Αρχική » BLOG » Ε-me, Ένα κοινωνικό δίκτυο για την σχολική κοινότητα;

Ε-me, Ένα κοινωνικό δίκτυο για την σχολική κοινότητα;

1_index

Το e-me είναι νέο διαδικτυακό εργαλείο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων» που αποτελεί κεντρικό έργο του Υπουργείου Παιδείας για το διάστημα 2010-15 και υλοποιείται από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» στο πλαίσιο του άξονα δράσεων για Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο του «Ψηφιακού Σχολείου».
Είναι διαθέσιμο σε 2 εκδόσεις: η επίσημη (https://e-me.edu.gr) είναι προσβάσιμη με τους λογαριασμούς του ΠΣΔ, ενώ υπάρχει και μια διαθέσιμη σε όλους  (https://4all.e-me.edu.gr).
Η πλατφόρμα συνδυάζει χαρακτηριστικά διαφορετικών εργαλείων, με σκοπό να δημιουργήσει μια ενιαία επιφάνεια εργασίας που θα υποστηρίζει τη οργάνωση της διδασκαλίας, την συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας και της προβολής του εκπαιδευτικού έργου.

Εν συντομία

Η σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες εφαρμογές του ΠΣΔ, είναι τα χαρακτηριστικά κοινωνικού δικτύου που ενσωματώνει, όπως οι κυψέλες, που αντιστοιχούν στη λειτουργία των groups, με δημόσιο ή ιδιωτικό τοίχο και followers.
Επίσης, υπάρχει βασική λειτουργικότητα ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου όπως η δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων, ημερολόγιο και διαχείριση επαφών.
Η διεπαφή θυμίζει android στην αρχική, ενώ στο εσωτερικό της έχει λίγες και καλές επιλογές με σύγχρονη αισθητική.
Σημαντική λειτουργικότητα που υποστηρίζεται είναι η ανάπτυξη και διασύνδεση εφαρμογών (apps) στη πλατφόρμα όπως συμβαίνει και στα ανοικτά συστήματα περιεχομένου (CMS) όπως το Moodle. Κάποιες εφαρμογές είναι ήδη διαθέσιμες, ενώ αν η υποστήριξη και η τεκμηρίωση του API είναι ικανοποιητική, ο καθένας θα μπορεί να ενσωματώσει τις δικές του.

To bug!

Ένα bug στη δημιουργία νέας κυψέλης πιθανώς θα σας καθυστερήσει. Στο αναγνωριστικό της κυψέλης δέχεται μόνο νούμερο (αν και προτείνει λατινικά αλφαριθμητικά και κάτω παύλα).

Ανταγωνισμός

Το ‘εμπορικό’ (freemium) ανάλογο της εφαρμογής είναι η google classroom, ένα ώριμο εργαλείο που διασυνδέει ήδη πολλές εφαρμογές της google. Επίσης, μια εφαρμογή που αποτελεί ώριμη και δοκιμασμένη λύση στην οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της επικοινωνίας ομάδας είναι το Edmodo.

Προτάσεις βελτίωσης – εξέλιξης

O κατάλογος δημοσίων κυψελών είναι φυσικά μικρός και πρακτικά με κλειστό περιεχόμενο, γεγονός αναμενόμενο στην αρχή και μέχρι να πείσει τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο και να αναπτύξουν περιεχόμενο σε αυτή. Αυτό φυσικά είναι και το πιο κρίσιμο στοίχημα για τους δημιουργούς από δω και πέρα, που πρέπει να δώσουν έμφαση στην προώθηση, υποστήριξη χρηστών και developers και επέκταση με νέες εφαρμογές.
Θα ήταν επίσης χρήσιμη η διασύνδεση με περισσότερα εργαλεία του ΠΣΔ όπως με τον δημιουργό πολυμεσικών εφαρμογών του ΠΣΔ (http://mmpres.sch.gr/) και της πλατφόρμας διαχείρισης video (video.sch.gr) για την ενσωμάτωση και διαμοιρασμό παρουσιάσεων και video.

Συμπέρασμα

Η πλατφόρμα e-me είναι ένα σύστημα διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου, περιορισμένων δυνατοτήτων, με ελκυστική διεπαφή χρήστη (interface), που ενσωματώνει κάποια λειτουργικότητα κοινωνικού δικτύου (SMN – social media network). O συνδυασμός χαρακτηριστικών διαφορετικών εργαλείων σε μια πλατφόρμα πιθανώς δεν προσδίδει έναν ξεκάθαρο χαρακτήρα για το εργαλείο, αλλά μπορεί να διευκολύνει ως one shop stop για τις πιο συχνές και απαραίτητες λειτουργίες συνεργασίας και προβολής του έργου εκπαιδευτικών ομάδων.
Μένει να αποδειχθεί στη πράξη αν θα αποτελέσει επιλογή καθηγητών και μαθητών.
Καλή επιτυχία λοιπόν!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση