preload
Απρ 15 11
Λογότυπο BlueGriffon

Για την δημιουργία ιστοσελίδων υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι. Αν έχετε φτιάξει το ιστολόγιο σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) έχετε χρησιμοποιήσει την μία από τις τρεις. Οι άλλες δύο είναι πιο «πρωτόγονες» αλλά έχουν και αυτές πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά που τις καθιστούν καταλληλότερες σε κάποιες περιπτώσεις.

Αρχίζοντας από την πιο σύγχρονη και πιο εύκολη:

  • Χρήση ενός Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) όπως το WordPress με το οποίο είναι φτιαγμένο το blogs.sch.gr. Άλλα τέτοια συστήματα είναι τα Joomla, Drupal, Moodle, MediaWiki, ImpressPages κ.ά. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να «λερώσουμε τα χέρια μας» γράφοντας κώδικα HTML. Απλώς εγκαθιστούμε την πλατφόρμα στον δικτυακό μας χώρο. Κάτι τέτοιο αφενός δεν απαιτεί προγραμματιστικές γνώσεις αλλά αφετέρου δεν προκύπτει και τελείως αβίαστα και απλά. Συχνά βέβαια η δουλειά έχει γίνει από άλλους για εμάς (περίπτωση ιστολογίων του ΠΣΔ).
    • Υποπερίπτωση είναι να βρούμε μια υπηρεσία φιλοξενίας περιεχομένου (Web Hosting Service) που να παρέχει και κάποιο δικτυακό εργαλείο συγγραφής ιστοσελίδων. Υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες και μάλιστα και δωρεάν. Για παράδειγμα τα Weebly, Blogger και WordPress.com κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά.
  • Φτιάχνουμε την ιστοσελίδα μας με έναν WYSIWYG Editor. Τα «κινέζικα» σημαίνουν What You See Is What You Get. Δηλαδή, σχεδιάζουμε με γραφικό τρόπο την ιστοσελίδα μας και παίρνουμε έτοιμο HTML κώδικα τον οποίο μπορούμε να τον ανεβάσουμε σε ένα εξυπηρετητή φιλοξενίας ιστοσελίδων. Φυσικά, το WYSIWYG αποτελεί ουτοπία. Αν θέλουμε μια καλογραμμένη ιστοσελίδα που να βοηθάει τους αναγνώστες της τότε θα πρέπει να επέμβουμε λίγο ή περισσότερο και στον HTML κώδικα.
  • Πατροπαράδοτη, παλιομοδίτικη μέθοδος. Γράφουμε την ιστοσελίδα μας, μόνοι μας, σε γλώσσα HTML. Κουραστικό και επίπονο. Δεν προτείνεται για μεγάλα έργα αλλά είναι πολύ χρήσιμος διδακτικός τρόπος για να μάθουμε HTML της οποίας η γνώση είναι πάντα χρήσιμη αφού αποτελεί το DNA του παγκόσμιου ιστού.

Για όσους επιλέξουν την δεύτερη ή τρίτη μέθοδο ακολουθούν μερικά ελεύθερα, ανοιχτού κώδικα και δωρεάν εργαλεία για να χρησιμοποιήσουν.

Λογότυπο BlueGriffon

Λογότυπο BlueGriffon

BlueGriffon: Με το μπλε όρνιο (ή γυπαετό αν θέλετε) μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα ιστοσελίδες. Το BlueGriffon είναι ένας WYSIWYG Editor. Υποστηρίζει HTML 5, CSS 3 και δέχεται πρόσθετα που επεκτείνουν τις δυνατότητές του. Οδηγίες μπορείτε να βρείτε στο thesitewizard.com και στο easierinternetmarketing.com. Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα στιγμιότυπο χρήσης του και στο σύνδεσμο το αποτέλεσμα «Τα Πτηνά στην Χώρα μας».

Επεξεργασία με το BlueGriffon

Επεξεργασία με το BlueGriffon

Λογότυπο Bluefish

Λογότυπο Bluefish

Bluefish: To μπλε ψάρι είναι υπερπλήρες δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών. Είναι κάτι παραπάνω από έναν WYSIWYG Editor αφού μπορεί να σας υποστηρίξει στην δημιουργία ακόμα και δυναμικών ιστοσελίδων. Βέβαια, όλα αυτά μπερδεύουν τον αρχάριο χρήστη και το περιβάλλον του είναι δύσχρηστο για έναν μη μυημένο.

Λογότυπο Notepad++

Λογότυπο Notepad++

Notepad++: Προφανώς πρόκειται για ένα προχωρημένο σημειωματάριο. Αλλά πραγματικά προχωρημένο. Δεν είναι WYSIWYG Editor αλλά σας επιτρέπει να γράψετε εύκολα HTML, CSS, PHP, JavaScript και ότι άλλο προγραμματιστικό σκεφτείτε. Χρησιμοποιήστε για την συγγραφή ιστοσελίδων από την αρχή ή για όταν θέλετε να διορθώσετε κάτι σε κώδικα HTML προϋπάρχουσας ιστοσελίδας.

Λογότυπο FileZilla

Λογότυπο FileZilla

FileZilla: Αφού ολοκληρώσετε την συγγραφή των ιστοσελίδων σας (είτε γράφοντας κατευθείαν HTML είτε μέσω ενός συντάκτη ιστοσελίδων) θα πρέπει τα αρχεία σας να μεταφερθούν στον εξυπηρετητή ιστού (web server) που θα φιλοξενήσει τον ιστότοπό σας. Για το ΠΣΔ αυτός έχει όνομα users.sch.gr. Αυτό γίνεται μέσω του πρωτοκόλλου FTP (File Transfer Protocol). Το γνωστότερο πρόγραμμα για την μεταφορά αρχείων είναι το FileZilla.

Μεταφορά Αρχείων με το FileZilla

Μεταφορά Αρχείων με το FileZilla

Λογότυπο WinSCP

Λογότυπο WinSCP

WinSCP: Το WinSCP (Second CoPy) είναι ένα ακόμη πρόγραμμα για μεταφορά αρχείων μέσω του πρωτοκόλλου FTP. Πέρα από την βασική του αυτή λειτουργία διαθέτει και χαρακτηριστικά διαχειριστή αρχείων αλλά και εργαλείου συγχρονισμού. Δείτε το ως μια εναλλακτική του FileZilla αν το τελευταίο δεν σας βολεύει.

Μεταφορά Αρχείων με το WinSCP

Μεταφορά Αρχείων με το WinSCP

Τώρα που διαθέτετε τα εργαλεία… Καλές δουλειές!

Αφήστε μια απάντηση

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση