Άρθρα κατηγορίας "Απόψεις"

Ένα σχόλιο για το μάθημα «Σύγχρονος κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία».

   Το μάθημα αυτό ήρθε στη θέση της «Πολιτικής παιδείας» Β΄ Λυκείου, και είναι γραπτώς εξεταζόμενο μόνο για τους μαθητές των θετικών σπουδών. Το Υπουργείο Παιδείας με εγκυκλίους καθορίζει την ύλη, το περιεχόμενο των ενοτήτων καθώς και τον τρόπο παραγωγής και διάρθρωσης των θεμάτων για την τελική γραπτή εξέταση. Το σχολικό εγχειρίδιο θέτει τους στόχους και ενδεικτικά , το χρόνο που συνίσταται να αφιερωθεί σε κάθε ενότητα.   Η διδακτική πρόταση, η μορφή του βιβλίου και η διάρθρωση της ύλης (μορφή project) σκοντάφτει σε σημαντικά εμπόδια και η όλη προσπάθεια κινδυνεύει ν’ απαξιωθεί από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της.

  Ένα πρώτο εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη, από μεγάλο κομμάτι μαθητών, ακόμα και των στοιχειωδών γνώσεων στα θέματα που προτείνεται  να διδαχθούν. Αυτό οφείλεται , ως’ ένα βαθμό και στην μερική ή παντελή σε πολλές περιπτώσεις, άγνοια της ύλης, κυρίως εκείνης που αφορά στο μάθημα «Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» Γ΄ Γυμνασίου. Το συγκεκριμένο μάθημα και ο τρόπος Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: ,

Ενδοσχολικές εξετάσεις

     Μείωση των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων στη Β&Γ Λυκείου καθιερώθηκε ήδη και θα εφαρμοστεί στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Έτσι, μετά την ελαχιστοποίηση των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων σε όλο το Γυμνάσιο και στη Γ Λυκείου από πέρσι, ολοκληρώθηκε ο κύκλος  της μείωσης του εξεταστικού φόρτου των μαθητών.

  Όσο και να συμφωνεί κανείς με τον οποιοδήποτε -ας πούμε  – εξορθολογισμό των περιττών  ίσως, σε πολλές περιπτώσεις εξετάσεων, δε μπορεί παρά να προβληματιστεί και για τον τρόπο εφαρμογής αλλά κυρίως για τ’ αποτελέσματα των συγκεκριμένων αποφάσεων. Το πρώτο σκέλος του προβληματισμού αφορά στην επιλογή των μαθημάτων, και στις νέες  συνθήκες που δημιουργούνται στη σχολική τάξη.  Για παράδειγμα, στη Β Λυκείου οι μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών θα εξετάζονται γραπτώς στην άλγεβρα ενώ οι μαθητές των θετικών σπουδών όχι. Αντίστοιχα οι μαθητές των θετικών σπουδών θα εξετάζονται γραπτώς στο μάθημα Σύγχρονος κόσμος πολίτης και Δημοκρατία  ενώ οι μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών όχι.Το δεύτερο Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: ,

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων