Μελέτη περίπτωσης για ομάδες μάθησης και συμβουλευτικής σχετικά με την προσωπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δεξιότητες. Η περίπτωση της Δανάης, 17 ετών

Εγχειρίδια-Άρθρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική Μελέτη Περίπτωσης Προσωπικές Εργασίες

Συνεχίζω να δημοσιεύω περιπτώσεις μελέτης των ομάδων εργασίας των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2012-13, με τους παρακάτω τίτλους:
· «Μια ήρεμη τάξη δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται»,
· «Η φυλακή του φύλου: Φέρσου ως αγόρι, φέρσου ως κορίτσι»,
· «Διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνία των εφήβων στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία»
· «Σχεδιάζοντας μαθησιακά σενάρια για μαθητική ομάδα εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων»
· «Εκπαίδευση στις αρχές καλής λειτουργίας της μαθητικής ομάδας μάθησης»
Όλες οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε μελέτη περίπτωσης είναι διαθέσιμες στην κατηγορία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ» του παρόντος blog.
Στο κάθε σεμινάριο συμμετείχαν 110-140 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε ομάδες των 20 περίπου μελών, με διάρκεια 5 ώρες ανά ομάδα.
Παρακάτω παραθέτω περίπτωση, στην οποία εργάστηκαν οι 5 υπο-ομάδες. Η εργασία των υπο-ομάδων ήταν να βοηθήσουν τη μητέρα της Δανάης να διαχειριστεί την κατάσταση.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών τους, τα μέλη των 5 υπο-ομάδων είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πολλούς τρόπους όπως με παίξιμο ρόλων, με γραπτό περιγραφικό κείμενο, με αφήγηση, κά.

Δανάη, 17 ετών
Η 17 ετών, μαθήτρια του ειδικού Σχολείου (ΕΕΕΕΚ), ξύπνησε το βράδυ με δυνατούς πόνους στην κοιλιά. Η μητέρα της η Βάσω φοβήθηκε πολύ και την πήγε κατευθείαν στο Νοσοκομείο. Η Βάσω περίμενε πολύ ώρα. Έβλεπε τους γιατρούς να μπαινοβγαίνουν από την πόρτα των Επειγόντων Περιστατικών αλλά κανείς δεν της μιλούσε. Ανησυχούσε πολύ. Προσπάθησε να πει μέσα αλλά μια νοσοκόμα την έβγαλε έξω με ευγένεια. Ήθελε να είναι κοντά στο κοριτσάκι της. Παρόλο που ήταν 17 ετών, είχε μυαλό παιδιού 10 ετών. Κάποια στιγμή άνοιξε η πόρτα και η νοσοκόμα την κάλεσε μέσα. Την οδήγησε σε ένα ιατρείο όπου ήταν ένας γιατρός.  Ο γιατρός της μίλησε πολύ ευγενικά. Της εξήγησε ότι έγιναν όλες οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις και αυτές έδειξαν ότι η Δανάη είναι έγκυος τεσσάρων μηνών και ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται κανονικά. Η Βάσω προσπάθησε να κρύψει την έκπληξή της, τον ευχαρίστησε, βγήκε στον διάδρομο αμίλητη και περίμενε την Δανάη για να πάνε στο σπίτι. Και τώρα, τι γίνεται;
.
Σημείωση: Τα προϊόντα της εργασίας των ομάδων τα συγκέντρωσα, τα κωδικοποιώ και τα αναλύω. Όταν ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία, θα ανακοινώσω τα αποτελέσματα στο παρόν blog.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *