Δημιουργούμε… φιλολογικά

4ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

25 Σεπτεμβρίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Με βάση μια εικόνα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έγραψαν  το σενάριο της ιστορίας τους επιλέγοντας ως πηγή έμπνευσης μία από τις εικόνες που τους δόθηκαν ή μία εικόνα της δικής τους επιλογής. Στη συνέχεια δημιούργησαν το εικονογραφημένο σενάριο/«storyboard», αποτυπώνοντας τα συστατικά στοιχεία της ιστορίας, τις εικόνες, το κείμενο, τη μουσική και προχώρησαν στη σύνθεση και δημιουργία του τελικού προϊόντος με το λογισμικό Photo Story 3, προσθέτοντας τις εικόνες, την ηχογραφημένη αφήγηση και τη μουσική που είχαν επιλέξει. Στο τελικό στάδιο παρουσίασαν και σχολίασαν τις ψηφιακές τους αφηγήσεις, οι οποίες κοινοποιήθηκαν και στο διαδίκτυο.

4 Μαρτίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Καλυψώ και Οδυσσέας

Ποια είναι τα συναισθήματα του Οδυσσέα μετά την ανακοίνωση της Καλυψώς, πως μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από επτά χρόνια που τον κράτησε στο νησί της;  Πώς νιώθει η καλλιπλόκαμη Καλυψώ που αναγκάζεται να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της; Δείτε τις ψηφιακές μας αφηγήσεις «Η χαρά του Οδυσσέα» και «Γράμμα στον Οδυσσέα». Μαρία Τσ. – Γεωργία Π. Α3

 

 

2 Μαρτίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Τα σκυλιά δεν είναι παιχνίδια

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου του σχολείου μας συμμετείχαν στο ενημερωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ζωοφιλικής ομάδας «Ζω.Ε.Σ» για την προστασία των αδέσποτων ζώων αλλά και τη δική τους προστασία από αυτά. Στόχος η ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα αδέσποτα και τη ζωοφιλία.

Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου ζωγράφισαν στέλνοντας τα ζωοφιλικά τους μηνύματα, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δημιούργησαν το βίντεο «Τα σκυλιά δεν είναι παιχνίδια».

Μάρθα Μ. Α2, Απόστολος Κ. Α2,  Γιώργος Κ. Α2,  Άννα Π. Α5,  Γλυκερία Τσ.-Θεοδώρα Χ.-Άννα Τσ., Α5, Κωνσταντίνα Τσ. Α5

 

2 Μαρτίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου «Όταν έφυγαν τ΄ αγάλματα» της Αγγελικής Δαρλάση – Τελική εργασία

Το βιβλίο «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» αναφέρεται στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941), με αφηγήτρια τη μικρή Αγγελίνα που έχει φίλους τα αγάλματα του μουσείου και συνομιλεί μαζί τους.

Με την κήρυξη του πολέμου, αρχαιολόγοι, τεχνίτες, εργάτες, φύλακες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και εθελοντές, εργάστηκαν για αρκετούς μήνες εντατικά και έθαψαν με ασφάλεια κάτω από το δάπεδό του αρχαία αγάλματα. Παράλληλα, συσκεύασαν και έκρυψαν άλλες αρχαιότητες σε σπηλιές της Ακρόπολης, στον λόφο του Φιλοπάππου, σε κρύπτες της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ίδιο συνέβη σε όλα τα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας.

Περισσότερα για την απόκρυψη των αρχαιοτήτων μπορείς να μάθεις εδώ και εδώ.

 

Εργασία: Στο μυθιστόρημα  «Όταν έφυγαν τ’ αγάλματα» της Αγγελικής Δαρλάση η Αγγελίνα συνομιλεί με τα αγάλματα. Η ίδια η συγγραφέας  αναφέρει σε συνέντευξή της: «Τα αγάλματα είναι ζωντανά ‒ με τον δικό τους τρόπο. Μιλάνε για ζωή, για θάνατο, για έρωτα, για πόλεμο, για ομορφιά, γι’ αγάπη, για πόνο, για μεγαλεία, για τα μικρά και ουσιαστικά. Κι ίσως αυτό να μας λένε: Πόσο εύθραυστη και πόσο αθάνατη είναι η ανθρώπινη φύση μας.»

Μπαίνοντας στη θέση της Αγγελίνας ή του Τίκο ή οποιουδήποτε άλλου ήρωα του βιβλίου, γράψε έναν διάλογο ανάμεσα στον ήρωα αυτόν και σε ένα από τα παρακάτω αγάλματα που θα επιλέξεις. Μεταξύ των διαλογικών μερών μπορεί να παρεμβάλλονται και αφηγηματικά μέρη. (Ξεφύλλισε το βιβλίο και θυμήσου τις συνομιλίες της Αγγελίνας με τα αγάλματα.)

Με τη βοήθεια των παρακάτω συνδέσμων θα βρεις στο διαδίκτυο φωτογραφίες  των αγαλμάτων  που εμφανίζονται στο βιβλίο, καθώς και πληροφοριακά στοιχεία, που θα σε βοηθήσουν στην εργασία σου.

«Ο χάλκινος θεός»: Ποσειδώνας ή Δίας

Σφίγγα

Ο «γίγαντας»: Ο Κούρος του Σουνίου

«Ο    έφηβος με τα θλιμμένα μάτια»:  Ο      έφηβος των Αντικυθήρων

Η «νεράιδα»: Άγαλμα Νηρηίδας ή Αύρας

Ο «τζόκεϊ»: Άλογο και μικρός αναβάτης

Μαρμάρινο σύμπλεγμα Αφροδίτης, Πάνα και Έρωτα

Το «προσφυγάκι»: Μικρό αγόρι με σκύλο

Σειρήνα

Η Ηγησώ και η στήλη της

Οι Ταναγραίες

1 Μαρτίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Γνωρίζω τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου

Με αφορμή την ενότητα «Γνωρίζω τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου» της Νεοελληνικής Γλώσσας παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας ταινίες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α2

 Λήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείουΛήψη αρχείου

 

28 Φεβρουαρίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Μύθοι του Αισώπου

Στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας διδαχθήκαμε τον μύθο του Αισώπου «Η ομορφιά δεν είναι το παν», στον οποίο το ελάφι πλήρωσε ακριβά την υπερεκτίμηση της φυσικής ομορφιάς. Με αφορμή τον συγκεκριμένο μύθο, αναζητήσαμε κι άλλους μύθους του Αισώπου με πρωταγωνιστή το ελάφι και παρουσιάσαμε δύο από αυτούς με τις ψηφιακές μας αφηγήσεις. Στεφανία Π. – Γεωργία Π. Α3

 

26 Φεβρουαρίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Εικόνες για τη συγγραφή σεναρίου

Εδώ θα βρείτε τις εικόνες για τη συγγραφή της ιστορίας σας. Επιλέξτε μία από τις εικόνες και γράψτε το σενάριό σας με βάση τις οδηγίες που σας έχουμε δώσει. Λήψη αρχείου

 

 

 

13 Φεβρουαρίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Το πιο γλυκό ψωμί

Δημιουργήσαμε την ψηφιακή αφήγηση «Το πιο γλυκό ψωμί», οπτικοποιώντας σκηνές του ομώνυμου λαϊκού παραμυθιού. 

 

 

 

8 Φεβρουαρίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Η σχεδία του Οδυσσέα

«Τα ξάρτια  και τα κάτω καραβόσχοινα  της έδεσε,
και με φαλάγγια  τη σχεδία τη σέρνει και τη ρίχνει
στο θείο κύμα της θαλάσσης».

«Όλος χαρά ο θείος Οδυσσέας κι αγαλλίαση,
με πρίμο αγέρι σήκωσε τα πανιά, κάθισε στο τιμόνι
και το κυβέρνησε με τέχνη».     (ραψωδία ε)

Στο μάθημα της Οδύσσειας κατασκευάσαμε τη σχεδία του Οδυσσέα.  Γιάννης Σ., Γεωργία Π.,  Δέσποινα Σ., Δέσποινα Π., Ιωάννης Τσ., Στεφανία Π., Αναστάσης Π., Γρηγόρης Π. Α3

8 Φεβρουαρίου 2020
από ΚΙΤΣΑΤΗ ΜΑΡΙΑ
0 σχόλια

Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου

Στη Νεοελληνική Γλώσσα στην ενότητα «Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου» δημιουργήσαμε αφίσες για να διαφημίσουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους επιθετικούς προσδιορισμούς. Δείτε τις αφίσες μας.

Δημήτρης Κ.-Βαγγέλης Μ.-Στέργιος Μπ., Θανάσης Κ., Μαρία Λ.-Μάρθα Μ., Δέσποινα Κ.-Ελένη Γ., Σοφία Μ., Αριστοτέλης Κ., Σοφία Α., Γιώργος Κ., Σέργιος Μ.-Κυριάκος Κ.-Ιορδάνης Μ., Απόστολος Κ., Αθανασία Θ.-Κυριακή Β., Μαρίνος Α., Δημήτρης Κ., Χρήστος Α., Αλέξης Μ., Τατιάνα Μπ., Νικόλας Α.-Παναγιώτης Κ., Χρήστος Δ. Α1 και Α2

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων