για αρχή ας ξεκινήσουμε από δύο. Βάζετε μια μικρή ποσότητα από το καθένα σε ένα ταψάκι και ανακατεύετε καλά. Τώρα θα πρέπει να τα ξεχωρίσετε και να φτιάξετε ομάδες σε μικρά μπολάκια. Μία ομάδα με φασόλια, μία με ρεβίθια. Πόσο γρήγοροι είστε; Πάμε ξανά!
Έχουμε στο σπίτι παρέα;
Ο καθένας παίρνει μπροστά του ένα μπολάκι με ίση ποσότητα από όσπρια και θα πρέπει να τα ξεχωρίσει φτιάχνοντας ομάδες, όπως πριν. Ποιος είναι ο πιο γρήγορος;
Φυσάμε τα όσπρια με ένα καλαμάκι προσπαθώντας να τα φθάσουμε από τη μια άκρη που ορίσαμε ως αφετηρία, στο τέρμα. Για παράδειγμα, από τη μια άκρη του τραπεζιού στην άλλη. Ποιανού το ρεβίθι έφθασε πρώτο;
Γεμίζουμε το κουτάλι μας με όσπρια και τα μεταφέρουμε σε ένα σημείο που έχουμε ορίσει από πριν, προσέχοντας να μη μας πέσουν στο έδαφος. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και ξανά πίσω γρήγορα, ώσπου να μεταφέρουμε όλα μας τα όσπρια.
Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε καλαμπόκι, ρύζι ή ζυμαρικά.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε πώς τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας, δημιούργησαν όμορφες κατασκευές και έδωσαν ζωή σε άχρηστα υλικά, συνδυάζοντάς τα με όσπρια και ζυμαρικά!
Σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 27/03/2021, 8.30 μ.μ. – 9.30 μ.μ..
H Ώρα της Γης είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το WWF (οργάνωση που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος), μία φορά τον χρόνο στα τέλη Μαρτίου. Κάθε χρόνο ενθαρρύνονται οι άνθρωποι, οι κοινότητες, οι επιχειρήσεις και οι κρατικοί φορείς, να σβήνουν τον ηλεκτρικό φωτισμό που δεν τους είναι απαραίτητος για εξήντα λεπτά, από τις 8:30 μμ έως τις 9:30 μμ, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Φέτος στη χώρα μας θα συμμετάσχουν σβήνοντας τα φώτα, η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Μέγαρο Μουσικής, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, καθώς και πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα. Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης θα συμμετάσχει και η Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς τα φώτα στο Προεδρικό Μέγαρο θα σβήσουν, συμβολικά, από τις 20:30 έως τις 21:30.
Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οργάνωση, «το Σάββατο, την Ώρα της γης, έχουμε ετοιμάσει για εσέναμια πολύ ωραία έκπληξη! Στις 20:30 σβήσε τα φώτα, μπες και παρακολούθησε την μεγάλη μουσική γιορτή που σε περιμένει στον ιστότοπο:
https://www.youtube.com/watch?v=jUFdhtIrS-A
Μια άλλη επιλογή είναι να αφηγηθείτε παραμύθια ο ένας στον άλλον και γιατί όχι, να φτιάξετε το δικό σας παραμύθι με αφορμή την ώρα της Γης. Και βέβαια, μην ξεχάσετε να μας το στείλετε.
Η Άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών και τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας συνεχίζουν να υιοθετούν το καθένα από ένα λουλούδι.
Ο Βασίλης υιοθέτησε μια μαργαρίτα και τώρα έχει την προσωπική ευθύνη για τη φροντίδα της. Θα έχει τον νου του να μη της λείψει το νερό, θα την καθαρίζει από τα αγριόχορτα και θα της ανανεώνει το χώμα. Θα είναι η δική του μαργαρίτα και ξοδεύοντας χρόνο για να την περιποιείται θα γίνουν φίλοι και θα μάθει να την αγαπά!
Μαθαίνοντας να αγαπώ και να φροντίζω το λουλούδι μου, μαθαίνω να σέβομαι και τα λουλούδια των άλλων. Των φίλων μου, των συμμαθητών μου, των γειτόνων μου, των συγχωριανών μου, ολόκληρης της Γης!
Άνοιξη!!! Μια υπέροχη εποχή, με χρώματα, λουλούδια, πεταλούδες και μελισσούλες, χελιδόνια και ζωή!!! Πόσο όμορφες εικόνες βλέπουμε στη φύση κατά τη διάρκεια της Άνοιξης!!!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Κάνοντας έναν περίπατο ή βγαίνοντας στον κήπο του σπιτιού μας μπορούμε να δούμε και να απολαύσουμε την ομορφιά της Άνοιξης!!! Θέλετε να διασκεδάσουμε; Mε τη βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς θα βγάλουμε φωτογραφίες με το κινητό όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες. Για να τις μοιραστούμε με τους φίλους μας και άλλα παιδάκια θα τις στείλουμε στο mail του σχολείου μας ή στις δασκάλες μας και εκείνες θα τίς ανεβάσουν στο blog του σχολείου μας!!
Να κάποιες όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες που θα μάς βοηθήσουν και θα μάς δώσουν όμορφες ιδέες!!
Πέρασαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η Επιτροπή ” Ελλάδα 2021 ” , επέλεξε το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου για την επέτειο των 200 χρόνων. Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στην Αγορά του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η διαδικασία της νέας ενορχήστρωσης και το γύρισμα του βιντεοκλίπ του τραγουδιού διήρκησε τρεις μήνες και για την ολοκλήρωσή της εργάστηκαν χορωδοί, μουσικοί, χορευτές, τεχνικοί, ενώ περισσότεροι από 300 άνθρωποι συμμετείχαν στο κάστινγκ, στα γυρίσματα, στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις, στο μοντάζ και στην επεξεργασίας της εικόνας.
Με φωτογραφικό υλικό από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο & τα playmobil από την επειτακή αφιέρωση για τα 200 χρόνια από το 1821, αλλά και από τη Συλλογή PlaymoGreek του Πέτρου Καμινιώτη με Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές.
Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
να πηγαίνω στο σχολειό,
να μαθαίνω γράμματα,
γράμματα, σπουδάγματα,
του Θεού τα πράγματα.
Φεγγαράκι μου γεμάτο
σα φλουρί κωσταντινάτο,
φέγγε μου τώρα στη στράτα,
στο σχολειό να κατεβώ,
να μαθαίνω γράμματα,
γράμματα, σπουδάγματα,
του Θεού τα πράγματα,
τους γονείς μου ν’ αγαπώ,
και τρανό να ’χω σκοπό.
Σε ποιά εποχή ανήκουν τα ρούχα που εμφανίζονται; Την εποχή της ελληνικής επανάστασης το 1821 ή στη σημερινή εποχή το 2021 ; Επιλέγουμε κάθε ρούχο που εμφανίζεται και το τοποθετούμε στην σωστή εποχή. Δεν ξεχνάμε να πατήσουμε το γαλάζιο κυκλάκι κάτω δεξιά για να δούμε πόσο καλά τα καταφέραμε!!
Μετράμε σε κάθε εικόνα τα τσολιαδάκια και με το ποντίκι μας τα τοποθετούμε στον σωστό αριθμό. Κάθε φορά που βάζουμε την κάθε εικόνα στον σωστό αριθμό εκείνη θα εξαφανίζεται.
Στο παρακάτω παιχνίδι υπάρχουν δύο κατηγορίες : 1) Η επανάσταση του 1821 και 2) Ο Ευαγγελισμός της θεοτόκου. Επιλέγουμε την πρώτη κατηγορία και με το ποντίκι μας πατάμε πάνω στα κομμάτια του παζλ με εικόνες από την επανάσταση του 1821. Στη συνέχεια επιλέγουμε την δεύτερη κατηγορία και πατάμε πάνω στα κομμάτια του παζλ με εικόνες από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κάθε φορά που επιλέγουμε σωστό κομμάτι σε εκείνο εμφανίζεται ένας μέρος του μεγάλου παζλ. Φτιάχνουμε όλο το παζλ και βλέπουμε την μαγική εικόνα που θα εμφανιστεί. Μπορούμε να ψάξουμε με κάποιον μεγαλύτερο και να βρούμε τί μας δείχνει η εικόνα. Καλή επιτυχία!!!
Η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» ταξιδεύει κι παρουσιάζεται σε τρία Μουσεία:
στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη. Διάρκεια έκθεσης: 6/10/20 – 31/5/21.
στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Διάρκεια έκθεσης: 16/6/21 – 17/10/21
στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας στον Βόλο. Διάρκεια έκθεσης: 1/11/21 – 30/1/22
Αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα (VR) μεταφερόμαστε στη Σπάρτη και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, με σκοπό να περιηγηθούμε ψηφιακά στην έκθεση.
Για τη VR περιήγηση πατήστεεδώ και ένα μαγικό ταξίδι σας περιμένει! Απολαύστέ το!
Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο είναι εδώ. Ξεφυλλίστε το! Μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης με έναν διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Τα Ελληνάκια (“the Greek children” song for children)
Στίχοι Οδυσσέας Ελύτης, μουσική Γιάννης Δροσίτης. Τραγουδά η Έλλη Πασπαλά, στο πιάνο ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, συμμετέχει χορωδία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης (ΠΜΓΛΠ).
ΥΠΕΠΘ, 1997 Μελοποίηση ποιημάτων ανθολόγιου
ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ
Τον Μάρτη περικάλεσα και τον μικρό Νοέμβρη Τον Αύγουστο τον φεγγερό κακό να μη μας έβρει
Γιατ’ είμαστε μικρά παιδιά είμαστε δυο Ελληνάκια Μες στα γαλάζια πέλαγα και στ’ άσπρα συννεφάκια
Γιατ’ είμαστε μικρά παιδιά κι η αγάπη μας μεγάλη Που αν τη χωρέσουμε απ’ τη μια περσεύει από την άλλη
Κύματα σύρετε ζερβά κι εσείς τα σύννεφα δεξιά Φάληρο με Περαία μια γαλανή σημαία.
«Το ΄21 Αλλιώς»: Η Ελληνική Επανάσταση σε φιγούρες και διοράματα Playmobil
Μια πρωτοτυπη έκθεση παρουσιάστηκε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL. Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου ήταν μερικά μόνο από τα διοράματα της έκθεσης.
Άνοιξη. Χαρά Θεού! Χίλια μύρια χρώματα, χρώματα κι αρώματα! Ο Άγιος Νικόλαος μοσχοβόλησε από τα λουλούδια στους αγρούς και στους κήπους. Η μικρή μας μαθήτρια αποφάσισε να υιοθετήσει το δικό της λουλούδι. Μια πανέμορφη μαργαρίτα. Την ποτίζει, τη φροντίζει, τη νοιάζεται. Κι εκείνη για να την ανταμείψει, της χαρίζει την ευωδιά της!
Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις, μας λέει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης. Ναι την φτιάχνεις. Με εκείνα τα χρώματα που σημαίνουν αρμονία… Και με εκείνα τα λουλούδια που μυρίζουν ζωή….. Με εκείνα τα όνειρα που θα σε γεμίσουν υποσχέσεις… Και με εκείνα τα χαμόγελα που θα σου δείξουν πως πρέπει να ζεις…. Με υλικά αγνά για την ψυχή σου…
Η Μαρία ζωγράφισε τη δική της Άνοιξη και μας την έστειλε για να μοιραστεί μαζί μας τη λάμψη της!!
Στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, το έθιμο της κυρά Σαρακοστής καλά κρατεί! Σήμερα ξεμύτισε στο σπίτι των δύο αγαπημένων μας αδελφών. Με άφθονο αλεύρι, αλάτι και νερό, με μπόλικη φαντασία και άμετρο ενθουσιασμό, δημιούργησαν τη δική τους κυρά Σαρακοστή για να μετράνε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Ας θυμηθούμε τους αριθμούς που μάθαμε στο σχολείο μας!! Μετράμε σε κάθε εικόνα πόσα λουλουδάκια υπάρχουν και με το ποντίκι μας ( ή το δαχτυλάκι μας αν έχουμε κινητό ή τάμπλετ) βάζουμε πάνω τον σωστό αριθμό. Στο τέλος πατάμε το γαλάζιο κυκλάκι κάτω δεξιά για να δούμε πόσο καλά τα καταφέραμε!! Καλή επιτυχία!!!
Πάμε να διασκεδάσουμε και να φτιάξουμε όμορφες ανοιξιάτικες εικόνες!!! (Και για να βοηθηθούμε μπορούμε να πατήσουμε το φαντασματάκι κάτω αριστερά και να μάς εμφανίσει την εικόνα που θέλουμε να σχηματίσουμε. Έτσι μπορούμε να τοποθετήσουμε τα κομμάτια του παζλ πάνω στην εικόνα). Καλή διασκέδαση!!!!
Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Είναι η εποχή μετά τον Χειμώνα και πριν το Καλοκαίρι. Oι μήνες της άνοιξης είναι: ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος.
Η Άνοιξη ξεκινάει επίσημα την 21η Μαρτίου όπου παρατηρείται το φαινόμενο της εαρινής ισημερίας, δηλαδή η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια.
Αυτή την εποχή η φύση ολάνθιστη και καταπράσινη γιορτάζει τον ερχομό των χελιδονιών. Οι κήποι με την ευωδιά και τα χρώματά τους, καλούν τις μέλισσες και τις πεταλούδες να φτερουγίσουν πάνω από τα λουλούδια και τις πρασινάδες. Τα δέντρα πλημμυρίζουν από ανθάκια και στα κλαδιά τους κελαηδούν χαρούμενα πουλάκια. Ο παγωμένος αέρας του χειμώνα, γίνεται δροσερό αεράκι και η αγριεμένη θάλασσα ησυχάζει.
Οι μεγάλες γιορτές της Άνοιξης είναι η Καθαρή Δευτέρα , το Πάσχα που γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού μας και η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία γιορτάζει η Παναγία και η Ελλάδα, η Πρωτομαγιά και η Γιορτή της Μητέρας!!
Την άνοιξη οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και γελαστοί και τα παιδιά τρέχουν στους κάμπους και στα λιβάδια!
Ελάτε να μάθουμε περισσότερα για την αγαπημένη μας εποχή, την ΑΝΟΙΞΗ!!!
Σήμερα έκανε ποδαρικό η κυρά Σαρακοστή στο σπίτι ενός από τους μαθητές μας. Την κέρασαν αλεύρι με αλάτι και νερό και την έβαλαν στον φούρνο να ζεσταθεί. Εκείνη ευχαριστημένη από την περιποίηση, αποφάσισε να μείνει μαζί τους μέχρι το Πάσχα!
Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής μέχρι το Πάσχα, μόλις ξεκίνησε!
Η παράσταση της κυρά Σαρακοστής είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο, ιδιαίτερα όμορφο και εκπαιδευτικό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλαιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ημερολόγιο αυτό αναπαριστά μία γιαγιούλα με σταυρό που μοιάζει με καλόγρια, με εφτά πόδια, χωρίς στόμα και αυτιά, ενώ τα χέρια της είναι σταυρωμένα.
Γιατί έχει εφτά πόδια; Επειδή εφτά είναι οι εβδομάδες της Σαρακοστής, οι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο.
Γιατί έχει τα χέρια της σταυρωμένα; Επειδή προσεύχεται.
Γιατί δεν έχει στόμα; Γιατί συνέχεια νηστεύει.
Γιατί δεν έχει αυτιά; Για να μην ακούει.
Γιατί έχει σταυρό στο κεφάλι; Γιατί πηγαίνει στην εκκλησία.
Όλα αυτά συμβολίζουν την προετοιμασία για να υποδεχτούμε την Ανάσταση με καθαρή και αγνή ψυχή!
Την κυρά Σαρακοστή την φτιάχνουμε παραδοσιακά γύρω στην Καθαρά Δευτέρα, μιας και τότε ξεκινάνε οι σαράντα μέρες της νηστείας που κρατάει μέχρι το Πάσχα. Το τελευταίο της πόδι είναι και το γούρι. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας το κρύβουν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι. Όποιος το βρίσκει θεωρείται καλότυχος!
Θέλετε να φτιάξετε κι εσείς την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι; Ναι!!!! Νομίζουμε, πως η μαμά ή η γιαγιά δεν θα σας χαλάσουν το χατίρι. Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε όλες τις οδηγίες.
Πηγή: Christina Kyvranoglou Greek Kitchen
Κι εδώ είναι το πατρόν! Google – Κυρά Σαρακοστή – Εικόνες
Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!
Υ.Γ.Περιμένουμε να μας στείλετε τις δημιουργίες σας.
Οι απόκριες τελείωσαν αλλά εμείς θα συνεχίζουμε να διασκεδάζουμε!!! Ας παίξουμε με τους γονείς μας και με τα αδερφάκια μας το παρακάτω παιχνίδι!!! Πατάμε με το ποντίκι μας πάνω στην επιλογή ” Γύρνα”. Ο τροχός γυρίζει και μόλις σταματήσει θα κάνουμε ότι γράφει το τριγωνάκι στο οποίο σταμάτησε το βελάκι. Στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε “Αφαίρεση” ώστε να μην ξαναεμφανιστεί η ίδια επιλογή ή “Συνέχεια”. Καλή διασκέδαση!!!
Θυμάστε ποιες τροφές είναι νηστίσιμες και τις τρώμε τη Σαρακοστή και ποιες όχι ; Πάμε να παίξουμε το παιχνίδι κατηγοριοποίησης και να τις βάλουμε σε δύο ομάδες!! Κάθε φορά θα εμφανίζεται ένα φαγητό. Με το ποντίκι μας το επιλέγουμε και θα το τοποθετούμε στη σωστή κατηγορία “θα φάμε” ή δε “θα φάμε”. Στο τέλος θα πατήσουμε κάτω δεξιά το μπλέ κυκλάκι για να δούμε πόσο καλά τα καταφέραμε!!! Ξεκινάμε;
Προσπαθούμε να συνθέσουμε τον πίνακα ζωγραφικής του Σπύρου Βασιλείου. Μετακινούμε τα κομμάτια με το ποντίκι ή το δαχτυλάκι μας (αν έχουμε τάμπλετ ή κινητό), βάζοντάς τα στη σωστή θέση.
Στα παρακάτω βιντεάκια τα παιδάκια θα μάς πουν πολλά πράγματα για τις απόκριες!!! Έτσι, θα μάθουμε το λόγο που μεταμφιεζόμαστε αλλά και γιατί οι μεγάλοι νηστεύουν . Και έχουμε να μάθουμε τόσα πολλά ακόμα!!!
Προσπαθούμε να φτιάξουμε τις αποκριάτικες εικόνες!!! Μετακινούμε τα κομμάτια με το ποντίκι ή το δαχτυλάκι μας (αν έχουμε τάμπλετ ή κινητό), τα βάζουμε στη σωστή θέση και αποκαλύπτουμε την αποκριάτικη εικόνα!!!!! Έτοιμοι; Ξεκινάμε να διασκεδάσουμε!!!
Η χάσκα είναι ένα παιχνίδι που συνήθιζαν να παίζουν την Κυριακή της Αποκριάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά περισσότερο σε περιοχές της Μακεδονίας.
Όλο το σόι μαζευόταν σε ένα συγγενικό σπίτι για να ζητήσει συγχώρεση ο ένας από τον άλλον, να ξαλαφρώσει η ψυχή τους και με καθαρή πια καρδιά να ξεκινήσουν τη νηστεία της σαρακοστής.
Μετά το φαγητό έπαιζαν χάσκα. Τα παιδιά κάθονταν σε κύκλο και στη μέση ο πατέρας, ή ο παππούς, ή ένας από τους θείους. Αυτός που καθόταν στη μέση, κρατούσε έναν πλάστη που στην άκρη του είχε δέσει με σπάγκο ένα βρασμένο σφιχτό αυγό, ξεφλουδισμένο. Κουνούσε τον πλάστη μπροστά από τα ορθάνοιχτα στόματα των παιδιών κι αυτά προσπαθούσαν να το αρπάξουν με το στόμα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν καθόλου τα χέρια τους. Αυτός που κατάφερνε να το αρπάξει, θεωρούταν τυχερός!
Η χάσκα συμβολίζει την αρχή της νηστείας αλλά και το τέλος της με τα πασχαλινά κόκκινα αυγά. Ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο: «με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό ανοίγει το βράδυ της Ανάστασης».
Κι αν δεν σας αρέσουν τα αυγά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λουκούμια ή καραμέλες, ή ένα κομμάτι ψωμί ή χαλβά.
Αναβίωση του εθίμου, μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
Ήρθε η ώρα να διαβάσουμε ένα αποκριάτικο παραμυθάκι!! Η ζωή του Κλόουν της Αλκμήνης Γιαμπανίδου. (Για πιο ευχάριστη ανάγνωση επιλέγουμε πάνω δεξιά το βελάκι που λέει εργαλεία και στη συνέχεια την πρώτη επιλογή , λειτουργία παρουσίασης). Ξεκινάμε; Καλή ανάγνωση!!
Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρή Δευτέρα οπότε αρχίζει και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Ονομάστηκαν έτσι επειδή, τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη καρναβάλι.
Το κύριο γνώρισμα των Αποκριών είναι οι μεταμφιέσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα εθίμων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.
Πλέκοντας κορδέλες στο Γαϊτανάκι
Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα, που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας κατά τις απόκριες, είναι το γαϊτανάκι. Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του. Έτσι, πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.
Η Αποκριά είναι η γιορτή των παιδιών! Η γιορτή της χαράς, της ξεγνοιασιάς και του ονείρου! Βέβαια, και ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ, αλλά ο καθένας μας μπορεί να ζήσει τη δική του αποκριάτικη ιστορία έχοντας τα μάτια του δεκατέσσερα! Αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και με οδηγό τον ενθουσιασμό μας, να απολαύσουμε το μαγικό ταξίδι του καρναβαλιού!
Λοιπόν παιδιά, τι λέτε για αρχή να εξερευνήσετε τα ντουλάπια των μεγάλων; Με την άδεια τους και τη βοήθειά τους φυσικά. Διαλέξτε κουστούμια, καπέλα, χρωματιστά μαντίλια και υφάσματα και αφήνοντας τη φαντασία σας ελεύθερη, φτιάξτε τη δική σας πρωτότυπη αποκριάτικη στολή. Ζωγραφίστε ένα κομμάτι ύφασμα για μάσκα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα σωρό ανακυκλωμένα υλικά. Αυτή θα είναι η δική σας, η προσωπική σας πρωτότυπη στολή, που δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη. Μην ξεχάσετε να της δώσετε ένα όνομα και βέβαια μην ξεχάσετε να μας στείλετε μια φωτογραφία.
Σας ευχόμαστε καλές δημιουργίες και ανέμελες αποκριάτικες στιγμές.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή