Καλωσήρθατε στο ιστολόγιο του σχολείου μας!
They try to make me go to rehab, but i say no no no…
Σήμερα. 26 Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Όλοι γνωρίζουμε τα ναρκωτικά που είναι ένα κύριο θέμα στη σημερινή μας εποχή καθώς πολλοί διάσημοι και μη έχουν πεθάνει εξαιτίας τους. Ως ναρκωτικά ορίζουμε οποιαδήποτε παραισθησιογόνα ουσία που προκαλεί εθισμό. Χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τα νόμιμα όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο και τα παράνομα όπως το χασίς, η κοκαΐνη η ηρωίνη τα LSD και αλλά.
Η πιο συχνή κατηγοριοποίηση είναι αυτή που βασίζεται στις συνέπειες που έχει η κάθε ναρκωτική ουσία στην ανθρώπινη συνείδηση. Αυτό διακρίνει τα ναρκωτικά σε 3 κατηγορίες: ναρκωτικά που κατευνάζουν και ηρεμούν(το αλκοόλ, τα οπιούχα, τα ηρεμιστικά), ναρκωτικά που διεγείρουν ή δίνουν ενέργεια (καφεΐνη, νικοτίνη, XTC, κοκαΐνη, αμφεταμίνες) και ναρκωτικά που αλλάζουν την αντίληψή σου (ο LSD και σε ισχυρές και μεγάλες ποσότητες το χασίς), όταν , για παράδειγμα, βλέπεις και ακούς πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο απ ότι πραγματικά είναι. Τα περισσότερα ναρκωτικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες. Κάποια ναρκωτικά είναι πιο δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν.
Πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που σκέφτονται να πειραματιστούν με τα ναρκωτικά μονό και μονό για την «εμπειρία» σκεπτόμενοι ότι με μια δόκιμη κάνεις δεν έχει πάθει τίποτα κάτι που ισχύει αλλά κάνεις δε μένει στην πρώτη φορά. Ο εθισμός γίνεται σταδιακά, αρχικά ξεκινάς με κάτι ήπιο όπως ένα τσιγάρο χασίς και στη συνεχεία πηγαίνεις στα σκληρά. Υπάρχουν βέβαια και άτομα που λογά κατάθλιψης, μοναξιάς, φοβίας ή γενικότερα λόγω πολλαπλών προβλημάτων έπεσαν στα ναρκωτικά για να βρουν λύτρωση.
Με το πέρας του χρόνου και την τακτική χρήση το άτομο βγαίνει εκτός έλεγχου και αναζητά απεγνωσμένα οποιαδήποτε μορφή ναρκωτικών για να ηρεμήσει το σώμα του. Γιατί πλέον δεν παίρνεις ναρκωτικά γιατί έτσι θέλεις αλλά γιατί δε μπορείς αλλιώς, γιατί πονάει όλο σου το σώμα και η μονή «θεραπεία» είναι μια ακόμη δόση.
Οι παρενεργείας των ναρκωτικών είναι πολλές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Από της πρώτες λήψεις ο χρηστής θα νιώθει κόπωση αδιαθεσία και αίσθημα κορεσμού. Επίσης προκαλείται άγχος, αϋπνία και αφυδάτωση ειδικά αν γίνει η λήψη σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Μερικά ακόμη είναι η απώλεια συγκέντρωσης, ισορροπίας και συντονισμού των κινήσεων. Μακροπρόθεσμα το νευρικό σύστημα αρχίζει και δεν υπακούει στη θέληση μας. Η υπερβολική δόση που μπορεί να προκαλέσει αργή και ρηχή αναπνοή, ιδρωμένη επιδερμίδα, σπασμούς, κώμα και πιθανό θάνατο. Επίσης έχει γίνει εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αραίωση των ναρκωτικών που πωλούνται στους δρόμους, π.χ. τριμμένο γυαλί, ταλκ, ποντικοφάρμακο, απορρυπαντικές σκόνες και άλλες διαλυτικές ουσίες. Καθώς δεν υπάρχει απλός τρόπος για να καθοριστεί η καθαρότητα ενός ναρκωτικού που πωλείται στο δρόμο, τα αποτελέσματα της χρήσης του είναι απρόβλεπτα. Παρόλα αυτά μέσω της ενδοφλέβιας διαδικασίας χορήγησης κάποιων ουσιών που είναι δυνατόν να ληφθούν έτσι, θεωρείται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων ουσιών που περιέχονται στη συγκεκριμένη ποσότητα, διαλύονται ή αποβάλλονται στο σημείο βρασμού του εκάστοτε διαλύματος.
Δυστυχώς το ποσοστό των ατόμων που ξεπερνούν τον εθισμό τους στα ναρκωτικά είναι ελάχιστο. Αν βεβαία γίνει προσπάθεια σε πρώιμη μορφή οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται.
Το κόστος για κέντρα αποτοξίνωσης είναι αρκετά μεγάλο πάραυτα υπάρχουν και κάποια ιδρύματα όπως το ΙΘΑΚΗ που βοηθάμε ανθρώπους στην προσπάθεια τους αυτή. Φυσικά, αν δε συνεργαστεί ο χρηστής δεν υπάρχουν πιθανότητες να πετύχει η προσπάθεια αυτή.
Δεν είναι λίγοι διάσημοι καλλιτέχνες που μας άφησαν νωρίς εξαιτίας των ναρκωτικών. Χαρακτηριστική και πρόσφατη περίπτωση είναι η Amy Winehouse μόλις 27. Και φυσικά δε μπορούμε να ξεχάσουμε τον Έλληνα Παύλο Σιδηρόπουλο.
Μία φράση που διάβασα από έναν χρόνιο χρήστη και μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι η εξής “Εκείνο που δεν ξέρει η μάζα, είναι ότι τα ναρκωτικά είναι εργαλεία τα οποία δεν είναι για τον καθένα, όπως τα μαθηματικά δεν είναι για τον καθένα και πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ταλέντο στη χρήση τους… εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς”
Ίσως θα πρέπει να αναλογιστούμε και να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Γιατί η φυγή δεν είναι λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Γιατί τα αδύναμα άτομα εξοστρακίζονται από την κοινωνία. Και σε κάθε μας πρόβλημα υπάρχει μια λύση αρκεί να κάτσουμε και να παλέψουμε μέχρι να βρεθεί. Τα ναρκωτικά δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα γιατί ζούμε σε έναν αληθινό και σκληρό κόσμο και όχι χαμένοι στις ψευδαισθήσεις μας.
Πες ΟΧΙ στα ναρκωτικά και ΝΑΙ στη ζωή!!!
Εκτύπωση άρθρου | Συντάκτης: Γεωργία Καλαϊτζή στις 26 Ιουνίου 2012, 8:49 μμ στην κατηγορία Παγκόσμιες Ημέρες, Χωρίς κατηγορία. Ακολουθήστε τα σχόλια στο άρθρο μέσω της σελίδας RSS 2.0. Μπορείς να πας στο τέλος και να αφήσεις σχόλιο. Το Pinging προσωρινά δεν επιτρέπεται. |