***
ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
***
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 η προαιρετική διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με τίτλο “Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση και η εφαρμογή του στο Νηπιαγωγείο”, με εισηγήτρια την κ. Ευθυμία Πεντέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικά υπεύθυνη του Νέου Προγράμματος Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση.
Η επιμόρφωση ήταν μια συνεργατική δράση των Συμβούλων Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών Λακωνίας & Αρκαδίας κας Ειρήνης Τσάρα, 1ης θέσης ΔΙΠΕ Αιτωλοακαρνανίας κας Χαρούλας Κουζέλη και 2ης θέσης ΔΙΠΕ Αιτωλοακαρνανίας κας Μαρίας Βλάχου.
Ευχαριστούμε πολύ την κ. Πεντέρη για την ανταπόκρισή της στο αίτημά μας. Επίσης, τους/τις νηπιαγωγούς των περιοχών ευθύνης μας για τη συμμετοχή τους.
https://blogs.sch.gr/marvlachou/files/2024/03/Το-νέο-Πρόγραμμα-Σπουδών-και-η-εφαρμογή-του-στο-Νηπιαγωγείο.png
***
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5/12/2024 Βιωματικό Σεμινάριο Θεατρικού Παιχνιδιού υπό το πρίσμα του νέου Προγράμματος Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση με τίτλο “Μέθοδοι και Τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού στο Νηπιαγωγείο”, στο 4ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου στις 17:30-20:30.
***
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προαιρετική επιμορφωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα τα προγράμματα eTwinning στο Νηπιαγωγείο. Η επιμόρφωση απευθυνόταν στους/στις Νηπιαγωγούς 2ης θέσης της ΔΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Ευχαριστώ πολύ την κ. Ασπασία Μυλωνά, Πρεσβευτή eTwinning του Ν. Αιτ/νίας, για την πρόθυμη ανταπόκριση στην πρόσκληση και την διαφωτιστική της εισήγηση. Ευχαριστώ, ακόμη, τους/τις συναδέλφους για τη συμμετοχή τους.
***
***
Διαδικτυακή Επιμορφωτική Ημερίδα του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων
για τους/τις νεοδιόριστους/ες και αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου στις 8/09/2021
Η παρουσίαση της ΣΕΕ Νηπιαγωγών με τίτλο:
“Διαφοροποιημένη διδασκαλία και μάθηση: εφαρμογή και προοπτικές στη σύγχρονη σχολική τάξη”
***
Διαπολιτισμική εκπαίδευση: Προκλήσεις και Παιδαγωγικές Πρακτικές στην Προσχολική Εκπαίδευση
Την Τρίτη 8/06/2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η επιμορφωτική συνάντηση για την Ενταξιακή Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του 2ου ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων.
*****
Διαδικτυακά εργαλεία για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο
Το παρακάτω υλικό είναι της κυρίας Σπυριδούλας Σιλιόγκα, Νηπιαγωγού και Επιμορφώτριας ΤΠΕ Β` Επιπέδου και το παρουσίασε στο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Διαδικτυακές εφαρμογές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο» που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 1/12/2020 και ώρα 19:00-20:30, για τις νηπιαγωγούς των νηπιαγωγείων Κεφαλονιάς-Ιθάκης και Ζακύνθου.
MS PowerPoint Διαδικτυακές Εφαρμογές Παραδείγματα χρήσης
****
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
“ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”
**********
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε παιδαγωγική ημερίδα με θέμα “Αναπηρία χωρίς συμβιβασμούς και εξαιρέσεις” για τις νηπιαγωγούς Κεφαλονιάς & Ιθάκης στο Ληξούρι. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων και την Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.με. Α “Υπερίων” και υλοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του τμήματος Τεχνολογίας – Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων από τις 8:30 έως και τις 14:00.
Το πρόγραμμα της ημερίδας:
https://www.youtube.com/watch?v=DpzncGkSqF4
—————–
ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 12 ΩΡΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ”
Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 4ο και τελευταίο εικαστικό εργαστήρι για νηπιαγωγούς που διοργάνωσε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων στο “Σπίτι του Δασκάλου”, στο Αργοστόλι. Επιμορφώτρια ήταν η εικαστικός κ. Βερονίκη Δαμιανίδου, η οποία παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο “Χρειάστηκε να γεράσω για να μάθω να ζωγραφίζω σαν παιδί”. Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο τεσσάρων ομάδων νηπιαγωγών. Κάθε ομάδα εργάστηκε συνεργατικά με ιδιαίτερο κέφι, μεράκι και διάθεση.
Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 3ο εικαστικό εργαστήρι για νηπιαγωγούς που διοργάνωσε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων στο “Σπίτι του Δασκάλου”, στο Αργοστόλι. Επιμορφώτρια ήταν η εικαστικό κ. Μαρίνα Στελλάτου, η οποία παρουσίασε την τεχνική του Ακριθάκη. Τίτλος της παρουσίασής της ήταν “Το τσίκι τσίκι και η βαλίτσα του Ακριθάκη”. Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο τριών ομάδων, όπου κάθε ομάδα εργάστηκε συνεργατικά με την τεχνική του Ακριθάκη.
Εν ώρα δράσης των ομάδων νηπιαγωγών..
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 2ο εικαστικό εργαστήρι για νηπιαγωγούς που διοργάνωσε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων στο “Σπίτι του Δασκάλου”, στο Αργοστόλι. Επιμορφώτρια ήταν η εικονογράφος παιδικών βιβλίων κ. Ναταλία Καπατσούλια, η οποία μοιράστηκε τις σκέψεις τις για την εικονογράφηση και τη σύνδεση λέξης και εικόνας εκφράζοντας την ιδέα πως «Από τις λέξεις στις εικόνες μια μολυβιά δρόμος» . Ακολούθησε βιωματικό εργαστήρι που στηρίχθηκε στην εικαστική απόδοση του ποιήματος “Το χάρτινο καραβάκι” μέσω της καλλιέργειας των συναισθημάτων της χαράς και της λύπης και τη νοηματοδότηση της προσδοκίας. Οι πέντε ομάδες των νηπιαγωγών εργάστηκαν με τέμπερα, ξυλομπογιά και παστέλ σε ακουαρέλα, ενώ εφάρμοσαν και την τεχνική του κολάζ. Ακολούθησε παρουσίαση και ανάλυση των έργων και του περιεχομένου τους κατά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου.
Το χάρτινο καραβάκι
Σ` ένα χάρτινο καραβάκι
χώρεσα όλη μου την αγάπη για σένα.
Ύστερα ζωγράφισα τον ήλιο, τον ουρανό και τη θάλασσα,
έδιωξα τη βροχή με τα χρώματα του ουράνιου τόξου,
παρακάλεσα τα σύννεφα και τον αέρα
να ταξιδέψουν γλυκά το καραβάκι μου σε σένα.
Ο αέρας διέκρινε τον πόθο μου και τη λαχτάρα
γι αυτό δέχτηκε χωρίς ανταλλάγματα να κάνει το όνειρο να ζήσει
και το καραβάκι ταξίδευε μέρες πολλές σε μπλε θάλασσες.
Ήταν χαρούμενο που θα αντάμωνε τη χαρά.
Ήταν κουρασμένο και ταλαιπωρημένο από τους ωκεανούς
μα δεν το ένοιαζε και έπλεε σκεφτόμενο μόνο τη χαρά.
Ώσπου μια μέρα είδε τη στεριά που ζούσε η χαρά του.
Η καρδούλα του χτύπησε δυνατά σαν ταμπούρλο παιδιού
και η ψυχούλα του φτερούγισε αισθαντικά σαν του πουλιού,
η λαχτάρα του το έκανε να τρέξει σαν ποδήλατο χωρίς φρένα,
το χαμόγελό του έλαμψε σαν δέκα ευτυχισμένοι ήλιοι μαζί,
το φως του πλημμύρισε όλα τα σύμπαντα του κόσμου.
Είδε τότε τη χαρά του να φεύγει από αυτή τη στεριά με άλλο καραβάκι.
Ένα μικρό καυτό δάκρυ όλο πόνο έπεσε στη θάλασσα,
μα δε δίστασε και φώναξε με όλη τη δύναμη της καρδούλας του,
«χαρά γύρνα πίσω στο χάρτινο καραβάκι της αγάπης»
εκείνη, όμως, δεν άκουσε τίποτα και έφυγε χωρίς καν να το κοιτάξει.
Το χάρτινο καραβάκι της χαράς έγινε το χάρτινο καραβάκι της λύπης.
Μ. Βλάχου. (2015). Λίγα μέτρα πιο πέρα. Θεοδωρίδης
***
Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 1ο εικαστικό εργαστήρι για νηπιαγωγούς που διοργάνωσε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων στο “Σπίτι του Δασκάλου”, στο Αργοστόλι. Επιμορφώτρια του εργαστηρίου αυτού ήταν η Καθηγήτρια Εικαστικός κ. Λίλιαν Ιγγλέση-Ράμμου, η οποία παρουσίασε την τεχνική assemblage στις νηπιαγωγούς. Αξιοποιήθηκαν υλικά της φύσης, καθώς και ανακυκλώσιμα υλικά (ξύλα, βότσαλα, αποξηραμένα άνθη, χαρτόκουτα, σύρμα, περιοδικά, σπάγκος, πορσελάνη, χάρτινες θήκες αυγών, φελλός, πηλός, μπογιές, πορσελάνη, κτλ.). Οι νηπιαγωγοί εργάστηκαν βιωματικά σε τέσσερις ομάδες με θέμα που συναποφάσισαν να αφορά τη θάλασσα. Συνδύασαν ποικίλα υλικά με την τεχνική που παρουσιάστηκε και με πολύτιμες συμβουλές από την επιμορφώτρια. Πρόσθεσαν μεράκι, διάθεση, δημιουργικότητα και φαντασία και με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας ολοκλήρωσαν τους καμβάδες τους παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα!
Εν ώρα δράσης..
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ/ΟΥΣ Α` ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ”
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων Ζακύνθου στο Αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου. Η ημερίδα εστίασε στη σημαντικότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης για την προσαρμογή και μετάβαση των μαθητών/τριών στο σχολικό πλαίσιο και στις καλές πρακτικές ανάπτυξής της. Είχε βιωματικό χαρακτήρα, οπότε και αναδύθηκαν μέσω αυτής από τους/τις εκπαιδευτικούς ιδέες και απόψεις σχετικές με το θέμα. Πραγματοποιήθηκε δρώμενο μουσικοκινητικό, ενώ προτάθηκε ολοκληρωμένη πρόταση από την ΣΕΕ Δασκάλων Ζακύνθου κ. Αλεξάνδρα Φυτοπούλου για την αξιοποίηση STEM στα πλαίσια συνεργασίας των εκπαιδευτικών προσχολικής και πρωτοσχολικής εκπαίδευσης σε πρόγραμμα ομαλής μετάβασης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ”.
Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων επιμορφωτική συνάντηση των νηπιαγωγών Νηπιαγωγείων Κεφαλονιάς-Ιθάκης με τίτλο “Η προσαρμογή των μαθητών/τριών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του νηπιαγωγείου: Συλλογιστική και καλές πρακτικές δράσεων”. Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.
Η επιμόρφωση, βασιζόμενη στο θεωρητικό πλαίσιο της προσαρμογής, θέτοντας ως μεγάλο ζητούμενο την ανάπτυξη και καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης, υλοποιήθηκε με την άμεση και ενεργή εμπλοκή και συμμετοχή των επιμορφούμενων νηπιαγωγών σε επίπεδο διαδράσης και βιωματικού σεμναρίου.
Ως εκ τούτου, συνοικοδομήθηκε μέσα από διαδραστικό διάλογο και παιδαγωγική καθοδήγηση μια αφίσα προσδιορισμού της έννοιας της προσαρμογής θέτοντας τις παραμέτρους των δυσκολιών-εμποδίων, καθώς και μια συλλογιστική καλών πρακτικών σε σχέση με την προώθηση της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Κατά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης υλοποιήθηκε ένα μουσικοκινητικό δρώμενο αξιοποιώντας σημεία αναφοράς της δραματικής τέχνης και του διαμεσολαβητικού ρόλου της παρουσίας της “κούκλας”. Το προτεινόμενο δρώμενο αποτελεί πρόσφορο εργαλείο ελεύθερης έκφρασης συμβάλλοντας στην άρση της ανασφάλειας και του άγχους.
“Η ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ”
Δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για γονείς (προ)νηπίων και εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης. Η μία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου στις 10 Ιουνίου 2019 και η άλλη στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου Ζακύνθου στις 14 Ιουνίου 2019. Οι εκδηλώσεις αυτές στόχο είχαν την πλαισίωση των ρόλων της οικογένειας και των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης αναφορικά με την εφαρμογή καλών πρακτικών ομαλής μετάβασης (προ)νηπίων στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου. Παράλληλα, ήταν μια ιδανική ευκαιρία μιας πρώτης επικοινωνιακής συνύπαρξης γονέων-κηδεμόνων και νηπιαγωγών όπου και αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος για θέματα προσαρμογής του παιδιού στο νηπιαγωγείο.
***
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
“Μ` ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ..”
Το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Μ` ένα βιβλίο παιδικό..” στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου Κεφαλονιάς προκειμένου να εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρου Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Την εκδήλωση διοργάνωσε το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι ομιλητές: η Κα Ναταλία Καπατσούλια (Εικονογράφος) και ο Κος Ηλίας Τουμασάτος (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων).
Συμμετείχαν, ακόμη, επτά Νηπιαγωγεία της Κεφαλονιάς παρουσιάζοντας δράσεις δημιουργικότητας και φιλαναγνωσίας, καθώς και δυο ομάδες μαθητών/τριών από το 1ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου και το 5ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου, αντίστοιχα.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν: η Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης Κα Αφρ. Θεοπεφτάτου, η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπ/σης Κεφαλληνίας & Ιθάκης Κα Αγγ. Τοτόλου και η Οργανωτική Συντονίστρια του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων Κα Διον. Κουμαριώτου.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την εκπαιδευτική κοινότητα, παιδιά και γονείς.
Κατά την εκδήλωση εκφράστηκαν πολλά μηνύματα αναφορικά με το νόημα και την αξία του παιδικού βιβλίου, και παρουσιάστηκαν τρόποι και τεχνικές αξιοποίησής του στο σχολικό περιβάλλον του νηπιαγωγείου. Η εκδήλωση έκλεισε με την προσδοκία: “Να προσφέρονται εμπνευσμένα παιδικά βιβλία για εμπνευσμένα παιδικά μυαλά”.
Απόσπασμα της σύντομης ομιλίας της ΣΕΕ Νηπιαγωγών κάνει λόγο για την ουσία του παιδικού βιβλίου σε σχέση με την επινόηση και το δημιουργικό νου.. “Το παιδικό βιβλίο γιορτάζεται καθημερινά. Γιορτάζεται όταν ένας παππούς ή μια γιαγιά αφηγείται ένα λαϊκό παραμύθι στο εγγόνι, όταν ένας γονέας διαβάζει μια ιστοριούλα στο παιδί του το βράδυ στο κρεβάτι για να έχει γαλήνιο ύπνο, όταν η νηπιαγωγός αξιοποιεί παιδικά εικονογραφημένα βιβλία στο νηπιαγωγείο προκειμένου να εισάγει ποικιλότροπα γνώση-μάθηση-ψυχαγωγία, όταν ο δάσκαλος/α ανοίγει τη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου και ο λογοτεχνικός λόγος διαμοιράζεται, όταν η λογοτεχνία συνολικά (παραμύθια, ποιήματα, λίμερικ, χαϊκού, λαϊκές αφηγήσεις-αναγνώσματα, διηγήματα, νουβέλες, κτλ.) προσφέρεται στα παιδιά ως ερέθισμα της δημιουργικής λειτουργίας της επινόησης.
Επινόηση: Μια λέξη κλειδί στον εκπαιδευτικό χώρο. Η ακριβής λειτουργία της επινόησης είναι η θέαση της πραγματικότητας και της δυνατότητας που δεν μπορούν να φανούν στις κανονικές συνθήκες της αισθητής αντίληψης. Ο στόχος της είναι να εισχωρήσει ξεκάθαρα στο μακρινό, στο απόν, στο βαθύτερο, στο ουσιώδες. Πόσο συχνά, ωστόσο, υποβάλουμε ακόμη και άθελά μας σε πλήξη τους μαθητές και τις μαθήτριες μέσω της αδυναμίας να ενεργοποιήσουμε τη σκέψη τους;
Η τέχνη της επινόησης (Τζιάνι Ροντάρι) χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να εφευρίσκεις ιστορίες. Να παράγεις την εικόνα ενός πράγματος που δεν το έχει ποτέ αντιληφθεί η αίσθηση διαμέσου του χωρισμού και της σύνθεσης των εικόνων. Η σύμπλεξη επινόησης και φαντασίας οδηγεί στο επίτευγμα της δημιουργικότητας. Και τι επιζητούμε, τελικά, από τη σχέση βιβλίου – παιδιού; Την ενεργοποίηση του δημιουργικού νου..”
Φωτογραφικό υλικό, από: Kefaloniapress, e-kefalonia
***
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ”
Υλοποιήθηκαν δυο προαιρετικά επιμορφωτικά σεμινάρια (Πέμπτη 21/02 και Παρασκευή 22/02) με τίτλο “Δημιουργία και διαχείριση ιστολογίου Νηπιαγωγείου” στο Εργαστήριο Πληροφορικής του 1ου Λυκείου Αργοστολίου Κεφαλονιάς. Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν απογευματινές ώρες (17:30 – 19:30).
Φωτογραφικό υλικό από το βιωματικό σεμινάριο (21-02-2019).
***********
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Οργανώνεται η υλοποίηση βιωματικού σεμιναρίου με τίτλο «Δημιουργία και διαχείριση ιστολογίου (blog) Νηπιαγωγείου» από την ΣΕΕ Νηπιαγωγών του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε δίωρο απογευματινό χρόνο στο Αργοστόλι και σε χώρο που υποστηρίζεται από υπολογιστές ώστε να έχει πρακτικό χαρακτήρα. Οι θεματικές ενότητες θα σχετίζονται με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΠΣΔ αναφορικά με το ιστολόγιο ως εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς κι ως μέσο διασύνδεσης των σχολικών μονάδων. Η πρακτική δημιουργίας ιστολογίου θα είναι απλή και εύκολη.
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν τη συμμετοχή τους, παρακαλώ, να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη δήλωση συμμετοχής και να μου την αποστείλουν έως την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 προκειμένου να συσταθούν ομάδες εργασίας. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής του σεμιναρίου καθώς και ο χώρος θα ανακοινωθούν μετά την καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (2)
Η ΣΕΕ Νηπιαγωγών
Μαρία Βλάχου
*******
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιστημονική επιμορφωτική ημερίδα του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων την Τρίτη 12/02/2019 στο Δημοτικό Θέατρο “ΚΕΦΑΛΟΣ” με ομιλητές τους: Κο Γ. Καψάλη Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Τμήματος Δ.Ε. Παν/μίου Ιωαννίνων και Κο Χαρ. Κωνσταντίνου Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Δ.Ε. Παν/μίου Ιωαννίνων.