«Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας», Ομαδική έκθεση μαθητών Β. Ελλάδας στην Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 4-17 Ιουνίου 2018

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ομαδική έκθεση μαθητών Β. Ελλάδας στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, από 4 έως 17 Ιουνίου 2018.

Στην έκθεση με θέμα «Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας» συμμετείχαν 37 εικαστικοί εκπαιδευτικοί και 50 Σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και ορισμένες πόλεις της Β. Ελλάδας.

Το 88ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με ένα ομαδικό έργο της ΣΤ΄ Τάξης και υπεύθυνη εικαστικό την Κατερίνα Κατσιούρα.

  Το έργο μας

Το θέμα «Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας» που επιλέχθηκε αυτή τη χρονιά από την Ένωσή, έδωσε τις δυνατότητες στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν χρώματα και υφές, σε δύο και τρεις διαστάσεις, να δημιουργήσουν συνθέσεις που θα στηρίζονται σε ρεαλιστικές ή και φανταστικές συνθέσεις με τη χρήση ευτελών, ανακυκλούμενων υλικών.

Με αφορμή τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ατυχήματα και καταστροφές, δίνεται η ευκαιρία προβληματισμού για την ατομική μας συμβολή και ευθύνη. Με το έργο μας καταθέτουμε τις σκέψεις μας, τη θέση και τη στάση μας, τις δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος  να αποτρέψει, κάθε οικολογική καταστροφή στο  άμεσο μέλλον, με κολάζ, μικρά ή μεγάλα γλυπτά, με ατομικές αλλά  και ομαδικές εργασίες, με άξονα τη δημιουργική φαντασία, τις δεξιότητες, την αισθητική, τις ατομικές επιλογές των μαθητών.

Οι στόχοι που αφορούν τους μαθητές, είναι όπως πάντα πολλαπλοί:

  • Η εξοικείωσή τους με τα ευτελή ή ανακυκλώσιμα υλικά και οι τρόποι που αυτά συνεχίζουν να είναι χρήσιμα με άλλους τρόπους, όταν ενσωματώνονται σ’ ένα εικαστικό έργο.
  • Ανοίγονται νέα κανάλια γνώσης και αντίληψης για τις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την παράλληλη χρήση διαφορετικών  υλικών στις εικαστικές τέχνες.
  • Αποκτούν περισσότερες δεξιότητες, μαθαίνοντας νέες μεθόδους και διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα καταθέτουν μέσα από αυτές την ατομική τους ποιότητα και ευαισθησία.
  • Ευαισθητοποιείται η οικολογική τους συνείδηση, και μετουσιώνεται η σκέψη, η άποψη, σε ατομική ή ομαδική συμμετοχή για τη δημιουργική πράξη.

Οι μαθητές έχουν δυνατότητες με το θέμα που  τους δόθηκε η να εργαστούν ατομικά ή ομαδικά με σχέδιο, σκίτσο, χρώμα, κολλάζ, κατασκευές χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά.

Τα έργα των μαθητών είναι σχέδιο και ζωγραφική σε χαρτί του μπλοκ με επιλογή υλικών που χρησιμοποιούνται στα σχολεία (κάρβουνο, ακουαρέλες, τέμπερες ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, κηρομπογιές), επίσης κολλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές με εύχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτογλυπτική κλπ). Η ενότητα των έργων του κάθε σχολείου είναι διακριτή με το όνομα του σχολείου και του εικαστικού εκπαιδευτικού.

Εγκαίνια της έκθεσης: Δευτέρα 4 Ιουνίου, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 4-17 Ιουνίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα -Παρασκευή 09:00-14:00,Τετάρτη 18:00-21:00, Κυριακή 10:00-14:00. Σάββατο κλειστή.

Συντονίστρια της διοργάνωσης της έκθεσης: Εύη Αϊδονίδου

Ομάδα διεκπεραίωσης της έκθεσης: Γεώργιος Αλεξάκης, Θεοδώρα Κλειτσάκη, Δέσποινα Κυραντζή, Δημήτρης Παππούς, Παναγιώτα Παρδαβέλα, Χρυσή Τομπά, Ελένη Φώτογλου

Πηγή: http://www.art-teachers.com/omadiki-ekthesi-mathiton-v-elladas-stin-pinakothiki-etaireias-makedonikon-spoydon/

Παρουσίαση της Έκθεσης στο κανάλι TV100

 

4 Σχόλια

  1. Δημοσιεύμένο 27 Ιουνίου 2018 στις 20:25 | #

    Συγχαρητήρια Κατερίνα σε σένα και τους μαθητές σου.

  2. Δημοσιεύμένο 27 Ιουνίου 2018 στις 20:30 | #

    Ευχαριστούμε Γιάννη!!!! Και φυσικά ευχαριστούμε την Ένωσή μας και τους συναδέλφους που αφιέρωσαν χρόνο για το στήσιμο της έκθεσης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση