Δημοσιεύθηκε στην "Άθικτοι", Άρθρα, Εκδηλώσεις

“Άθικτοι” – οι μαθητές μιλούν για την ταινία

    01

Με αφορμή την ¨Αθλητική Ημέρα¨ και την ¨Ημέρα του Ρατσισμού και της Διαφορετικότητας¨ το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας επέλεξε να προβληθεί η ταινία ¨ Άθικτοι¨. Μια ταινία ιδιαίτερα χιουμοριστική, αλλά με πολλά μηνύματα που προβληματίζουν τον  θεατή για επίκαιρα κοινωνικά θέματα που απασχολούν με διάφορους τρόπους την ανθρωπότητα. Η ταινία λαμβάνει χώρα στην όμορφη και πολυπολιτισμική πόλη του Παρισιού. Ένας νεαρός άντρας, ο Ντρις, ο οποίος είναι μετανάστης από κάποια χώρα της Αφρικής και άνεργος, γίνεται βοηθός-μεταφορέας-φίλος-ψυχαγωγός ενός εύπορου μεσήλικα, του Φίλιπ, ο οποίος είναι ανάπηρος. Οι δύο άντρες παρά τις αρχικές δυσκολίες φτάνουν στο σημείο να περνούν πολλές καθημερινές προσωπικές καταστάσεις, άλλοτε χαρούμενες και άλλοτε δυσάρεστες. Ο ένας δρα ως παυσίπονο για τον άλλον. Δύο άτομα με διαφορετικές πεποιθήσεις, τρόπο ζωής, κύρος, οικονομική επιφάνεια γίνονται φίλοι και ίσως κάτι παραπάνω, κάτι πιο βαθύ! Ήταν μια επιτυχημένη επιλογή ταινίας. Μολονότι πραγματευόταν ένα βαρύ θέμα πέρασε τα μηνύματά της στους μαθητές μέσω του χιούμορ. Το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η ταινία, εφόσον  είχε κατά βάθος έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν ήταν χάσιμο διδακτικών ωρών.

Άννα Μπατσίλα (Α2)

Poster

Την  περασμένη εβδομάδα, καθηγητές και μαθητές παρακολουθήσαμε στο χώρο του σχολείου μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταινία με τίτλο  ” Άθικτοι”. Πρόκειται για μια ταινία που αναφέρεται στη  φιλία, στη χαρά της ζωής καθώς και στο άνοιγμα σε καινούργιους κόσμους και εμπειρίες. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα καθώς ο αληθινός ήρωας Φίλιπ Πότζο ντι Μπόρτζο, στη ζωή του οποίου βασίζεται η ταινία, είπε χαρακτηριστικά: «Εάν κάνετε αυτήν την ταινία, πρέπει να είναι αστεία. Επειδή αυτή η ιστορία πρέπει να αντιμετωπιστεί με χιούμορ. Εάν δεν είχα συναντήσει τον Αμπντέλ (που ενσαρκώνει στην ταινία ο Ντρίς), θα ήμουν νεκρός.»  

 Η ιστορία ξεκινάει με τον Φιλίπ (Φρανσουά Κλουζέ), έναν δισεκατομμυριούχο αριστοκράτη που έχει μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ένα ατύχημα με αλεξίπτωτο. Θέλοντας βρει τον κατάλληλο  για να τον βοηθάει στην καθημερινότητα του επιλέγει τον Ντρίς (Ομάρ Σι), τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό, από τις φτωχές συνοικίες στα προάστια του Παρισιού. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και παρόλες τις διαφορές τους οι πρωταγωνιστές μοιράζονται μια αληθινή φιλία, κωμική και δυνατή, χαρίζοντας γέλιο αλλά και γνήσια συγκίνηση, με ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως μόνο αστείο δεν φαντάζει.

Σκοπός των σκηνοθετών (Olivier Nakoche, Eric Toledano) ήταν να παρουσιάσουν την τραγική αυτή ιστορία με ιδιαίτερα έξυπνο χιούμορ. Η βαθιά δραματική της βάση επίσης, που πηγάζει αφενός από την παραπληγικότητα του αριστοκράτη Φιλίπ, και αφετέρου από την κάπως προαποφασισμένη μοίρα ατόμων του περιθωρίου όπως ο Ντρις, έρχεται και γυρίζει τούμπα, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι μοιραίο στη ζωή, μέχρι εσύ να το αποφασίσεις πως είναι. Η δεύτερη ευκαιρία, η ομορφιά του να σου προσφέρουν και να προσφέρεις και η κατάργηση των κοινωνικών στεγανών, αποτελούν τα βασικά μοτίβα πάνω στα οποία φαίνεται να έχει γεννηθεί η ταινία η οποία έγινε επιτυχία χάρη στην ανεπιτήδευτη ζεστασιά, την ανθρώπινη ματιά και το αναπόφευκτα αντιρατσιστικό της μήνυμα.

                                                               Αγγελάκη Δήμητρα,  Γιαννώτα Βάγια, Ίτσιου Σοφία,  Κατερινοπούλου Γεωργία (Α1)

Το τρέιλερ της ταινίας

Μια σκέψη σχετικά μέ το ““Άθικτοι” – οι μαθητές μιλούν για την ταινία

  1. Μπράβο για την επιλογή σας να προβάλετε την ταινία στα παιδιά, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης!
    Περισσότερο υλικό για συζήτηση που να σχετίζεται με την ιστορία του Philippe Pozzo di Borgo, στην ιστορία του οποίου βασίζεται η ταινία, σας προτείνω στα ακόλουθα δημοσιεύματα:
    http://www.disabled.gr/imaste-adelfia/
    http://www.disabled.gr/i-efthrafsti-dinami-la-force-fragile/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *