2021-2022

Επιμόρφωση με θέμα «HIV- Ηπατίτιδες- Ενημέρωση – Προφύλαξη» από τον γιατρό Κο. Ζέρβα Γιώργο

Τα σχολεία ΓΕΛ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ και 1ο ΓΕΛ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ συνεχίζουν, σήμερα 18 Μαΐου 2022, τη συνεργασία τους με διαδικτυακή ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα «HIV- Ηπατίτιδες- Ενημέρωση – Προφύλαξη» με εισηγητή τον γιατρό Γιώργος Ζέρβας Επιμελητή Β´ Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής. Ο κ. Ζέρβας με απλό και κατανοητό λόγο αναφέρθηκε στους τρόπους μετάδοσης, τη δυνατότητα φαρμακευτικής αντιμετώπισης, την ύπαρξη ή μη εμβολίων και επεσήμανε τους τρόπους προφύλαξης. Ακολούθησε συζήτηση σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους συναδέλφους με κυρίαρχο τη σχέση ηπατίτιδας – COVID-19.

 

   

 

Ταξίδι στον Ελληνιστικό Πολιτισμό

Ψηφιακή αφήγηση για τον Ελληνιστικό Πολιτισμό των μαθητών της Α’ Λυκείου του ΓΕΛ Αυλωναρίου.
Την αφήγηση κάνουν οι μαθητές:
Αγγελέτου Δήμητρα
Ζαχαριά Καλλιόπη
Παππά Κασσιανή
Σιδέρης Νίκος

 

Χορογραφία μαθητριών του ΓΕΛ Αυλωναρίου με θέμα την ειρήνη και τον πόλεμο

Με θέμα τον Πόλεμο και την Ειρήνη οι μαθήτριες Junior Ambassadors του Γενικού Λυκείου Αυλωναρίου εκτέλεσαν χορογραφία της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής – Χορού του σχολείου μας κ. Nicol Papageorgiou

European Parliament Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

 

Διαδικτυακή ομιλία του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη για τα όργανα και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις

Το ΓΕΛ Αυλωναρίου, Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώνει σήμερα 18 Μαρτίου ένα κύκλο δράσεων με προσκεκλημένους ομιλητές Ευρωβουλευτές. Στη σημερινή εκδήλωση είχαμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσουμε διαδικτυακά τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Vagelis Meimarakis – Βαγγέλης Μεϊμαράκης μίλησε στους μαθητές/ μαθήτριες του σχολείου μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξήγησε διεξοδικά τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια είναι η δομή και τα όργανα λειτουργίας της, ποιος είναι ο τρόπος λήψης των αποφάσεων και ποιος είναι ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων. Συνέχισε με το μείζον θέμα του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας και μας μετέφερε σκέψεις και προτάσεις για την ενίσχυση της Άμυνας και της Ασφάλειας των Ευρωπαϊκών συνόρων θέμα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα την πατρίδα μας δεδομένης της Τουρκικής προκλητικότητας. Οι junior Ambassadors μετέφεραν στον κ. Μεϊμαράκη τους προβληματισμούς τους για το μεταναστευτικό και την ενεργειακή κρίση αλλά και την αγωνία τους και τον φόβο τους για τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά ακόμη μια φορά τον κ. Μειμαράκη, ο οποίος σήμερα μας έφερε πιο κοντά στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο οποίος κέρδισε τους μαθητές/ μαθήτριες του σχολείου μας με την αμεσότητα, απλότητα αλλά και πληρότητα του λόγου του.

Ευχαριστούμε τον Γιώργος Ζέρβας, ιατρό και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης – Αυλωναρίου, ο οποίος παρά τις πολλές του υποχρεώσεις μας τίμησε για άλλη μια φορά με την παρουσία του. Επίσης, ευχαριστούμε τον κ. Νεκτάριο Καντανολέοντα, υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας που μας τίμησε με την παρουσία του.

Ευχαριστώ προσωπικά τη συνάδελφο senior Ambassador Βασιλική Τζανουδάκη, για την διαρκή και αμέριστη συνεισφορά της όπως επίσης τους εξαίρετους συναδέλφους κ. Γεώργιο Νόβα και κ. Κατερίνα Δρακοπούλου για την διαρκή υποστήριξή τους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους junior Ambassadors και προσωπικά την μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Θεοδώρα Κόσσυφα η οποία αναδείχθηκε στην ψυχή του προγράμματος.

    

    

 

Διαδικτυακή ομιλία της κ. Βόζεμπεργκ Ελίζας με θέμα την έμφυλη βία

Το ΓΕΛ Αυλωναρίου συνεχίζει τις δράσεις του ως Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη σημερινή εκδήλωση για την «έμφυλη βία» φιλοξένησε διαδικτυακά την Ευρωβουλευτή κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών & την Ισότητα των Φύλων. Η κ. Βόζεμπεργκ μίλησε για την έμφυλη βία, τις μορφές της, τα γενεσιουργά της αίτια, τις συνέπειες, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διαδικτυακή βία και στη ραγδαία αύξηση που παρατηρήθηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας όπως επίσης για το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. και κατά πόσο αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει το διαρκώς εξελισσόμενο φαινόμενο της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Στην κ. Βόζεμπεργκ ανήκει η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο Διαδίκτυο η οποία εγκρίθηκε από τη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία (513 υπέρ, 122 κατά & 58 αποχές).

Οι junior Ambassadors μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσαν στην ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ μεταξύ των άλλων, για την εφαρμογή που έχει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και για τα κράτη τα οποία δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Επίσης, οι junior Ambassadors του σχολείου μας συγκίνησαν την κ. Βόζεμπεργκ με το video που είχαν δημιουργήσει με τις σημαντικές στιγμές της ζωής της καθώς και με την ενημερωτική παρουσίασή τους σχετικά με την έμφυλη βία.

Επιπλέον, στην εκδήλωση συμμετείχε το Πρότυπο Λύκειο Χαλκίδας με την παρουσίαση της εργασίας τους «Η Έμφυλη Βία στην Τέχνη» και τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ακόμη μια φορά την κ. Βόζεμπεργκ , η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση μας και πραγματοποίησε μια σημαντική ενημέρωση για ένα θέμα μείζονος σημασίας αλλά σε γλώσσα κατανοητή από τους μαθητές μας και σε κλίμα φιλικό και ευχάριστο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΥΝΑΣ, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για τις εξωδιδακτικές πρωτοβουλίες της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας, την ακούραστη και δημιουργική κ. Μαρία Ματθαίου Διευθύντρια του Πρότυπου ΓΕΛ Χαλκίδας καθώς και όλους τους συναδέλφους και μαθήτριες/ μαθητές, τους senior & junior Ambassadors των δύο σχολείων!

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους συναδέλφους του ΓΕΛ Αυλωναρίου που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και ειδικότερα στις senior Ambassadors κ. κ. Βασιλική Τζανουδάκη, Ε. Κάραλη για την αξιοσημείωτη συνεισφορά τους όπως επίσης στους εξαίρετους συναδέλφους κ. Γεώργιο Νόβα και κ. Κατερίνα Δρακοπούλου για την υποστήριξή τους.

 

 

Διαδικτυακή ομιλία της κ. Ασημακοπούλου Άννας- Μισέλ

Οι junior Ambassadors του ΓΕΛ Αυλωναρίου συνεχίζουν να συνομιλούν με Ευρωβουλευτές. Σήμερα, Τετάρτη 9 Μαρτίου, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στην Ευρωβουλευτή κ. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ και να λάβουν απαντήσεις σε καίρια θέματα όπως για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, μια δίκαιη μάχη με συμβολικό χαρακτήρα για ολόκληρη την ΕΕ, για την πανδημία Covid-19, το μεταναστευτικό, για την ισότηταm των φύλων στην Ευρώπη, για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 και για άλλες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη

Ευχαριστούμε θερμά την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου – Anna Michelle Asimakopoulou

Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Πολυχρονίδη και τους junior Ambassadors της Ιονίου Σχολής για την συμμετοχή τους.

 

 

Διαδικτυακή ομιλία του κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου για τη Γυναίκα και τη θέση της στη σύγχρονη κοινωνία

Το σχολείο μας σήμερα με κεντρικό ομιλητή τον Ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο Σ., στο πλαίσιο των δράσεων του ως Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τίμησε σε εκδήλωση του την Γυναίκα! Τη Γυναίκα μάνα, σύζυγο, εργαζόμενη, αδερφή, φίλη, σύντροφο, την γυναίκα πρόσφυγα. Τίμησε την ίδια την ζωή! Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δούνας Κ. , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζέρβας Γ. και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κουτέλου Αικ.

Οι junior Ambassadors είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Στέλιος Κυμπουρόπουλος για τα βήματα που έχουν σημειωθεί μέσω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προώθηση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, για τις στρατηγικές που υπάρχουν από την πλευρά της ΕΕ για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, για την ανάληψη κατάλληλων δράσεων ώστε να στραφούν περισσότερες γυναίκες στις θετικές επιστήμες καθώς και για το αν είναι αρκετό τα κράτη μέλη να αναπτύξουν αποτελεσματικά προγράμματα διδακτέας ύλης και διδακτικές μεθόδους όσον αφορά τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης (STEM), για να διατηρηθεί η ενασχόληση κοριτσιών με την επιστήμη ή αν είναι αναγκαίο να ανατραπούν τα φυλετικά στερεότυπα σχετικά.

Στη συνέχεια οι junior Ambassadors παρουσίασαν την Ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας και έκαναν μια εξαιρετική αναδρομή για τη θέση της Γυναίκας στην Επιστήμη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!!

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Κυμπουρόπουλο για την ομιλία του και την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά μας να συνομιλήσουν μαζί του.

Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Δούνα, τον κ. Ζέρβα και την κ. Κουτέλου που μας τίμησαν με την παρουσία τους!

Ευχαριστώ προσωπικά τους senior Ambassadors κ. Τζανουδάκη Β., Κάραλη Ε. καθώς και τους συναδέλφους κ. Νόβα Γ., και Δρακοπούλου Αικ. για  όσα έκαναν σε όλα τα επίπεδα ώστε να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα!!

   

 

Δράση του σχολείου για την Ε.Ε

Με αφορμή την ενασχόλησή μας σχετικά με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώσαμε ότι μετά τη συνθήκη της Λισσαβόνας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ενισχυμένο ως προς τις νομοθετικές, δημοσιονομικές και εποπτικές διαδικασίες.
Παρόλα αυτά, οι μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Αυλωναρίου Ευβοίας επιθυμούν να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, έχουν την άποψη πως μια στενότερη συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων θα ωφελούσε τη δημοκρατία, διότι μέσω της ανταλλαγής απόψεων, οπτικών και ιδεών επιτυγχάνεται πάντα αναβάθμιση των θεσμών και συνακόλουθα κοινωνική και πολιτική πρόοδος. Επιπλέον, προτείνουν να υπάρχει ενθάρρυνση των Ευρωπαίων πολιτών να συμμετέχουν πιο ενεργά στις ευρωπαϊκές εκλογικές διαδικασίες, καθώς και στη λήψη των αποφάσεων. Είναι γεγονός πως η ψηφιακή επανάσταση που συντελείται στην εποχή μας και οι πρωτοβουλίες που παίρνει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβοηθούν τον ενεργό ρόλο των πολιτών στις συμμετοχικές διαδικασίες. Τέλος, με τη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα » Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» τα οφέλη για τους νέους της Ευρώπης είναι πολλαπλά και θα ήταν ευκταίο να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι νέοι, με σκοπό τη διάδοση των ιδεών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία των μελλοντικών δημοκρατικών Ευρωπαίων πολιτών.

Παρουσίαση σε power point: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Εκδήλωση Αγροδιατροφής

Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, τα σχολεία ΓΕΛ Αυλωναρίου και 1ο ΓΕΛ Αλιβερίου, συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με  θέμα:

«Αγροδιατροφή – γνωρίζω τα προϊόντα του τόπου μου».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων σχετικό με το παραπάνω θέμα. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους, να μάθουν πως αυτά συνδέονται με την ιστορία,  τα ήθη και τα έθιμα και να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, μέσα από την ανάδειξη του πλούτου των παραδοσιακών προϊόντων.  Παράλληλα, στόχος είναι να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας, να μάθει ο ένας από τον άλλον, να μοιραστούμε ιδέες, εμπειρίες και τρόπους υλοποίησης.

Μαθητές της Α΄ τάξης των δύο σχολείων παρουσίασαν την μέχρι σήμερα δουλειά τους σχετικά με το τι είναι η Αγροδιατροφή,  τους κλάδους της και τα προϊόντα της περιοχής Κύμης – Αλιβερίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε η κ. Κουτέλου Αικατερίνη, εκπαιδευτικός και Σύμβουλος Πολιτιστικών Δράσεων του Διαμερίσματος Κύμης, η οποία παρουσίασε τα προϊόντα και τους παραγωγούς της περιοχής Κύμης. Την ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη γνώση που μας μετέφερε.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Διευθυντής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δούνας Κωνσταντίνος τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

 

 

Διαδικτυακή ομιλία για τον Ιωάννη Καποδίστρια

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ομιλία για τον «Ιωάννη  Καποδίστρια», με εισηγητή τον κ. Κούκο Αντρέα, διδάκτορα και Πρόεδρο της  Εταιρείας Μελέτης  Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας -Ιωάννης Καποδίστριας.

Αντικείμενο της ομιλίας του κ. Κούκου ήταν η διπλωματική πορεία  του Ιωάννη Καποδίστρια από το Συνέδριο του Λάυμπαχ έως το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης. Η ομιλία του κ. Κούκου έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως, μεταξύ άλλων, για το πώς ο Ιωάννης Καποδίστριας αντιμετώπισε τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων και το πώς εκμεταλλεύθηκε  τον αγγλορωσικό ανταγωνισμό.  Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κούκο για την τιμή που μας έκανε.

   

   

Webinar: Ενημέρωση για το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Στατιστική στο ΟΠΑ

Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, μαθητές/μαθήτριες του ΓΕΛ Αυλωναρίου, της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής καθώς και μαθητές/μαθήτριες που πρόκειται να ακολουθήσουν τον παραπάνω κύκλο σπουδών, παρακολούθησαν ανοικτή ψηφιακή παρουσίαση του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ντζούφρα Ι. Προέδρου του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εισήγηση έκανε ο κ. Καρλής Δ. αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος (εκ Κύμης ορμώμενος). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν το περιεχόμενο του όρου Στατιστική, να γνωρίσουν το πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Στατιστικής, να μάθουν για τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων του και τέλος να λύσουν απορίες μέσα από ερωτήσεις και συζήτηση που ακολούθησε. Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές του Webinar για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές μας.

 

Συμμετοχή του ΓΕΛ Αυλωναρίου στο πρόγραμμα «Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το σχολείο μας τη σχολική χρονιά 2021-22 συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου» με στόχους την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη και την εξοικείωσή τους με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε μέσω της υλοποίησης σχετικών δράσεων.