Λειτουργία των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

         Σας ενημερώνουμε ότι τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. λειτουργούν από 1Σεπτεμβρίου έως 10 Ιουλίου εκάστου έτους προγραμματίζοντας τις ενέργειες τους οι οποίες απαιτούν και φυσική παρουσία μαθητών/τριών και γονέων ή κηδεμόνων για τη διεκπεραίωση αιτημάτων αξιολόγησης και έκδοσης εκθέσεων αξιολόγησης -γνωμάτευσης ‘

Βάσει κανονισμού λειτουργίας (ΦΕΚ 5614/2018)  το ΚΕΔΑΣΥ θα είναι κλειστό από 11 Ιουλίου  έως 31 Αυγούστου εκάστου έτους.

Το ωράριο της υπηρεσίας είναι : 08:00 -16:00 και μπορεί να παραταθεί μέχρι τις 19:00 εάν συντρέχουν λόγοι (συνθήκες χώρου ή διαθεσιμότητα του προσωπικού).

 Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, την προσεχή περίοδο θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας διάφορες συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη αξιοποιώντας τρόπους άμεσης ή έμμεσης υποστήριξης, ηλεκτρονικά  (με πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων ή e-mail) ή με τηλεφωνική επικοινωνία  από ειδικούς του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.  Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον φορέα μας .

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας από 1 Σεπτεμβρίου – 10 Ιουλίου :

  • Ταχυδρομικά στη Δ/νση:  Άμστερνταμ 6 , Ροδίνι  85100
  • Τηλεφωνικά στο 22410-43195 καθημερινά 08:00 – 14:00
  • Με e-mail   στο   kesyrodou@sch.gr

 

 

 

 

 

Προτάσεις για την ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών στο σπίτι λόγω COVID-19.

Αγαπητοί γονείς,

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται και επηρεάζει την κατάσταση της παγκόσμιας υγείας και οικονομίας σε ένα πρωτόγνωρο βαθμό, ζούμε μια περίοδο με μεγάλη αβεβαιότητα που δημιουργεί έντονο άγχος σε πολλούς από εμάς. Τι μπορούμε να κάνουμε  για να υποστηρίξουμε την ψυχική μας υγεία αυτή την περίοδο; Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για να πορευθούμε με περισσότερη ψυχραιμία, κατανόηση και σύνεση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

–  Διαχειριζόμαστε προσεκτικά τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε με παιδιά

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικοινωνούμε με τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους της οικογένειάς μας με ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο. Μοιραζόμαστε τα δεδομένα μαζί τους χωρίς όμως να προκαλούμε πανικό, ακολουθώντας ό,τι είναι πιο σωστό για την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία τους. Είναι σημαντικό να ακούσουμε τις ερωτήσεις που μπορεί να έχουν και να τα διαβεβαιώσουμε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουν ανησυχία. Μειώνουμε την έκθεση στα μέσα επικοινωνίας αν αντιληφθούμε ότι τους προκαλεί έντονα συναισθήματα. Αφήνουμε τα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους και τα ενθαρρύνουμε να εκφραστούν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, παιχνίδι, θέατρο.

 

-Εξηγούμε στο παιδί μας τι συμβαίνει, προσαρμόζοντας τα λεγόμενά μας στην ηλικία του:

Τα μικρότερα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούν σύντομες και απλές οδηγίες που να τους δημιουργούν ταυτόχρονα συναίσθημα ασφάλειας. Δεν ξεχνάμε να δίνουμε παραδείγματα σε σχέση με τις νέες συνήθειες που υιοθετούμε, όπως το να πλένουμε τα χέρια μας συχνότερα.

Τα παιδιά που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού σχολείου και στο Γυμνάσιο έχουν συνήθως την τάση να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τον ιό και την απειλητική του φύση, έχοντας επίσης ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια. Ίσως χρειάζεται να τα βοηθήσουμε στο να αντιληφθούν ποιες πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ποιες αποτελούν φήμες ή ψευδείς ειδήσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση δίνουμε έμφαση στους κανόνες υγιεινής που όλοι, και ο καθένας ξεχωριστά, πρέπει να τηρούμε.

Όσο αφορά τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, είναι σε θέση να συζητήσουν σχετικά με την πανδημία όπως περίπου και οι ενήλικες. Τους δίνουμε άμεσες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ είμαστε παράλληλα ευέλικτοι στην επικοινωνία μαζί τους. Το να γνωρίζουν τι συμβαίνει τους δίνει ένα αίσθημα ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι τόσο να ακούσουμε και να συζητήσουμε τις ανησυχίες τους για την πανδημία, όσο και να τα βοηθήσουμε να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με την ατομική ευθύνη σε επίπεδο πρόληψης.

 

–  Δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο

Η καλή ποιότητα και επαρκής διάρκεια ύπνου είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και την ικανότητα διαχείρισης του άγχους. Φροντίζουμε λοιπόν να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-9 ώρες κάθε βράδυ, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών για καλύτερο ύπνο.

– Κάνουμε δραστηριότητες που μας φέρνουν χαρά και απόλαυση

Δίνουμε έμφαση σε δημιουργικές δραστηριότητες ή βόλτες έξω στη φύση εάν δεν είμαστε σε αυτο-περιορισμό. Διαβάζουμε βιβλία, ζωγραφίζουμε μαζί, κάνουμε κατασκευές με απλά υλικά ή ανακαλύπτουμε καινούρια παιχνίδια. Υπάρχουν πολλές πηγές online για δημιουργικές δραστηριότητες με τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Επίσης, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η βαρεμάρα βοηθά να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα στα παιδιά, επομένως ας μη τη φοβόμαστε.

 

–  Ακολουθούμε μια ρουτίνα

Η αλλαγή στην καθημερινότητα μπορεί να φέρει αναστάτωση και αίσθηση ότι χάνουμε τον έλεγχο. Ας διατηρήσουμε όσο μπορούμε μια ρουτίνα, ακόμη και αν παραμένουμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας στο σπίτι.

 

-Δίνουμε το σωστό παράδειγμα

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε στρες και άγχος αυτήν την περίοδο, αλλά το πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας επηρεάζει τα παιδιά μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις γύρω τους, ανάλογα με το πώς οι γονείς τους αντιδρούν σε αυτές. Όσα λέμε σχετικά με τον ιό και το πώς γενικά προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις νέες συνθήκες είναι δυνατό να μειώσουν ή να αυξήσουν το επίπεδο άγχους των παιδιών μας. Έτσι,  όταν οι γονείς ή τα πρόσωπα φροντίδας αντιμετωπίζουν την πανδημία με ψυχραιμία, τότε είναι που τα παιδιά νιώθουν πιο ασφαλή και αντιδρούν με λιγότερο άγχος.

 

-Κρατάμε επαφή

Το γεγονός ότι τα παιδιά δεν μπορούν να συναντούν τους φίλους τους ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα (όπως ο παππούς ή η γιαγιά), λόγω των προληπτικών μέτρων προστασίας, μπορεί να τα αναστατώνει σε μεγάλο βαθμό. Για να τα βοηθήσουμε μπορούμε να προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο. Ακόμα κι έτσι, τα παιδιά είναι σε θέση να μοιραστούν τα νέα τους και να αλληλεπιδράσουν με αγαπημένα πρόσωπα, με αποτέλεσμα να μετριάζεται το άγχος τους και να νιώθουν λιγότερο απομονωμένα.

 

-Κάνουμε σχέδια

Αν και οι νέες συνθήκες φαντάζουν συχνά τρομακτικές και ανεξέλεγκτες, εντούτοις είναι σημαντικό να έχουμε καθημερινούς, βραχυπρόθεσμους στόχους. Το να μπορούμε να κάνουμε σχέδια μαζί και να τα πραγματοποιούμε, χαρίζει στα παιδιά αισθήματα ασφάλειας και σταθερότητας. Απλά και μικρά πράγματα, όπως το να σχεδιάσουμε τι μπορούμε να παίξουμε στη βεράντα ή στον κήπο ή να βάλουμε στο πλάνο να μαγειρέψουμε ένα αγαπημένο φαγητό, μας βοηθούν στο να ανακτήσουμε ως ένα βαθμό τον έλεγχο της καθημερινότητάς μας μαζί με το παιδί μας.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από τις ειδήσεις σχετικά με την πανδημία, διαβάζουν ή ακούν συζητήσεις σχετικά με το νέο ιό μπορεί να νιώθουν τρομαγμένα, μπερδεμένα ή αγχωμένα-όπως και οι ενήλικες, άλλωστε. Ωστόσο, τα παιδιά αντιδρούν στο στρες και το άγχος διαφορετικά σε σχέση με τους ενήλικες. Κάποια παιδιά αντιδρούν άμεσα, ενώ άλλα δείχνουν σημάδια ανησυχίας πολύ αργότερα. Επομένως, καλό είναι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση όσο αφορά αλλαγές στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών, όπως:

  • Υπερβολικό κλάμα ή ευερεθιστότητα στα μικρότερα παιδιά
  • Επιστροφή σε συμπεριφορές που ανήκουν σε παλαιότερο αναπτυξιακό στάδιο, όπως για παράδειγμα το να βρέχει το κρεβάτι του
  • Συναισθηματική προσκόλληση σε πρόσωπα φροντίδας
  • Υπερβολική ανησυχία
  • Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή στις συνήθειες ύπνου
  • Ευερεθιστότητα και ξέσπασμα, κυρίως στους εφήβους
  • Δυσκολίες στη συγκέντρωση
  • Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι ή άλλοι σωματικοί πόνοι

 

Για τα παιδιά με αναπτυξιακού τύπου δυσκολίες, που μέχρι πρότινος εντάσσονταν σε πρόγραμμα παρέμβασης, προτείνεται να συνεχιστεί η επαφή με το θεραπευτή ή τους θεραπευτές του, ώστε οι γονείς να καθοδηγηθούν όσο αφορά την υποστήριξη του παιδιού από το σπίτι μέσω οδηγιών ή κατάλληλου υλικού.

Για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ προτείνεται να τους δίνεται η ευκαιρία μες στο σπίτι για κινητική αποφόρτιση μέσω ανάλογων παιχνιδιών, όπως η μπάλα, ή με γυμναστική ή και συμμετοχή σε καθημερινές δουλειές του σπιτιού σε συνεργασία με τον ενήλικα.

Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία και τα οποία επιδεινώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες, οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό.

Αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στο συναίσθημα, τη διάθεση ή τη συμπεριφορά του παιδιού μας, επικοινωνούμε άμεσα με ειδικό ψυχικής υγείας.

Ενδεικτικές ιστοσελίδες για επιπλέον πληροφορίες και οδηγίες

ΕΟΔΥ – Α΄ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ :
Οδηγίες για παιδιά και οικογένειες για την αντιμετώπιση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού (COVID- 19).

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ :
Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το στρες του COVID-19

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩ – ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ :
Συζητώντας και στηρίζοντας τους μαθητές για τον COVID-19. Χρήσιμες επισημάνσεις για εκπαιδευτικούς και σχολεία.

Ηλεκτρονικό βιβλίο σχετικό με τον κορονοϊό, που απευθύνεται σε μικρές ηλικίες-και στα ελληνικά: Covibook  (αναζητήστε το στο Διαδίκτυο)

 

…………………………………..Οι ΠΕ 23  Ψυχολόγοι του ΚΕΣΥ Ρόδου
………………………………ΓΚΟΛΕΜΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΓΕΝΙΑ & ΚΟΥΤΟΥΛΑ ΒΙΚΗ

 

 

Μένουμε σπίτι … δημιουργικά

Μένουμε σπίτι και παίζουμε

Λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων που ζούμε τις τελευταίες μέρες, μένουμε σπίτι και περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδάκια μας. Αρκετά παιδιά έχουν διακόψει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις – λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχολογική υποστήριξη – ή τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Όμως με υλικά από την καθημερινότητα μας και με παιχνίδια μπορούμε να παίζουμε με το παιδί μας και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να μάθει μέσα από το παιχνίδι.

Δε χρειάζεται να είμαστε συνεχώς πάνω από το παιδί μας, γιατί θα κουραστεί και εκείνο αλλά κι εμείς. Σημασία έχει η ποιότητα κι όχι η ποσότητα.

Θα προσπαθήσω να σας προτείνω παιχνίδια και δραστηριότητες που θα μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδία σας, αλλά θα μπορούν να απασχοληθούν και μόνα τους. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα στο λόγο, όμως και παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια είναι καλό να προσαρμόζονται κάθε φορά στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Τα παιχνίδια είναι το μέσο το οποίο θα βοηθήσει τα παιδιά με ευχάριστο τρόπο να κάνουν το «μάθημά» τους, κυρίως αυτά που δέχονται παρεμβάσεις, χωρίς να το νιώθουν σαν αγγαρεία. Σε καμία περίπτωση οι δραστηριότητες αυτές δεν θα αντικαταστήσουν το θεραπευτικό πρόγραμμα, αλλά μπορούν να το ενισχύσουν.Σε όλες τις δραστηριότητες που θα αναφέρω το βασικό είναι να εστιάζουμε στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί το κάθε παιδί, στην κατανόησή του, στη σύνταξη, τη μορφολογία και στην έκφραση .

 Βίντεο –Ταινίες

Αυτή την περίοδο η προβολή ταινιών είναι ένα μέσω απασχόλησης μικρών αλλά και μεγαλύτερων παιδιών. Μπορούμε όμως να τις χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε τους τομείς στους οποίους δυσκολεύεται το παιδί μας.Βλέπουμε μία ταινία/σειρά/ κινούμενα σχέδια μαζί με το παιδί και συζητάμε είτε κατά τη διάρκεια είτε στο τέλος ή κάνουμε ερωτήσεις (στα πλαίσια συζήτησης με το παιδί κι όχι μαθήματος). Το ζητούμενο πάλι είναι να παρακινήσουμε το παιδί να παράγει λόγο, να εμπλακεί σε συζήτηση και να εκτιμήσουμε αυτά τα οποία έχει κατανοήσει. Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας ή και για τα παιδιά (μεγαλύτερης ηλικίας) που παρουσιάζουν δυσκολίες σε επίπεδο λεξιλογίου και έκφρασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν βίντεο μικρού μήκους χωρίς λόγια. Ενδεικτικά :

 

για πιο μεγάλα παιδιά

 

Φτιάχνω τα δικά μου παιχνίδια

Το διαδίχτυο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να γίνει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με «παιχνίδια» τα οποία μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αλλά και μαζί με το παιδί σας. Αυτό έχει κι ένα ακόμα όφελος, γιατί εμπλέκοντας το παιδί στη διαδικασία μπορείτε να εξασκήσετε πολλές δεξιότητες, όπως το κόψιμο με ψαλίδι, η συζήτηση, η αλληλεπίδραση, η ομιλία και θα μάθει πολλά χωρίς να το καταλάβει.

-Φτιάχνω τις δικές μου ιστορίες

Παίρνω πέτρες ή χαρτόνια, ζωγραφίζω εικόνες/φιγούρες ή κολλάω εικόνες από περιοδικά και φτιάχνω τις δικές μου ιστορίες.

-Για χαλάρωση

-Χρώματα, φρούτα

-Αντιστοίχιση

-Για πλαστελίνη και παιχνίδι ρόλων

 

-ΠαίζουμεΌνομα Ζώο Φυτό πράγμα και με τα παιδιά που ακόμα δεν ξέρουν να γράφουν

-Παιχνίδι περιγραφής : Περιγράφω αντικείμενα μέσα στο σπίτι π.χ. Βλέπω κάτι το οποίο είναι στο τραπέζι και κόβω το ψωμί. Ένα παιχνίδι που μπορεί να γίνει εναλλάξ με το παιδί. Δηλαδή μία φορά θα περιγράφει ο ενήλικας το αντικείμενο για να το βρει το παιδί και το αντίστροφο. Έτσι το παιδί μπαίνοντας και στις δύο θέσεις μπορεί να ψάξει και να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται από δύο διαφορετικές οπτικές.

-Παιχνίδι περιγραφής με κάρτες. Αν δεν έχουμε κάρτες με αντικείμενα, ζώα, φρούτα είτε φτιάχνουμε με εικόνες από περιοδικά είτε χρησιμοποιούμε παιχνίδια του παιδιού ή αντικείμενα που τα τοποθετούμε σε συγκεκριμένο σημείο (χαλί, τραπέζι): απλώνουμε κάρτες με εικόνες από διάφορες κατηγορίες στο τραπέζι και εναλλάξ περιγράφουμε το αντικείμενο στόχο για να το βρει το παιδί, αφού το βρει και  κερδίσει την κάρτα είναι η σειρά του να περιγράψει μία κάρτα στόχο. Αν κάποιος παίχτης δεν έχει βρει την σωστή κάρτα δεν την κερδίζει

-Λίστα για τα ψώνια : μπορεί να μην είναι εύκολο να βγαίνουμε έξω, όμως μέσα στο χώρο του σπιτιού μπορούμε να παίξουμε παιχνίδι ρόλων με μαγαζάκια.  Σκέφτομαι, σε πιο κατάστημα θέλω να πάω, και φτιάχνω τη λίστα με τα ψώνια που μπορώ να κάνω. Ανάλογα με την ηλικία μπορώ να γράψω και να διαβάσω τη λίστα, να βάλω τιμές στα αντικείμενα.

 

Για να αναπτύξουμε τον αφηγηματικό λόγο του παιδιού και την κριτική του σκέψη ικανότητα :

-Παιχνίδι περιγραφής εικόνων (ελεύθερα στο διαδίχτυο, Pinterest) ή εικόνες από παραμύθια ή ότι άλλο βρίσκεται στα ενδιαφέροντα του παιδιού

-Παραμύθια :Διαβάζουμε παραμύθια/βιβλία/ιστορίες με το παιδί μας. Του ζητάμε να μας «διαβάσει» κι εκείνο το παραμύθι βλέποντας τις εικόνες. Του δίνουμε το χρόνο να το κάνει. Του κάνουμε ερωτήσεις κοιτώντας τις εικόνες (ή και όχι ) και περιμένουμε να μας δώσει μία απάντηση. Προσπαθούμε να το ενισχύσουμε να μιλήσει περισσότερο, να μη μένει σε μονολεκτικές απαντήσεις και επιβραβεύουμε κάθε του προσπάθεια. Κάνουμε κουβέντα πάνω στην ιστοριούλα κάθε φορά προσπαθώντας να ενισχύσουμε την ανταπόκριση του παιδιού λεκτικά. Θα μπορούσε να βοηθήσει και η βιωματική αναπαράσταση της ιστορίας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί μια δική σας ιστορία. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δημιουργικότητά και την φαντασία του. Εδώ δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε απλά τη σωστή χρήση των λέξεων, να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο και τη συντακτική δομή.

Φτιάξε ένα παραμύθι – Διαφορετικές έγχρωμες κάρτες και με βοήθεια ερωτήσεων μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας παραμύθι.http://frame.bloglovin.com/?post=4894052895&blog=14718485&group=0&frame=1&frame_type=none&avpp=true&context=&context_ids=&feed_order=&click=0&user=0

 

 

(και για τα μεγαλύτερα παιδιά)

 

 

(συμπλήρωση κόμικ)

 

 

Επιτραπέζια παιχνίδια

Ακόμα και στα επιτραπέζια παιχνίδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υλικό, χωρίς να ακολουθήσουμε πιστά τους κανόνες αλλά να τους απλοποιήσουμε ή να τους προσαρμόσουμε με τρόπο που να είναι ευχάριστο για το παιδί και να παραμένει παιχνίδι. Καλό θα ήταν στην αρχή, στα επιτραπέζια παιχνίδια ή στα παιχνίδια που χρειάζονται σκέψη, στην «ομάδα» του παιδιού να βρίσκεται κάποιος ενήλικας ο οποίος θα δείχνει στο παιδί τον τρόπο. Έτσι το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει σταδιακά τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να προσπαθήσει και να τα καταφέρει, άσχετα με το χρόνο που θα χρειαστεί.

  • Storycards / καρτο-ιστορίες εκδ. brainboxgames : φτιάχνω ιστορίες με κάρτες (3+)
  • Κήπος Μυστηρίου εκδ. Ravensburger : περιγραφή αντικειμένων, ενίσχυση λεξιλογίου (4+)
  • Χάλι γκάλι τζούνιορ εκδ. Κάισσα(4+)
  • Χάλι γκάλιεκδ. Κάισσα : παιχνίδι με κάρτες για ενίσχυση της παρατηρητικότητας (6+)
  • Μάντεψε ποιός; εκδ. Hasbro : Περιγραφή προσώπων και ζώων, ενίσχυση λεξιλογίου (6+)
  • Στο κεφάλι το χωεκδ. AS: περιγραφή εικόνων (7+)
  • Επιτραπέζιο Dobble, εκδ. Κάισσα :παιχνίδι με κάρτες που στηρίζεται στον εντοπισμό των ζευγαριών με διάφορα μίνι παιχνίδια (+ 8)
  • AblaUblaεκδ. Desyllas : παιχνίδι με λέξεις και κατηγορίες (+12)
  • Tabooεκδ. Hasbro : παιχνίδι με κάρτες και λέξεις, περιγράφω τις λέξεις λεκτικά (12+)
  • Το μεγάλο Tabooεκδ. Hasbro : παιχνίδι με κάρτες και λέξεις, περιγράφω τις λέξεις με διαφορετικούς τρόπους (12+)
  • Brainbox – Παίζουμε μαζί, Μαθαίνουμε μαζί (Μικροί κύριοι – Μικρές κυρίες, ΑΒΓ, μυθολογία, ιστορία κ.α) : παιχνίδι με κάρτες για ενίσχυση της μνήμης, της παρατηρητικότητας , της περιγραφικής ικανότητας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού (όλες οι ηλικίες)
  • Κυβοϊστορίες, διάφορες εκδόσεις : φτιάχνω ιστορίες με εικόνες ρίχνοντας τα ζάρια (όλες οι ηλικίες)
  • Παιχνίδι μνήμης –memo διαφορές εκδόσεις : ενίσχυση της μνήμης , της προσοχής, της παρατηρητικότητας
  • Scrabbleεκδ. Mattel : φτιάχνω λέξεις με τα γράμματα που έχω ( με απλές λέξεις, επιλογή γραμμάτων )
  • Επίσεις υπάρχουν πολλά blogs με ωραίες ιδέες τόσο στα ελληνικά όσο και σε άλλες γλώσσες όπου μπορείτε να βρείτε ιδέες. Θα σας προτείνω το blog της συναδέλφου και μητέρας Διαλεχτής Σταματέλου, κοινωνική λειτουργός στα ΚΕΣΥ Ρόδου, η οποία με παιγνιώδη τρόπο πραγματεύεται διάφορα θέματα που μπορεί να αφορούν την καθημερινότητα των παιδιών ( ενσυνειδητότητα, αισθητηριακό παιχνίδι, προσωπικής ανάπτυξης κ.α.)
  • https://dialextis.blogspot.com/

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

“Μαθαίνω παίζοντας και παίζοντας μαθαίνω τον κόσμο μέσα από τα μάτια σου”

Ίστοσελίδες με υλικό και παιχνίδια:

 

  • Εκτός από τον υπολογιστή και τα παιχνίδια δραστηριότητες μπορείτε να εμπλέξετε τα παιδιά σας σε δραστηριότητες της καθημερινότητας όπως η μαγειρική ή η κηπουρική. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα φτιάξετε κάτι εξεζητημένο. Μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό τοστ ή ένα κέικ. Αν ζητήσετε από το παιδάκι σας να σας δώσει τις οδηγίες για να φτιάξετε ένα τοστ ίσως να ανακαλύψετε ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για εκείνο απ’ ότι περιμένετε. Όχι ότι δεν μπορεί να το φτιάξει, αλλά μπορεί να το περιγράψει; Όταν θα επιλέξετε να κάνετε μία καθημερινή δραστηριότητα, καλό θα ήταν να μιλάτε και να εξηγήσετε στο παιδί σας τι κάνετε, πως το κάνετε, τι χρησιμοποιείτε και την επόμενη φορά να ζητήσετε από εκείνο να σας κατευθύνει.

 

Όλα τα παραπάνω είναι προτάσεις. Κάθε γονιός μπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο/α παιδιά του. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες εκεί έξω και άλλες τόσες που μπορείτε να σκεφτείτε στο σπίτι σας. Αυτά που σας προτείνω εγώ ελπίζω να σας βοηθήσουν και να σας δώσουν μία κατεύθυνση για τις δραστηριότητες που μπορείτε να ψάξετε. Σημασία έχει ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, να περάσετε όμορφα με το παιδί σας.

Χατζήπαπα Βαλασία

ΠΕ21 Λογοθεραπεύτρια

του ΚΕΣΥ Ρόδου

Έφηβοι : Οι πιο τεχνολογικά οπλισμένοι απέναντι στον Κορωνοϊό.

Απλές προτροπές προς τις μαθήτριες και τους μαθητές  των σχολείων μας  για ψηφιακή εγρήγορση και μαθησιακή ετοιμότητα.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε την καθημερινότητά μας και μας ανάγκασε να περιοριστούμε στο σπίτι, απέχοντας από τις δραστηριότητές μας (σχολείο, εργασία, εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ). Χάρη όμως στην τεχνολογία ο περιορισμός στο σπίτι δε σημαίνει αναγκαστικά και κοινωνική απομόνωση. Εσείς το γνωρίζετε ήδη πολύ καλά! Είστε η ομάδα του πληθυσμού η πιο εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Άρα, τώρα είναι η δική σας ευκαιρία να αξιοποιήσετε αυτήν τη γνώση και την τεράστια εμπειρία, που έχετε αποκτήσει,  για να αντεπεξέλθετε στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Δείτε το ως πρόκληση.

Διδάξτε μας (γονείς, εκπαιδευτικούς)   και διδαχτείτε από τη νέα εμπειρία!

Αξιοποιείστε τις ψηφιακές σας δεξιότητες όχι μόνο για τις κοινωνικές και ψυχαγωγικές σας ανάγκες αλλά και για τις ανάγκες της τηλεμάθησης – αδράξτε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία! Ακολουθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Διατηρείστε την καθημερινή σας ρουτίνα με ένα πρόγραμμα που μοιάζει με αυτό πριν την κρίση.
  • Μην αποξενώνεστε από τις σχολικές σας δραστηριότητες. Επισκεφτείτε καθημερινά τις ψηφιακές τάξεις, τις ώρες που έχει καθορίσει το σχολείο σας και παρακολουθείστε τα προγράμματα διδασκαλίας, σύγχρονης ή ασύγχρονης. Έτσι δε θα χάσετε επαφή με τη μαθησιακή διαδικασία ούτε με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σας.
  • Προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά την προετοιμασία που σας ζητείτε για το επόμενο τηλε-μάθημα! Έτσι, θα μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη διεξαγωγή του μαθήματος. Διατηρήσετε τη ψηφιακή τάξη ζωντανή, όπως κάνατε και με τη φυσική τάξη!
  • Μην ξεχνάτε πως κάποια στιγμή η κρίση θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, όπως κάθε κρίση, και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Διατηρώντας την επαφή σας με τη μαθησιακή διαδικασία, θα νιώθετε προετοιμασμένοι και ασφαλείς να επιστρέψετε στο σχολείο ΄ θα θυμάστε όσα έχετε διδαχτεί, δε θα έχει διακοπεί η συνέχεια στην αφομοίωση της ύλης, θα μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα, αποτελεσματικά και χωρίς άγχος τις επαναλήψεις σας για τις εξετάσεις, αν αυτές διεξαχθούν.
  • Αφιερώστε χρόνο σε δημιουργικές δραστηριότητες σε καθημερινή βάση: παρακολουθείστε video που σας ενδιαφέρουν, διαβάστε κάποιο βιβλίο που το βλέπατε καιρό στο ράφι της βιβλιοθήκης σας και δεν είχατε το χρόνο να το ανοίξετε, μαγειρέψτε την αγαπημένη σας συνταγή, κ.α.
  • Αφιερώστε χρόνο στην ατομική σας φροντίδα και υγιεινή, όπως ακριβώς το κάνατε πριν την κρίση, όταν βγαίνατε από το σπίτι.
  • Καταπιαστείτε μέσα στην  ημέρα με χαλαρωτικές δραστηριότητες που σας κρατάνε σε φόρμα ή σας δημιουργούν ευχάριστη διάθεση, ακούστε μουσική, παρακολουθήστε την αγαπημένη σας ταινία ή σειρά, κάντε γυμναστική, κλπ
  • Μην αλλάζετε δραματικά τα συνηθισμένα ωράρια του ύπνου σας, για παράδειγμα, μην ξενυχτάτε μέχρι πολύ αργά ή μην αφιερώνετε υπερβολικό χρόνο για ύπνο.
  • Αποφύγετε βλαπτικές συνήθειες που ευνοεί ο εγκλεισμός μέσα στο σπίτι, όπως η υπερφαγία, η υπερκατανάλωση γλυκών ή σνακ, η πολύωρη απασχόληση με παιχνίδια στο κινητό, ps4, pc, κλπ.

 

Βιβλιογραφία: Οδηγός ψυχικής ανθεκτικότητας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού Πηγή: www.especial.gr

 

Και μην ξεχνάτε: η επιστημονική ομάδα του Κ.Ε.Σ.Υ. Ρόδου είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ψυχολογική και εκπαιδευτική υποστήριξη. Απλά,  συμπληρώστε τη φόρμα, για τη φόρμα πατήστε ΕΔΩ

 

 

Ακολουθούν σύνδεσμοι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

 

  1. Πανελλαδικές 2020: Εγκύκλιοι Αιτήσεων-Δηλώσεων για ΓΕΛ-ΕΠΑΛ- Υποβολή δικαιολογητικών υποψηφίων ΑμεΑ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ):

https://www.especial.gr/panelladikes-2020-egkyklioi-aitisewn-dhlwsewn-gel-epal-upoboli-dikaiologitikwn-upopsifiwn-amea/ Πηγή: www.especial.gr

  1. Διαδραστικά σχολικά βιβλία: http://ebooks.edu.gr/new/
  2. «Φωτόδεντρο»: Διαδραστικό υλικό στη θεματική περιοχή που σας ενδιαφέρει, δοσμένο με πολυτροπικότητα (εικόνα, βίντεο, προσομοίωση, οπτικοποίηση, πείραμα, άσκηση, εκπαιδευτικό παιχνίδι, κλπ.): http://photodentro.edu.gr/video/
  3. Επισκεφτείτε τη Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΑΙΘ για Εκπαιδευτικές Επισκέψεις, Θεάματα, Εγκεκριμένα προγράμματα, Μαθητικούς διαγωνισμούς, Εκπαιδευτικές  Εκδρομές, κ.α.

http://edu-gate.minedu.gov.gr/index.php?option=com_sppagebuilder&view=page&id=4&Itemid=125

 

Φλώρα Ρεΐση  –   Αντωνιάδου Αμαλία

Εκπαιδευτικοί  Β΄βάθμιας  Εκπαίδευσης  ΠΕ02.50,του ΚΕΣΥ Ρόδου

Η καθημερινότητα χρειάζεται να είναι οργανωμένη.

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Αγαπητοί Γονείς

Είναι γεγονός ότι η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει και χρειάζεται για κάποιο διάστημα να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς η παραμονή στο σπίτι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο δημιουργικά, προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα τόσο στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, όσο και στη μαθησιακή πορεία των μαθητών. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παρακάτω:

Η καθημερινότητα χρειάζεται να είναι οργανωμένη

Καλό είναι να συζητήσετε με τα παιδιά τα θετικά της κατάστασης, τον περισσότερο χρόνο που θα έχετε χρόνο για παιχνίδια και για ενασχολήσεις με πράγματα που σας αρέσουν και σας κάνουν να περνάτε ευχάριστα ως οικογένεια.

Φτιάξετε μετά από συζήτηση με το παιδί ένα ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ώστε το ίδιο να γνωρίζει και να έχει επιλέξει όσα περιλαμβάνει η ημέρα του, διατηρώντας έτσι αίσθηση ελέγχου στα πράγματα.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι καλύτερα να γίνονται το πρωί, ώστε να διατηρήσουν σε κάποιο βαθμό την προηγούμενη καθημερινή σχολική ρουτίνα του παιδιού.

Δραστηριότητες ψυχαγωγικού χαρακτήρα (όπως πχ μια ταινία την τηλεόραση), γυμναστική ή δημιουργικές δραστηριότητες καλύτερα να προγραμματίζονται το απόγευμα ή μετά το πέρας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Διατηρείστε την επικοινωνία με τους φίλους των παιδιών, με συγγενείς μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (skype, messenger, κ.α.)

Μερικές ιδέες για δραστηριότητες:

Εκπαιδευτικές πλατφόρμες για διαδικτυακά μαθήματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας και σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το σχολείο του παιδιού σας.

Επαναλήψεις στη μέχρι τώρα διδαχθείσα ύλη του σχολείου, ώστε να είναι το παιδί σε επαφή με τις σχολικές του υποχρεώσεις

Κατεβάστε εφαρμογές με εκπαιδευτικές και συνάμα ευχάριστες δραστηριότητες στον υπολογιστή, στο tablet ή στο κινητό σας

Είναι ευκαιρία να ακούσετε μουσική, να ζωγραφίσετε, να διαβάσετε παραμύθια και λογοτεχνικά βιβλία ή να ακούσετε μέσω διαδικτύου audiobooks

Παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ με θέματα που σας ενδιαφέρουν

Κάντε παζλ, κατασκευές, παίξτε επιτραπέζια

Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά το καθημερινό φαγητό και τα αγαπημένα τους γλυκά.

Ασχοληθείτε με την κηπουρική (αν έχετε κήπο, φυτέψτε λαχανικά και λουλούδια, χρησιμοποιήστε γλάστρες για το μπαλκόνι σας) το παιδί μπορεί αναλάβει τη φροντίδα για το μεγάλωμα των φυτών

Είναι ευκαιρία να γίνουν κάποιες δουλειές στο σπίτι ή στο δωμάτιο των παιδιών πάντα με τη δικής τους συνεργασία και βοήθεια (ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια

Βρείτε ευκαιρίες για όμορφες συζητήσεις με τα παιδιά σας

Φροντίζετε τον εαυτό σας, τη σωματική σας υγεία και την ψυχική σας ηρεμία, για να είστε σε θέση να φροντίσετε και τα παιδιά σας.

Καλή δύναμη, υπομονή και αισιοδοξία για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν.

Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

https://eody.gov.gr/

Μένουμε σπίτι συν-δεμένοι (Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ)

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/images/pdf/menoumespitisyndedemenoi–psichologiki-stirixi-gia-oikogeneies.pdf

Ο ιός στη γλώσσα των παιδιών:

Μια ιστοσελίδα που μιλάει απλά και με εικόνες σε όλα τα παιδιά και σε όλες τις γλώσσες για τον κορωνοϊό.

https://www.mindheart.co/descargables?fbclid=IwAR2DOGzrgp5GKsxVT6rZzSkHbmU_To3pdVSV8MVB2JpLVoH7R78JbSpYkF8

Το βιβλίο στα ελληνικά

https://drive.google.com/file/d/1IAxNpOizyNk7x-seCO9KvL4Lt_SD5gwB/view

Οδηγίες για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (Υπουργείο Παιδείας)

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/%CE%A3%CE%A5%CE%9D_%CE%A3%CE%A4%CE%9F_39676.pdf

Οδηγίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τον ιστότοπο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

https://naigaiou.pde.sch.gr/archives/category/%CE%B5%CE%BE-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7

Χρήσιμες διευθύνσεις

https://www.especial.gr/

Δημοτικό

Διαδραστικά σχολικά βιβλία

http://ebooks.edu.gr/new/allcourses.php

Παραμύθια

https://www.ebooks4greeks.gr/category/free-ebooks/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%B1/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%B1

Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ

Οκ, και μένουμε στο σπίτι…και διαβάζουμε!!!

Προτάσεις για το διάβασμα στο σπίτι

Αγαπητοί γονείς – μαθητές και μαθήτριες

Τώρα μένουμε σπίτι. Οι μαθητές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Μια κατάσταση που δεν την φαντάστηκαν ποτέ. Η νοσηρή πραγματικότητα όμως τους φέρνει αντιμέτωπους με το διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης.  Καλούνται να γίνουν μαθητές εξ αποστάσεως. Οι δυσκολίες πολλές. Αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Οι άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και των μαθητών θα αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς οφείλουν να επιδείξουν υπομονή και ψυχραιμία.

Όσο περνάνε οι μέρες πληθαίνουν τα άρθρα, ειδήσεις, συμβουλές για τις εξετάσεις, κυρίως για τις πανελλήνιες. Να θυμάστε κάτι πολύ σημαντικό: Μπορείτε να διαβάζετε όλα τα προηγούμενα αλλά να ακολουθείτε το δικό σας πρότυπο, αυτό που τόσους μήνες δουλεύατε και είχατε συνηθίσει ή κρατήστε όσα είναι κοντά στη δική σας ιδιοσυγκρασία. Το δικό μου λιθαράκι σ’ αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνει γενικές συμβουλές για τους μαθητές και τους γονείς αλλά και συμβουλές για το μάθημα των μαθηματικών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

  • Προγραμματίστε το διάβασμά σας. Ορίστε, μια συγκεκριμένη ώρα έναρξης και ολοκλήρωσης της μελέτης. Προτιμήστε τις παραγωγικές ώρες που το μυαλό σας είναι σε εγρήγορση.
  • Φτιάξτε ένα πλάνο της μελέτης σας. Οργανώστε την καθημερινή ύλη του κάθε μαθήματος. Διαβάζετε καθημερινά όλα τα αντικείμενα ισόχρονα και ποτέ το ένα εις βάρος του άλλου.
  • Φροντίστε επιμελώς τον χώρο σας. Οργανώστε το γραφείο σας με τα βιβλία, σημειώσεις, στυλό, μολύβι, γόμα, ξύστρα γεωμετρικά όργανα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε διορθωτικό, υπολογιστικές μηχανές.
  • Κατά τη διάρκεια της μελέτης φροντίστε να μην αποσπάται η προσοχή σας. Κλείστε κινητά, ipad, τηλεοράσεις και οποιαδήποτε άλλη συσκευή.
  • Καλό θα ήταν να κάνετε μικρά διαλείμματα, πριν ξεκινήσετε το επόμενο αντικείμενο.
  • Να διαβάζετε προσηλωμένοι και να μην κάνετε «πασαλείμματα».
  • Να αποφεύγετε να παρακολουθείτε συνεχώς στην τηλεόραση και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδήσεις, κριτικές, απόψεις, προβλέψεις σχετικές με τις προαγωγικές, απολυτήριες και πανελλήνιες εξετάσεις. Να επιλέγετε αναρτήσεις και εκπομπές στις οποίες υπάρχουν συμβουλές και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό.
  • Όταν τελειώσετε την μελέτη σας, αφιερώστε αρκετό χρόνο στην οικογένειά σας, παίξτε με το κατοικίδιο ζώο ή ασχοληθείτε με ό, τι σας ευχαριστεί και σας ξεκουράζει.
  • Προσέχετε την υγεία σας και τη διατροφή σας. Αν δεν νιώθετε καλά, μην πιέζετε τον εαυτό σας να μελετήσει, όσο και αν πρέπει, γιατί η μελέτη δεν θα είναι αποδοτική και ποιοτική.( Αφιερώστε περισσότερο χρόνο την επόμενη ημέρα).
  • Να κοιμάστε καλά το βράδυ. Καλύτερα θα διαβάσετε την επόμενη μέρα με καθαρό μυαλό, παρά αν έχετε ξενυχτήσει.
  • Αποφύγετε συζητήσεις με τους συμμαθητές σας για πιθανά θέματα που θα σας προκαλέσουν άγχος και νευρικότητα.
  • Να σκέφτεστε θετικά και αισιόδοξα.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

  • Διαβάζετε πολύ καλά το σχολικό βιβλίο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμπεδώσει την θεωρία και μπορείτε να γράψετε απ’ έξω ορισμούς, θεωρήματα, λήμματα, πορίσματα, αποδείξεις, τύπους.
  • Να δίνετε μεγάλη προσοχή στις υποσημειώσεις που υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο.
  • Μελετήστε τις λυμένες εφαρμογές.
  • Να υπογραμμίζετε στην θεωρία σας και στις εκφωνήσεις των ασκήσεων λέξεις και φράσεις κλειδιά.
  • Τις εκφωνήσεις των ασκήσεων να τις διαβάζετε προσεκτικά, 2 ή 3 φορές μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τις πληροφορίες που σας δίνονται.
  • Να λύνετε τις ασκήσεις από όλες τις ομάδες (Α, Β, Γ) και τις γενικές ασκήσεις.
  • Να συμμετέχετε στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως σύγχρονη-ασύγχρονη. Να επικοινωνείτε με τους εκπαιδευτικούς και να εκφράζετε οποιαδήποτε απορία έχετε. Καλύψτε τυχόν «κενά» προηγούμενων τάξεων ή και της φετινής ύλης. Είναι δύσκολο να ανακαλέσεις στη μνήμη κάτι που δεν κατάλαβες σωστά ή κάτι που δεν το δούλεψες αρκετά.
  • Ταξινομήστε το ασκησιολόγιο με την βοήθεια των εκπαιδευτικών σας.
  • Καλό είναι όταν διαπραγματεύεστε μια άσκηση να θέτετε ερωτήματα: Τι μελετώ; 2. Ποιες έννοιες, ποια θεωρήματα γνωρίζω γι’ αυτό που μου ζητάει η άσκηση; Πως συνδέονται μεταξύ τους; 3. Έχω ξαναλύσει παρόμοια άσκηση; Πως την έλυσα; Τι έμαθα να προσέχω στις εκφωνήσεις; Κατασκευάστε μόνοι σας ενδιάμεσα στάδια που υποβοηθούν την πορεία προς τη λύση.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

  • Είναι καλό να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι τις ώρες που διαβάζουν τα παιδιά.
  • Αποφύγετε λεκτικούς χαρακτηρισμούς προς το παιδί σας.
  • Στηρίξτε ψυχολογικά το παιδί σας. Τα παιδιά σας έχουν ανάγκη από κατανόηση, υποστήριξη και ενθάρρυνση να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

 

 

Η μεγαλύτερη επιτυχία για έναν εκπαιδευτικό είναι το φωτεινό βλέμμα και το πλατύ χαμόγελο των μαθητών του. Να είσαστε αισιόδοξοι και να συνεχίσετε την προσπάθειά σας με όλες τις δυνάμεις σας.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς  «Μαζί Περπατάμε».

 

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS:

                 Η εκπαιδευτικός  ΠΕ 03.50 του ΚΕΣΥ Ρόδου

Τριανταφύλλου Αικατερίνη

 

 

Έχω ΔΕΠ-Υ, γνωρίζετε τι χρειάζομαι;

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ σε αυτές τις ηλικίες είναι εξαιρετικά ανήσυχα. Τους είναι πολύ δύσκολο να μην περιφέρονται, να μη χαζεύουν και γενικά να υπακούουν στους απλούς κανόνες της τάξης. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα βοηθήσετε.

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην εφηβεία τα πράγματα δυσκολεύουν. Μπορεί πλέον να έχουν καταλάβει τους κανόνες, αλλά κουβαλάνε συσσωρευμένη ματαίωση. Κάτι τέτοιο μπορεί να τους οδηγήσει σε επιθετικές συμπεριφορές ακόμη και σχολική παραίτηση. Εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠ-Υ

Πώς τα βοηθάμε στη μελέτη τους.

  • Φροντίστε ώστε το μάθημα να χωρίζεται σε μικρά διαλείμματα με εναλλαγή δραστηριοτήτων
  • Επιτρέψτε στο παιδί να κινείται ακόμη κι όταν διαβάζετε
  • Βοηθήστε το να οργανώσει το χώρο μελέτης του αλλά και την τσάντα του
  • Να προσπαθούμε ο χώρος μελέτης να είναι χωρίς παρεμβολές
  • Έχετε σε πρώτο πλάνο ένα ρολόι που θα το βοηθά να οργανώνει το χρόνο του.
  • Εμμείνετε στο θέμα οργάνωσης του χρόνου του. Δώστε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες του.
  • Καλό είναι να προηγείται σιωπηρή ανάγνωση πριν τη φωναχτή
  • Στην προφορική ανάγνωση θα  βελτιωθεί, αν έχει το χρόνο να διαβάσει πιο ήρεμα, χωρίς πίεση.
  • Μετά την ανάγνωση και κατανόηση του κειμένου, είναι καλό να κρατά σημειώσεις στο περιθώριο της σελίδας και να επισημαίνει τα βασικά σημεία
  • Μην επιμένετε στην αποστήθιση. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συνήθως δεν έχουν καλή μνήμη. Δώστε σημασία στα βασικά σημεία του μαθήματος και στην κατανόησή τους.
  • Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι  ασκήσεις για διάκριση και κατηγοριοποίηση μερών του λόγου, παρατήρηση των αλλαγών ανάλογα με την κλήση
  • Ενθαρρύνετε τον αυτοέλεγχο, αυτοαξιολόγηση
  • Βοηθήστε το παιδί σας να ξεκινήσει τη μελέτη και μετά απομακρυνθείτε. Δείξτε του το σωστό δρόμο για την επίλυση των εργασιών διαβάζοντας μαζί του μόνο τις οδηγίες και δίνοντάς του συμβουλές στο πως θα δουλέψει
  • Κρατάτε μια δεύτερη σειρά βιβλίων στο σπίτι, γιατί συχνά ξεχνάνε τα βιβλία τους.
  • Έχετε το τηλέφωνο ενός συνεπή συμμαθητή/τριας σε περίπτωση που ξεχνά τις ασκήσεις του.
  • Αν το παιδί σας δεν έχει καλές επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα, μην το πιέζετε. Βοηθήστε το ν’ αναπτύξει τις ικανότητές που έχει -ακαδημαϊκές και μη –και κατευθύνετε το εκεί που είναι το ταλέντο του.
  • Αν το παιδί δεν μπορεί να οργανωθεί μόνο του στο διάβασμά του, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό

 

Πώς να τα βοηθήσουμε συναισθηματικά και να στηρίξουμε την απόκτηση θετικών συμπεριφορών.

  • Θεσπίστε βασικούς κανόνες και μην παρεκκλίνετε απ αυτούς.
  • Αναρτήστε τους κανόνες που συμφωνήσατε.
  • Βρείτε συστήματα επιβράβευσης, όχι πάντα υλικά.
  • Αξιολογήστε την διάσπασή τους. Μην αντιδράτε το ίδιο σε όλες τις πράξεις τους.
  • Να είστε σταθεροί αλλά όχι άκαμπτοι.
  • Ακούτε τα παιδιά σας, όταν μιλάνε. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι παραπονιάρικα και πληγώνονται εύκολα.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τους έντονους καυγάδες. Όταν το κλίμα είναι έκρυθμο, αφήστε την κατάσταση να εξομαλυνθεί και μετά κάντε μια συζήτηση σε ήπιους τόνους. Μεγαλύτερο θα είναι το «κέρδος» έτσι.
  • Το ξύλο και οι δυνατές φωνές είναι σαν τον αέρα στη φωτιά.
  • Να εναλλάσσονται κινητικές και στατικές δραστηριότητες για εκτόνωση της κούρασης ή της έντασης που νιώθει. Αποφύγετε την απότομη μετάβαση από το παιχνίδι στην μελέτη και ενθαρρύνετε το παιδί να εμπλακεί σε κάποια ενδιάμεση δραστηριότητα, όπως τάισμα κατοικίδιου, δουλειές σπιτιού, κ.α.
  • Βοηθήστε το να οργανώσει το χώρο του. Ορίστε μέρες που με τη βοήθειά σας θα τακτοποιεί το χώρο του
  • Ενθαρρύνετε:
    • να γράφει το χρονοδιάγραμμα της επόμενης ημέρας
    • να κρατά ημερολόγιο σημαντικών ημερών
    • να λύνει σταυρόλεξα

 

  • Το κυριότερο όλων είναι να αποδεχτείτε το παιδί σας γι αυτό ακριβώς που είναι. Η δική σας ανιδιοτελής αγάπη είναι το καταλληλότερο κλίμα για να ανθίσει το κάθε παιδί.

 

Πώς να τα βοηθήσουμε κοινωνικά και να τα προστατέψουμε από τους κινδύνους.

  • Δίνετέ του ένα σταθερό χαρτζιλίκι. Αυτό θα το βοηθήσει στη διαχείριση των χρημάτων.
  • Προσπαθήστε να έχετε έναν διακριτικό έλεγχο των δραστηριοτήτων και των ατόμων που συναναστρέφεται. Είναι παιδιά που παρασύρονται εύκολα.
  • Σε αυτές τις ηλικίες έχουν μεγάλη τάση σε εξαρτήσεις, ίντερνετ, ουσίες, αλκοόλ, εθισμός σε επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Ελέγξτε τους διακριτικά και ωθήστε τους σε δημιουργικές ασχολίες.
  • Ωθήστε τους προς τον αθλητισμό, εκτός από την εκτόνωση προάγει και την αυτοσυγκέντρωση
  • Τριάντα λεπτά αεροβικής άσκησης την ημέρα, 4 με 5 ημέρες την εβδομάδα, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τις εκτελεστικές δεξιότητες, ιδιαίτερα στους μαθητές με ΔΕΠΥ.
  • Ενθαρρύνετε τον αθλητή-μαθητή σας να μελετήσει στο λεωφορείο ή στο αυτοκίνητο καθώς επιστρέφει σπίτι από κάποια δραστηριότητα. Εξετάστε την πιθανότητα να αρχίσει το διάβασμα αμέσως μετά την προπόνηση. Εάν το παιδί σας δε συμμετέχει σε κάποιο άθλημα, προτείνετέ του να βγάλει βόλτα το σκύλο σας ή να ρίξει μερικά καλάθια λίγο πριν κάτσει να κάνει τις σχολικές του εργασίες. Ελέγξτε αν υπάρχει μετά καλύτερη επίδοση στη μελέτη του.

 

Προσέξτε  και τα παρακάτω

– Ας πούμε ότι το παιδί με ΔΕΠ-Υ ρωτά: «Πώς να γράψω, αφού δεν έχω τόση υπομονή για αυτή τη δραστηριότητα»;

-Του προτείνουμε: Ο Γραπτός Λόγος αλλιώς:

https://my-book.gr/mybook_free/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%82/

– Παιδί με ΔΕΠ-Υ: «Οι γονείς και εκπαιδευτικοί ρωτάνε συνέχεια πώς να με βοηθήσουν – τι να τους πω;»

-Συμβουλές από τον Ειδικό Παιδαγωγό:  https://eidikospaidagogos.gr/kleidiadepy

— Παιδί με ΔΕΠ-Υ: «Υπάρχει κάποιο βίντεο για να δουν οι μεγάλοι τις καθημερινές μου δυσκολίες;»

-Ναι! Η Δρ Ράνια Χιουρέα έχει αναρτήσει lhttp://www.chiourea.gr/2016/03/video.html

 

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πλήρες υλικό για τη ΔΕΠΥ μπορείτε να βρείτε και στο νέο βιβλίο του Ειδικού Παιδαγωγού – Συγγραφέα Φώτη Παπαναστασίου “ΔΕΠΥράζει – Πρακτικός Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς” από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.

 

Δείτε επίσης τις αναρτήσεις της Δρ.Ράνιας Χιουρέα για το ΔΕΠ-Υ:

 

Φλώρα  Ρεϊση,  Αμαλία Αντωνιάδου, Φιλόλογοι Κ.Ε.Σ.Υ.  Ρόδου