Το παρόν ιστολόγιο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους μαθητές μας για τις ανάγκες  του εγκεκριμένου από το ΙΚΥ ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» που υλοποιείται στο σχολείο μας στο διάστημα 2017-2018. Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για το περιεχόμενο των κινητικοτήτων,  το παραγόμενο εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Καπούτση Σύρμω – Κιτσάτη Μαρία

3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη»

 

Το σχέδιό μας με λίγα λόγια

 

Ένας από τους σταθερούς στόχους του σχολείου μας είναι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας των μελών της σχολικής μας κοινότητας. Στην αναζήτηση και οικοδόμηση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας κεντρικό ερώτημα δεν θα πρέπει να είναι το «ποιοι είμαστε;» αλλά το «πότε, πού και με ποιους τρόπους αλληλεπιδράσαμε με τους άλλους και επηρεάσαμε ο ένας τον άλλο πολιτισμικά;». Η κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη καθιστά επιτακτική όσο ποτέ την ανάγκη για την οικοδόμηση μιας τέτοιας οπτικής στους ευρωπαίους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου Erasmus+KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!», με παρεμβάσεις και δράσεις για μια συστηματικότερη πραγμάτευση των ζητημάτων, που θα βοηθήσει τους μαθητές μας  να καλλιεργήσουν τις διαπολιτισμικές τους δεξιότητες και να αναπτύξουν μια θετικότερη στάση απέναντι στην ετερότητα. Στόχος του σχεδιασμού μας  είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές τα φαινόμενα πολύπλευρα και να τα αποσυνδέσουν από τυχόν αρνητικά στερεότυπα, να κατανοήσουν ότι η κοινωνία στην οποία ζουν, όπως και κάθε άλλη, στην Ευρώπη και όχι μόνο, είναι αποτέλεσμα της συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης πολλών και ετερογενών πληθυσμιακών ομάδων, η αρμονική συνύπαρξη των οποίων μόνο ωφέλιμη μπορεί να αποβεί για όλους.

Σε μια διαθεματική προσέγγιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την ετερότητα, θα υλοποιήσουμε διδακτικά σενάρια με σχετική θεματολογία, εργαστήρια δημιουργικής γραφής,  project με βιωματικές δραστηριότητες, που θα συνδέσουμε με τα διδακτικά μας αντικείμενα. Στο σχεδιασμό μας θα αξιοποιήσουμε εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και ενεργητικές μεθόδους και τεχνικές στις οποίες θα επιμορφωθούμε κατά τη διάρκεια τις συμμετοχής μας σε δύο εγκεκριμένες από το ΙΚΥ κινητικότητες που θα λάβουν χώρα στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Θα υλοποιήσουμε εξάλλου, εξωδιδακτικά, πρόγραμμα με ομάδα μαθητών για την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και δράσεις και εκδηλώσεις που θα αναπτύσσουν τις διαπολιτισμικές δεξιότητες των μελών της σχολικής μας κοινότητας.

 

Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του σχεδίου: Καπούτση Σύρμω – Κιτσάτη Μαρία