no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Παραλία Προπατούμενου – Μονή Βωσάκου – Αλόιδες

Συγγραφέας: | 3 Απριλίου, 2019
| 2 σχόλια |

Πολλά νερά είχε φέτος ο χειμώνας. Και μόλις πλησίαζε Σαββατοκύριακο άνοιγαν οι ουρανοί. Να ξεμυτίσουμε δεν μπορούσαμε. Έτσι, με το ένα και το άλλο πέρασαν οι μήνες και φτάσαμε 17 Μάρτη για να οργανώσουμε εκδρομή. Στην αρχή λέγαμε για χιόνια στον Ψηλορείτη. Και είχε πολλά. Όμως το ξανασκεφτήκαμε. Σαρακοστή μπήκε, ήρθε η Άνοιξη. Δεν πάμε είπαμε μέχρι το Βώσακο, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, που μας αρέσει πάντα; Και το οργανώσαμε για Κυριακή 17 Μαρτίου, 7.30 το πρωί, από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κι όμως πολλά άλλαξε ο φετινός χειμώνας. Τα νερά πήραν τα χώματα στην κοίτη και φάνηκαν τα βράχια από κάτω. Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή;

Πήγαμε από τα βόρεια. Το λεωφορείο μας άφησε στην εθνική, στην παραλία του Προπατούμενου,  πριν την Παναγιά τη Χαρακιανή. Από τη μάντρα που ξεκινά το μονοπάτι, αρχίσαμε να ανεβαίνουμε,  μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Μπροστά ο Παναγιώτης και πίσω εγώ. Από καθηγητές, στη  μέση η Τακουή, ο Νίκος και ο άλλος Νίκος ο Σαλονικιός. Συναντήσαμε το ρυάκι που κατεβαίνει από την κοιλάδα. Μικρό μικρό το είχαμε αφήσει, όμως ο χειμώνας είπαμε άγριος, βαρύς, πολλά νερά. Αγνώριστη ήταν η κοίτη. Βάθυνε πολύ, πήρε και σε πλάτος, λεωφόρος στους χαράκους πάνω, και είχε και νερό σε κάποια σημεία. Τα κυκλάμινα βρέθηκαν ανθισμένα και κάτασπρα στις σκιές από τους πρίνους και τις κουμαριές. Ανάβαση μέσα από τα χαράκια και τα χάμπαθα, αρχίσαμε από νότια να πηγαίνουμε και λίγο ανατολικά για να συναντήσουμε ψηλά τη μάντρα. Πίσω της, πίσω από το Σελί βρήκαμε ξανά το μονοπάτι του μοναστηριού. Όταν φτάσαμε η λειτουργία είχε τελειώσει. Κόσμος πολύς, από τα γύρω χωριά και την πόλη. Μεγάλη γιορτή η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής. Ξεκούραση στην αυλή, νερό και πορτοκαλάδες, λίγο φαγητό, μια κουβέντα με τον πατέρα Τιμόθεο. Το λεωφορείο έφτασε για τους κουρασμένους, δέκα άτομα που συνέχισαν στο καφενείο στις Αλόιδες, περιμένοντας την υπόλοιπη ομάδα. Εμείς συνεχίσαμε προς το Αμπέλι και μέσα από το γνωστό άγνωστο μονοπάτι φτάσαμε στο διάσελο που κατηφορίζει προς το χωματόδρομο πάνω από το χωρίο. Ώρες καθαρής πορείας περίπου τέσσερις κια γύρω στα 21.000 βήματα σύμφωνα με το νέο και αλάθητο ηλεκτρονικό gadget του Κωσταντή.

Καλά να περνάμε και με το καλό και στο Πάσχα.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

κάτω από: Εκδρομές 2018 2019

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες