Το παγκόσμιο κίνημα του slow food

Eνημέρωση Nέα

Η ιδέα και το όραμα του Slow Food, του παγκόσμιου κινήματος της οίκο-γαστρονομίας, δεν έχει και τόσο να κάνει με τη βραδυφαγία. Είναι ένας διεθνής μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται από 100.000 μέλη σε 160 χώρες. Με τις δράσεις τους, σε πάνω από 1300 συντροφιές (convivia) σε ολόκληρο τον κόσμο, τα μέλη του προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις τοπικές κοινωνίες τους να αναγνωρίζουν, να υποστηρίζουν αλλά και να απαιτούν φαγητό που είναι καλό, καθαρό και δίκαιο.

Kαλό φαγητό είναι το εύγευστο, το φρέσκο, το εποχικό. Αυτό που ενεργοποιεί και ικανοποιεί τις αισθήσεις. Καθαρό, σημαίνει πως έχει παραχθεί με σεβασμό στα οικοσυστήματα, τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Είναι το φαγητό που τρέφει χωρίς να βλάπτει την υγεία, και είναι δίκαιο, επειδή σέβεται την κοινωνική δικαιοσύνη, εξασφαλίζει δίκαιη αποζημίωση του μόχθου και σωστές συνθήκες για όλους εκείνους –ανθρώπους και ζώα- που είναι μέρος της διατροφικής αλυσίδας. Από την παραγωγή και την τυποποίηση, μέχρι τη διανομή και την κατανάλωση».

Το Slow Food δεν σημαίνει «gourmet» ή «elite». Προσφέρει μία πλατφόρμα για ανταλλαγή γνώσης σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας, που έχουν πάθος για το καλό φαγητό και αγάπη για τη γη. Είναι μία ιδέα, ένας τρόπος να ζεις, να γεύεσαι, να απολαμβάνεις, να ελπίζεις, να εμπνέεσαι. Είναι ένα δίκτυο δικτύων που προσπαθεί να προωθήσει το μήνυμα ότι το τί βάζουμε στο πιάτο μας, το πόσο σοφά ή άσκοπα καταναλώνουμε, το πώς ζούμε γενικά, έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικολογία, στο τοπίο και τον πολιτισμό, όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά και σε κάποια άλλη άκρη της γης. Γι΄ αυτό θεωρεί ότι ο καθένας από εμάς είναι «συμπαραγωγός» και ότι η πράξη της τροφής είναι μέρος της αγροτικής διαδικασίας.

Περισσότερα στους συνδέσμους:   http://www.geopavlos.eu/?p=50   και   http://www.slowfood.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *