Το σχολείο μας

Καλωσήρθατε στο Γενικό Λύκειο Αυλωναρίου Ευβοίας

To Γενικό Λύκειο Αυλωναρίου είναι ένα σχολείο της ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ιστορία του είναι μακρόχρονη. Από αυτό έχουν αποφοιτήσει άνθρωποι που διακρίθηκαν και διακρίνονται σε όλους τους τομείς των επιστημών. Από τη σχολική χρονιά 2005-06 λειτουργεί σε νεοσύστατο κτίριο με την πλέον σύγχρονη υποδομή για την πραγμάτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το σχολείο παρέχει γενική εκπαίδευση και προετοιμάζει με επιτυχία υποψηφίους για την ανώτερη εκπαίδευση. Βασική πολιτική του αποτελεί η αξιοποίηση της επιστημονικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών, η βέλτιστη παροχή παιδείας, η καλλιέργεια δημοκρατικού πνεύματος, η πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών, η δημιουργία και η ενδυνάμωση του κλίματος συνεργασίας. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου διακρίνονται από διάθεση επιμόρφωσης σε τομείς που άπτονται της επιστημονικής και παιδαγωγικής τους κατάρτισης. Οι μαθητές του σχολείου μας χαρακτηρίζονται από αυθορμητισμό, φαντασία, δυναμικότητα, και διάθεση για δράσεις πολιτιστικές, οικολογικές, δημιουργικές.
Η εφαρμοσμένη πρακτική του σχολείου που συνίσταται στην τήρηση ισορροπίας α) μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, β) ελευθερίας και μέτρου, γ) ατομικής έκφρασης και πειθαρχημένης ομαλής ένταξης, δ) αξιοκρατίας και απουσίας διακρίσεων μεταξύ των μαθητών, ε) επιείκειας και αυστηρότητας, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ως προς την ομαλή σχέση μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στο σχολείο αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς και δραστηριότητες σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
• Συμμετοχή στο πρόγραμμα ̈Euroschola ̈,
• Εικονική περιήγηση στο CERN (επιταχυντής LHC, πείραμα CMS, πείραμα LHCb)
• Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως α) το E[u]motions (Vienna). Το πρόγραμμα εντασσόταν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το 2004-Ευρωπαϊκό Έτος Φυσικής Εκπαίδευσης και οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν παντού τις εντυπώσεις,β) το Global Education Festival (San Remo), με κεντρικό θέμα την Ειρήνη. Το σχολείο μας συμμετείχε στον τομέα του κινηματογράφου και βραβεύτηκε με το 1ο Ειδικό Βραβείο,γ) το πρόγραμμα Spring of Europe με τη δημιουργία βιντεοταινίας-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι άλλοι γνωστοί μας» και δ) European Year of Active Citizens, μέσω της Εκπαίδευσης για τη Δημοκρατία με θέμα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού
• Πραγματοποίηση ημερίδων με επίκαιρα θέματα όπως ̈Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ̈
• Πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων με μεγάλη επιτυχία: «Το Παραμύθι Χωρίς
Όνομα», και «Μια Κωμωδία», του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
• Προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ όπως α) Επαγγελματικού Προγραμματισμού που περιλάμβανε δράσεις που αφορούσαν στην ομαλή μετάβαση των δύο φύλων στην αγορά εργασίας και στη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, β) Περιβαλλοντικό με θέμα «Δάση-Αποδάσωση: Συνέπειες & Παρεμβάσεις» στο Δήμο Αυλώνος,με θέμα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την ανάπτυξη της υπαίθρου και δ)πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Επέκταση Λαογραφικής συλλογής στο Δήμο Αυλώνος».