Π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ α


 Προγράμματα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου

 προγράμματα

Προγράμματα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου (μονοήμερα)

 

1. “Ερασίνος, ο γιος του βράχου”

 

 

ErasinosΣτο πρόγραμμα αυτό επιχειρείται μια προσέγγιση της σχέσης μεταξύ  οικοσυστήματος,  ποταμού  και  τοπικής   κοινωνίας.

 Γενικός στόχος είναι η δημιουργία ενός ενημερωμένου, ευαισθητοποιημένου κι ενεργού μαθητή – ανθρώπου – πολίτη.  

Ακόμη  στοχεύει στο να γνωρίσουν οι μαθητές ένα τμήμα της γεωγραφικής διαμόρφωσης   της  χώρας  μας  προκειμένου  να  κατανοήσουν  πως  αυτό επηρεάζει το κλίμα,  τις  καλλιέργειες,  την   ισορροπία  της  φύσης  και γενικότερα την ανάπτυξη της περιοχής.

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/-τριες 9 –  18  χρόνων και   σχεδιάστηκε  για  ομάδες περίπου  30  ατόμων.

Τάξεις: Δ΄, Ε΄,ΣΤ΄ Δημοτικού/ Γυμνάσιο/ Λύκειο.

2. “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ποταμός”

erasinos child

Το πρόγραμμα αυτό είναι προσαρμοσμένο σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Με τρόπο βιωματικό και παραστατικό οι μικροί μαθητές ευαισθητοποιούνται σε περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε παιγνιώδη μορφή στους χώρους του Κ.Π.Ε. κι ακολουθεί βιωματική προσέγγιση στο πεδίο.

Τάξεις: Νηπιαγωγείο/ Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού.

 3. “Με τα φτερά του γλάρου”

 

ftera glarouΈνα πρόγραμμα που ερευνά την  παράκτια περιοχή από τη  Νέα Κίο έως την πόλη του Ναυπλίου στον  Αργολικό  κόλπο.

Ένα φανταστικό ταξίδι  με  τους μαθητές μας πάνω  στα  φτερά  ενός γλάρου, όπου ξεδιπλώνεται μπροστά μας η σαγηνευτική  εικόνα του  υγροτόπου και τα στοιχεία που  τον  συνθέτουν.

Σκοπός  του  προγράμματος  είναι  να   θαυμάσουν  οι  μαθητές την περιοχή και την  πλούσια ορνιθοπανίδα  και αφού  παρατηρήσουν  και  καταγράψουν τα  προβλήματα  της  περιοχής, κατανοώντας 

την έννοια της αειφορικής διαχείρισης να αναζητήσουν και να  προτείνουν λύσεις.                                                       

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου/ Δημοτικού/

Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων

 

4. “Όταν οι πηγές της Αργολίδας αναβλύζουν μύθους.”

 pngesΤο  πρόγραμμα επιχειρεί να  συνδέσει  στο πέρασμα των χρόνων τα γεωφυσικά  φαινόμενα και τις  γεωλογικές   μεταβολές  με  μύθους, θρύλους, παραδόσεις και δοξασίες.

Στόχος είναι να  γνωρίσουν οι μαθητές  το σημερινό φυσικό περιβάλλον, να κατανοήσουν τους μύθους  και τους  θρύλους της  περιοχής  και πως αυτοί  οι  μύθοι   προσπάθησαν  να  εξηγήσουν  τις γεωλογικές  μεταβολές  που  έχουν  συμβεί.

 

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου/ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων

 

 

5. “Άργος, μια πόλη «ταξιδευτής» της ιστορίας”

 

 Argos

 

           Μια πόλη χτισμένη πάνω στα χαλάσματα.

           Κάθε πέτρα κουβαλάει την ιστορία της, τα καλά κρυμμένα μυστικά της ακόμα και για 6000 χρόνια.

        Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους, τη διατήρησή τους μέσα στο πέρασμα του χρόνου, τις θετικές κι αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

           Ένας περίπατος στο παρελθόν της πόλης.

 Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, να οραματιστούν το μέλλον της και να ενεργοποιηθούν στο παρόν ως πολίτες.

 Ευαισθητοποιούνται στο σεβασμό και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 Κατανοούν τη λειτουργία ενός αρχαίου θεάτρου με πρότυπο το Αρχαίο θέατρο του Άργους.

 Συνειδητοποιούν το βάρος της Ιστορίας …

 Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων

 

6. “Όταν λέω πορτοκάλι να βγαίνεις…”

 orangeΜε  το  πρόγραμμα  αυτό  θέλουμε  να  βρεθούν  τα παιδιά κοντά στον πορτοκαλεώνα. Εκεί θα συνδέσουν τα όσα ήδη γνωρίζουν  με αυτά που  παρατηρούν και  θα μάθουν  ακόμα   περισσότερα για  την   καλλιέργεια   της πορτοκαλιάς και τη σημασία της για τον τόπο μας.

Μέσα από  βιωματικές δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους,

να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία  τους και να μάθουν παίζοντας.

Το   πρόγραμμα   αυτό  απευθύνεται   σε   μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου  και  Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄  Δημοτικού και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.  

 

 

 7. “Ταξίδι στο παρελθόν,    Ναύπλιο”

NafplioΒασικός σκοπός είναι η  απόκτηση  ιστορικής  συνείδησης και  ο σεβασμός στην πολιτιστική  κληρονομιά του τόπου τους καθώς και  η ενεργητική συμμετοχή στην προστασία και διασφάλιση αυτών για  τις επόμενες γενιές.

Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να ανακαλύψουν με τρόπο βιωματικό το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, να οραματιστούν το μέλλον της και να ενεργοποιηθούν στο παρόν ως πολίτες.

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων

8. “Ταξίδι στο παρελθόν,    Νέα Κίος”

kios

Το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου φέρει αναπόφευκτα το βάρος και τις απαιτήσεις της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας.

Ο κίνδυνος της εξαφάνισης ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πολιτισμού μας, αλλά και η λήθη της τοπικής Ιστορίας συνηγορούν στη δημιουργία αυτού του προγράμματος.

Σκοπός μας είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιοχή, να αποκτήσουν γνώσεις για τις παραδοσιακές τεχνικές ανάπτυξης που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, να γνωρίσουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες των προσφύγων (σηροτροφία…) και πως κάποιες από αυτές μπορούν να αναβιώσουν και να επαναπροσδιοριστούν, προκειμένου να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου/ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων. 

 

9. “Ανακύκλωσε κι εσύ… προστάτεψε τη Γη”

 recycle1

Πρόγραμμα για την  «Ανακύκλωση»

 

 Λειτουργεί για σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με  Βιωματική εφαρμογή του τρίπτυχου:

 «Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ, Ανακυκλώνω»

Ένα πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες, με βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια,  επισκέψεις  στις γειτονιές της πόλης, τις ακτές, τα Κέντρα ανακύκλωσης της περιοχής, ακόμα και …τις χωματερές!

Όλοι, μικροί – μεγάλοι έρχονται σε επαφή με το κρίσιμο πρόβλημα των σκουπιδιών και γνωρίζουν εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης και διαχείρισής τους, με επίκεντρο το τρίπτυχο «μείωση-επαναχρησιμοποίηση –ανακύκλωση».

 Βασικός σκοπός: 

Να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την  ενεργό  δράση και   να   εντάξουν   την  ανακύκλωση  στη σχολική και κοινωνική τους  πραγματικότητα

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται  σε μαθητές/-τριες Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού/ Γυμνασίου/ Λυκείου και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων

 

 

10.”Να σου πω ένα μυστικό… την ανακύκλωση αγαπώ”

 recycle2
 

Το πρόγραμμα για την  «Ανακύκλωση» προσαρμοσμένο για μαθητές Προσχολικής και Πρωτοσχολικής ηλικίας

Το   πρόγραμμα   αυτό  απευθύνεται   σε   μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου  και  Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄  Δημοτικού και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.  

 

11.Ταξιδεύοντας με την Αργώ… από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο” 

(Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεις Δημοτικού Σχολείου)

Οι μαθητές/-τριες ενημερώνονται με βιωματικό τρόπο για την πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού μας, να διαπιστώσουν οι μαθητές/-τριες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης, ικανής να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της, αλλά και των μελλοντικών γενιών, καθώς και τη δύναμη, την εργατικότητα, την υπομονή και επιμονή των κατοίκων της, ώστε να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες. Παράλληλα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με περιήγηση στην πόλη της Νέας Κίου και οι μαθητές/-τριες διαπιστώνουν και συνειδητοποιούν τις φυσικές ομορφιές της, την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, αλλά και τα υλικά κατασκευής τους.

Το πρόγραμμα   αυτό  απευθύνεται   σε   μαθητές/-τριες Νηπιαγωγείου  και  Α΄, Β΄, Γ΄  Δημοτικού και σχεδιάστηκε για ομάδες περίπου 30 ατόμων.  

Αργώ

12. “Μια πόλη για να ζεις…!”  

 

Afisa

(όλες οι τάξεις Δημοτικού Σχολείου + Νηπιαγωγείο)  

 

13. “Το κλίμα αλλάζει, εμείς…;” 

Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (Α, Β, Γ τάξεις Δημοτικού Σχολείου)

με βασικούς στόχους  να κατανοήσουν με απλό και παιγνιώδη τρόπο οι μαθητές:

1) Τι είναι καιρός, τι είναι κλίμα, τι είναι η κλιματική αλλαγή, ποια είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πώς επιδρούν στις ανθρώπινες δραστηριότητες

 2) Τις κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν στο παρελθόν από φυσικά αίτια

3) Την κλιματική αλλαγή που παρατηρείται σήμερα από ανθρωπογενή και φυσικά αίτια

4) Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον: (Ερημοποίηση, λιώσιμο παγετώνων, άνοδος στάθμης, πλημμύρες, μείωση βιοποικιλότητας, περιβαλλοντική μετανάστευση κλπ.)

 5) Τις ευθύνες όλων για την κλιματική αλλαγή

Μέσα από την ευαισθητοποίηση, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ομαδικού πνεύματος μπορεί να επιτευχθεί αλλαγή  στάσεων και καθημερινών συμπεριφορών για βελτίωση κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών.

 

 

 

14. Προγράμματα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου (διήμερα)

 

Όλα τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται και ως διήμερα για σχολεία από άλλες περιοχές της Ελλάδας εμπλουτισμένα και με απογευματινές δραστηριότητες.

 

Π.χ. Ταξίδι στο παρελθόν,    ΝαύπλιοΝέα Κίος

 

 

15. Προγράμματα Κ.Π.Ε. Νέας Κίου (τριήμερα)

 “Οικο-Περιβαλλοντικές Διαδρομές  Αναζητήσεις”

Πρόκειται  για  ένα   πρόγραμμα   που   συνδυάζει   τα   προαναφερθέντα προγράμματα, έτσι ώστε οι  μαθητές  να  αποκτήσουν  μια  πιο  ολοκληρωμένη γνώση  της   περιοχής,  του   οικοσυστήματός  της και της  πολιτιστικής  της κληρονομιάς.   

 

 

 

 

 

 5 σχόλια στο “Π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ α”

 1.   Γ. ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ είπε:

  Συνέχεια από 2ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου. Έχουμε κλείσει ένα ραντεβού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου στις 25 Ιανουαρίου 2019. Θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε τότε και το ΚΠΕ;

  Απάντηση

  •   kpearg είπε:

   Καλημέρα
   Για να επισκεφθείτε ένα ΚΠΕ, πρέπει να υλοποιείτε περιβαλλοντικό πρόγραμμα, δηλωμένο στον/την Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσής σας, να έχετε κάνει αίτηση
   για επίσκεψη σε ΚΠΕ, να το έχετε στείλει στον/την Υπεύθυνο Π.Ε., να μας το έχει προωθήσει και μετά να επικοινωνήσουμε για τα περαιτέρω.
   Ακὀμα δεν έχει κυκλοφορήσει η εγκύκλιος από το Υπουργείο για τις επισκέψεις των σχολικών μονάδων στα ΚΠΕ και δυστυχώς δε γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό.
   Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, συνδυάζοντας την επίσκεψή σας στην περιοχή μας, είναι να περάσετε από το ΚΠΕ Ν. Κίου για μια ολιγόωρη ενημέρωση, σχετική με τα προγράμματά μας
   και επειδή θα επισκεφθείτε το Ναύπλιο, μπορούμε να σας ενημερὠσουμε για το πρόγραμμά μας:”Ταξίδι στο παρελθόν-Ναύπλιο” παρουσιάζοντάς σας ένα Power point.
   Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικώς, στο 2751052303, 8:00 με 15:00 καθημερινά, για να το συζητήσουμε.

   Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *