Μετά από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σταμάτησαν και τα ειρωνικά σχόλια για τον γραφικό χαρακτήρα των γιατρών!
Φανταστείτε ένα παιδί που σε μια ολόκληρη ακαδημαϊκή πορεία αισθάνεται τη δυσκολία, το πείραγμα, τη παρατήρηση ή και τη τιμωρία για τον γραφικό του χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι του 2030 (οι μαθητές του σημερινού δημοτικού ) πιθανώς να ασκούν επαγγέλματα που ακόμη δε γνωρίζουμε. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι θα σχετίζονται με τις ΤΠΕ και ότι δεν θα απαιτούν την κλασσική γραφή. Η γραπτή (αναλογική) πληροφορία χάνει διαρκώς έδαφος με αυξανόμενη τάση. Ήδη οι συναλλαγές μας με το κράτος, οι εμπορικές συναλλαγές, ακόμη και η προσωπική επικοινωνία (SMS, Email), η δημιουργία και η ψυχαγωγία κυριαρχείται από την ψηφιακή πληροφορία.
Παρά το ότι τα ψηφιακά συστήματα εξελίσσονται διαρκώς, ο τρόπος εισαγωγής δεδομένων φαίνεται ότι αντέχει στο χρόνο. Η πληκτρολόγηση και η χρήση της δεικτικής συσκευής (ποντίκι) κυριαρχούν λόγω ταχύτητας και ακρίβειας στην εισαγωγή δεδομένων. Το τυφλό σύστημα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πληκτρολόγησης (ενέργεια, ταχύτητα). Η απόκτηση συνεπώς της δεξιότητας πληκτρολογίου (keyboard skill) απελευθερώνει τον μαθητή από ένα εμπόδιο στην αξιοποίηση του υπολογιστή ως εργαλείο μάθησης. Επίσης, λειτουργεί ευεργετικά για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη γραφή (καλλιγραφία). Κερδίζουν αυτοπεποίθηση και νέο ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην μαθησιακή διαδικασία βλέποντας ότι πετυχαίνουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα στο χειρισμό του υπολογιστή. Ειδικά οι μικροί μαθητές, αποκτούν ένα ακόμη κίνητρο να μάθουν γρηγορότερα τα γράμματα αναζητώντας τα στη διάταξη του πληκτρολογίου.
Συχνά βοηθά να βλέπουμε τί συμβαίνει σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα που οι κοινωνίες τους είναι καινοτόμες και το ανθρώπινο δυναμικό έχει υψηλή κατάρτιση, όπως η Φιλανδία. Εκεί, από το 2016, η καλλιγραφία αντικαθίσταται από την πληκτρολόγηση. Οι Φιλανδοί διαβάζουν 80-90 βιβλία ανά κάτοικο / έτος. Είναι μια κοινωνία που αγαπά τη γνώση και δεν τη συνδέει με το μέσο γραφής ή ανάγνωσης (e-books). Στην Ελλάδα του μολυβιού και της ασήκωτης σχολικής τσάντας, διαβάζονται 1-2 βιβλία ανά κάτοικο / έτος..
Στο σχολείο μας, ένας από τους μαθησιακούς μας στόχους των ΤΠΕ είναι οι μαθητές να ολοκληρώνουν τη βαθμίδα με απόλυτη εξοικείωση με το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης.
Αναφορά: Finland: Typing takes over as handwriting lessons end, BBC News