Η κυρά Σαρακοστή!

Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής μέχρι το Πάσχα, μόλις ξεκίνησε!

Η παράσταση της κυρά Σαρακοστής είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο, ιδιαίτερα όμορφο και εκπαιδευτικό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλαιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ημερολόγιο αυτό αναπαριστά μία γιαγιούλα με σταυρό που μοιάζει με καλόγρια, με εφτά πόδια, χωρίς στόμα και αυτιά, ενώ τα χέρια της είναι σταυρωμένα.

Γιατί έχει εφτά πόδια; Επειδή εφτά είναι οι εβδομάδες της Σαρακοστής, οι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο.

Γιατί έχει τα χέρια της σταυρωμένα; Επειδή προσεύχεται.

Γιατί δεν έχει στόμα; Γιατί συνέχεια νηστεύει.

Γιατί δεν έχει αυτιά; Για να μην ακούει.

Γιατί έχει σταυρό στο κεφάλι; Γιατί πηγαίνει στην εκκλησία.

Όλα αυτά συμβολίζουν την προετοιμασία για να υποδεχτούμε την Ανάσταση με καθαρή και αγνή ψυχή!

Την κυρά Σαρακοστή την φτιάχνουμε παραδοσιακά γύρω στην Καθαρά Δευτέρα, μιας και τότε ξεκινάνε οι σαράντα μέρες της νηστείας που κρατάει μέχρι το Πάσχα. Το τελευταίο της πόδι είναι και το γούρι. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας το κρύβουν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι. Όποιος το βρίσκει θεωρείται καλότυχος!

Θέλετε να φτιάξετε κι εσείς την κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι; Ναι!!!!  Νομίζουμε, πως η μαμά ή η γιαγιά δεν θα σας χαλάσουν το χατίρι. Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε όλες τις οδηγίες.

Πηγή: Christina Kyvranoglou Greek Kitchen

Κι εδώ είναι το πατρόν! Google – Κυρά Σαρακοστή – Εικόνες

Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!

Υ.Γ.Περιμένουμε να μας στείλετε τις δημιουργίες σας.

Αφήστε μια απάντηση