Μαθητές της Β’ τάξης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του μητροπολίτη Καστορίας κυρίου Καλλινίκου και συμμετείχαν στα 5ήμερα Β Καραβαγγέλεια το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί το θέμα που ετοίμασαν οι μαθητές και παρουσίασαν τρείς από αυτούς στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «Λιμναίον»
«Συνεργάτες καθηγητές που αγαπούν την Ελλάδα και μαθαίνουν Ελληνικά»
Καλησπέρα σας,
Η πρόσκληση μας στο βήμα με θέμα τον οικουμενικό Ελληνισμό συνιστά μέγιστη τιμή για μας και το σχολείο μας και σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό Σεβασμιώτατε. Η Β τάξη συμμετέχουμε σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ETwinning σε συνεργασία με σχολεία από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία με θέμα «Initiation rites from ancient times to now days”.
Χαρήκαμε όταν η καθηγήτρια από το ένα Ιταλικό σχολείο και συντονίστρια του προγράμματος μας είπε ότι γνωρίζει αρχαία ελληνικά και φέτος άρχισε να μαθαίνει νέα ελληνικά. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε το θέμα της εισήγησης μας να είναι αυτό. Μιλήσαμε με την κυρία Eygenia di Guglielmo, σκεφτήκαμε ερωτήσεις , κανονίσαμε online συνάντηση στο Zoom και της πήραμε συνέντευξη η οποία κράτησε περίπου μισή ώρα. Επίσης κάναμε την ίδια συνέντευξη με τον Juan Cruz καθηγητή Αγγλικών από τη Μάλαγα της Ισπανίας. Ο Juan ήταν παλιότερα συνεργάτης του σχολείου μας, συμμετείχαμε μαζί με έξι άλλα ευρωπαϊκά σχολεία σε πρόγραμμα Comenius τα έτη 2013-2015 και είχε επισκεφτεί την Καστοριά και την Μεσοποταμία .
Επιπλέον θεωρούμε σημαντικό να σας αναφέρουμε ότι χθες η Ιταλία τίμησε για μια ακόμη φορά την Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας. Ειδικά στη Ρώμη, όπου στο πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας, ανέλυσαν την σημασία από τις ελληνικές λέξεις «Αγάπη» και «Ποίηση» . Ας ακούσουμε τώρα την Ευγενία.
Η κυρία Ευγενία μας είπε ότι είναι καθηγήτρια στη Μόνσα (κοντά στο Μιλάνο) , έμαθε αρχαία Ελληνικά όταν ήταν στην ηλικία μας και πήγαινε στο κλασσικό λύκειο και ξεκίνησε να μαθαίνει νέα Ελληνικά τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με μερικούς συναδέλφους της. Είχε έρθει πρώτη φορά στην Ελλάδα όταν ήταν μικρή, με πλοίο στην Πάτρα και μετά με αυτοκίνητο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι ήταν σε συνέδριο στην Αλαξανδρούπολη . Εχει έρθει πολλές φορές σε συνέδρια και έχει επισκεφθεί αρκετά νησιά. Της άρεσε ο χαλαρός ρυθμός ζωής των νησιών που είναι πολύ ξεκούραστος σε σχέση με τη μεγαλούπολή του Μιλάνου. Θα ήθελε να επισκεφτεί την ακρόπολη και το νέο μουσείο. Για την ίδια που γνωρίζει τα αρχαία ελληνικά, τα Νέα δεν της φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα γιατί γνωρίζει τα γράμματα και πολλές λέξεις έχουν την ίδια ρίζα με τα αρχαία « ξέρω λίγο (ολίγον) Ελληνικά». Στο σχολείο της οι μαθητές συνεχίζουν να κάνουν αρχαία ελληνικά. Φέτος ζήτησαν μήπως μπορούν και οι μαθητές να συμμετέχουν στο τμήμα νέων ελληνικών αλλά λόγω χρόνου δεν στάθηκε εύκολο. Αισιοδοξεί πάντως ότι του χρόνου θα παρακολουθούν τα νέα ελληνικά αρκετοί μαθητές. Ας περάσουμε τώρα στο κύριο Juan :
Και επειδή δεν είναι μόνο οι ευρωπαίοι που ενδιαφέρονται για τα Ελληνικά θα κλείσουμε με ένα βίντεο από τη μακρινή Κίνα με φοιτητές που έχουν μάθει και μιλούν άψογα Ελληνικά. Το βίντεο είναι από το κανάλι της Ηρώ Li . Ευχαριστούμε
Φωτογραφίες :