Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ονομάζομαι Βλάχου Μαρία και είμαι Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60-Νηπιαγωγών 2ης θέσης στη Δ.Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας με παιδαγωγική και επιστημονική ευθύνη στα Νηπιαγωγεία και των Δ.Π.Ε. Λευκάδας και Δ.Π.Ε. Κεφαλληνίας. Είμαι Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποτελώ Μέλος του Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης (ΤΕΕΑΠΗ) Πανεπιστημίου Πατρών (Laboratory of Sociology & Education, DESECE, University of Patras/ Forum on Intercultural Dialogue & Learning). Είμαι Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Διαπανεπιστημιακό Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα που άπτονται της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής και της διαπολιτισμικής μάθησης. Επίσης, αποτελούν ενδιαφέρον μου θέματα σε σχέση με τον ψηφιακό γραμματισμό. Έχω συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια. Έχω αναπτύξει επιστημονική αρθρογραφία για την προσχολική εκπαίδευση. Είμαι, επίσης, συγγραφέας. Το επιστημονικό συγγραφικό έργο μου αφορά στα ακόλουθα βιβλία για την προσχολική εκπαίδευση:

  • Βλάχου, Μ. (2020). Πολιτειότητα και κοινωνικές δεξιότητες στην προσχολική εκπαίδευση. «Συνυπάρχουμε ενεργά και δημοκρατικά»: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικών δεξιοτήτων για το νηπιαγωγείο. Θεσσαλονίκη: Γράφημα.
  • Βλάχου, Μ. (2019). Η ομαλή μετάβαση στα πλαίσια της προσχολικής εκπαίδευσης. Θεωρητική προσέγγιση, αξιοποίηση καλών παιδαγωγικών πρακτικών, συμβουλευτική και καθοδήγηση. Θεσσαλονίκη: Ρώμη.