Αρχείο για "Δεκέμβριος, 2018"

Εξετάσεις: Ελλάδα – Ευρώπη

      Η σύγκριση μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων αλλά και των θεσμών εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας μας και των Ευρωπαϊκών χωρών,  είναι ένα δημοφιλές θέμα στις συζητήσεις κι αντιπαραθέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών κι όχι μόνο. Κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα ή «μεταρρυθμίσεις» όπως θέλουμε να τις ονομάζουμε, φουντώνουν οι κουβέντες κι ύστερα καταλαγιάζουν, μέχρι να αναζωπυρωθούν ξανά αφού οι αλλαγές στο εξεταστικό δεν είναι και λίγες. Επειδή μάλλον βρισκόμαστε σε φάση αναζωπύρωσης, ας επιχειρήσουμε μια σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και κάποιων χωρών της Ευρώπης μέσα από τα κείμενα που δημοσίευσε η ανεξάρτητη αρχή  ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

  1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  βρείτε το κείμενο εδώ
  2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ  βρείτε το κείμενο εδώ

Ετικέτες:

Ενδοσχολικές εξετάσεις

     Μείωση των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων στη Β&Γ Λυκείου καθιερώθηκε ήδη και θα εφαρμοστεί στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Έτσι, μετά την ελαχιστοποίηση των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων σε όλο το Γυμνάσιο και στη Γ Λυκείου από πέρσι, ολοκληρώθηκε ο κύκλος  της μείωσης του εξεταστικού φόρτου των μαθητών.

  Όσο και να συμφωνεί κανείς με τον οποιοδήποτε -ας πούμε  – εξορθολογισμό των περιττών  ίσως, σε πολλές περιπτώσεις εξετάσεων, δε μπορεί παρά να προβληματιστεί και για τον τρόπο εφαρμογής αλλά κυρίως για τ’ αποτελέσματα των συγκεκριμένων αποφάσεων. Το πρώτο σκέλος του προβληματισμού αφορά στην επιλογή των μαθημάτων, και στις νέες  συνθήκες που δημιουργούνται στη σχολική τάξη.  Για παράδειγμα, στη Β Λυκείου οι μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών θα εξετάζονται γραπτώς στην άλγεβρα ενώ οι μαθητές των θετικών σπουδών όχι. Αντίστοιχα οι μαθητές των θετικών σπουδών θα εξετάζονται γραπτώς στο μάθημα Σύγχρονος κόσμος πολίτης και Δημοκρατία  ενώ οι μαθητές των ανθρωπιστικών σπουδών όχι.Το δεύτερο Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: ,

Νέα σελίδα

Νέα σελίδα ανοίγει με την καινούργια χρονιά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Μετά τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που έγινε από πέρυσι, δύο νέες συνενώσεις – συγχωνεύσεις έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Πρόκειται για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και του Ιόνιου Πανεπιστήμιου με το αντίστοιχο ΤΕΙ. Την ίδια πορεία φαίνεται ν’ ακολουθούν και τα υπόλοιπα  ΑΕΙ όπως η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ στερεάς Ελλάδας (τμήματα Λαμίας) , του ΕΚΠΑ με τα τμήματα του ΤΕΙ με έδρα τη  Χαλκίδα και του Γεωπονικού πανεπιστημίου με τα τμήματα που βρίσκονται στη Θήβα ,τη Άμφισσα και το Καρπενήσι. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαίνεται να είναι έτοιμο. Ακόμη έχουν εξαγγελθεί Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ετικέτες: ,

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων