Σεπ 13
25

«Γνωριμία με τον υγρότοπο της περιοχής μας» / Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Yγρότοπος – δελτιο τυπου

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

 «Γνωριμία με τον υγρότοπο της περιοχής μας»

Birds afisaafisa wetland 2013

Κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της  Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συμμετέχοντας σε αυτόν τον εορτασμό, διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Περιλαμβάνουν εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιγνίδια και άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Νέας Κίου συμμετέχει σε αυτόν τον εορτασμό και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:30 π.μ. στον υγρότοπο «Καλύβια» στην παραλιακή οδό Νέας Κίου – Ναυπλίου.

Μία ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές κοντά στη φύση.

Στη δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής, με κιάλια και τηλεσκόπια υπό την καθοδήγηση εκπροσώπων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Ταυτόχρονα θα εκτεθούν φωτογραφίες με είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί από ερασιτέχνες φωτογράφους και θα συμπληρωθούν φύλλα καταγραφής της πανίδας και ανθρώπινων παρεμβάσεων. Τέλος στο  πλαίσιο της αξιολόγησης της δράσης θα συζητηθούν προτάσεις αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου. 

DSC05953ygro

Λίγα λόγια για τον υγρότοπο  Καλυβίων.

Ο υγρότοπος της περιοχής μας, Αλίπεδα Καλυβίων, στην παραλιακή Νέας Κίου – Ναυπλίου, περιλαμβάνει αξιόλογα υγροτοπικά και χερσαία οικοσυστήματα. Ειδικότερα, αποτελεί ένα μεταναστευτικό σταθμό στο ταξίδι της αποδημίας των πουλιών όπLine-Of-Seagullsου έχουν καταγραφεί πάνω από 160 είδη. Είναι μια σημαντική περιοχή, ελκυστική για παρατήρηση, προσέγγιση και αναγνώριση των ειδών. Είναι εύκολα προσβάσιμη και έτσι δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης δραστηριοτήτων σε μαθητικές ομάδες, φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους παρατηρητές.seagull_1

Σήμερα ο υγρότοπος είναι μια περιοχή πολλών χρήσεων. Η αειφορική διαχείριση της παράκτιας περιοχής μοιάζει επιτακτική ανάγκη. Δυστυχώς όμως η περιοχή έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση κυρίως λόγω της απώλειας μεγάλου μέρους του υγροτόπου από επιχωματώσεις, παράνομες αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις και λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών.

Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να διατηρηθούν οι λειτουργίες και οι αξίες του υγροτόπου αλλά και να αναδειχθεί και να γίνει πάλι φιλόξενος για είδη που έχουν γίνει αναμνήσεις για τους ντόπιους που περιδιαβαίνουν, για διάφορους λόγους, στον άλλοτε μυστήριο,  αλλά γεμάτο ζωή, βάλτο;

pelargoiΣας περιμένουμε λοιπόν όλους, μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στις 10:30, να περπατήσουμε μέσα στον υγρότοπο, να παρατηρήσουμε τους φτερωτούς επισκέπτες, να τους φωτογραφήσουμε, να μάθουμε για το ταξίδι της αποδημίας τους και να «νοιαστούμε» γι΄ αυτό το πολύτιμο κομμάτι της περιοχής μας.

flamingo1Σημείο εκκίνησης: Χώρος Στάθμευσης GOKART, στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου.

Alcedo atthisΑφήστε μια απάντηση