Νέα Κίος: Ο τόπος μας


Η Νέα Κίος αποτελεί ιστορική συνέχεια της Κίου της Μ. Ασίας, πόλης χτισμένης στο μυχό του κόλπου της Βιθυνίας (Προποντίδα), έδρας της Μητρόπολης Νίκαιας και επίνειο της Προύσας.


Η σημαντική γεωγραφική της θέση δικαιολογεί την ύπαρξη μύθων για την ίδρυσή της. Ο Ηρόδοτος αποδίδει την ίδρυσή της στους Αργοναύτες στον Αργοναύτη Κίο κατά την επιστροφή του από την Κολχίδα.Άλλος μύθος αναφέρει πως η Αργώ προσάραξε αναγκαστικά στον κόλπο της Βιθυνίας προκειμένου ο ήρωας Ηρακλής, μέλος και αυτός του πληρώματος, να βρει κατάλληλο κορμό δέντρου ν’ αντικαταστήσει το σπασμένο του κουπί. Την εξεύρεση του κατάλληλου κορμού ανέθεσε στον Πολύφημο και στον Ύλα που ύστερα από μια καταπιεστική μέρα πήγε με μια χάλκινη στάμνα να φέρει νερό αλλά δεν γύρισε ποτέ μιας και τον απήγαγαν οι νύμφες του ποταμού Κίου. Οι σύντροφοι του Ηρακλή που έμειναν να αναζητούν τον Ύλα αποτέλεσαν τους πρώτους κατοίκους.

Σύμφωνα με ένα άλλο μύθο ο αργοναύτης Πολύφημος έχτισε την πόλη δίνοντας το όνομα του παρακείμενου ποταμού. Σύμφωνα με τον Ανδρόνικο το Ρόδιο, η ίδρυση της πόλης έγινε από τους Μιλήσιους την περίοδο της μεγάλης ακμής του και χρονολογείται περίπου το 625 π.Χ.

Η Νέα Κίος είναι σήμερα μια πόλη 4.000 κατοίκων. Από την ίδρυσή της το 1927 υπήρξε αυτόνομη Κοινότητα και αργότερα ξεχωριστός Δήμος. Από τον Ιανουάριο του 2011, όμως, η Νέα Κίος ενσωματώθηκε στο διευρυμένο Δήμο Άργους – Μυκηνών με έδρα το Άργος.Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *