preload
Απρ 15 07
Easter Egg στο Google Chrome

Στην Ελλάδα την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε αυγά και μετά την Ανάσταση μικροί και μεγάλοι συμμετέχουμε στο παιχνίδι του τσουγκρίσματος των αυγών. Φυσικά, ακολουθεί έντονη αυγουλοφαγία, κατάλληλη εξισορρόπηση για την υπερ-40-ήμερη αποχή από την κατανάλωση αυγών σύμφωνα με το έθιμο της νηστείας.

Στους καθολικούς, τα αυγά (σύμβολα αναγέννησης άρα και της Ανάστασης) τα φέρνει ένας λαγός (σύμβολο γονιμότητας). Τσούγκρισμα δεν υπάρχει. Αλλά υπάρχει το κυνήγι των πασχαλινών αυγών (πραγματικών ή σοκολατένιων) που βρίσκονται κρυμμένα σε διάφορα μέρη για να τα ανακαλύψουν οι μικροί (οι μεγάλοι παίζουν στήνοντας το παιχνίδι).

Στα προγράμματα των υπολογιστών συνηθίζεται να κρύβουμε πασχαλινά αυγά (easter eggs): κάποια κρυμμένη λειτουργία ή κάποιο κρυφό μήνυμα για τα οποία δεν υπάρχει επίσημη τεκμηρίωση αλλά απλώς η πρόκληση να τα ανακαλύψουν οι χρήστες. Όπως και με το κυνήγι των πασχαλινών αυγών. Εμείς ασχολούμαστε με ιστοσελίδες και ιστολόγια οπότε ιδού μερικά πασχαλινά αυγά στον Mozilla Firefox, στο Google Chrome και στο google.com.

  • Στον Mozilla Firefox, στην γραμμή διευθύνσεων γράψτε «about:mozilla». Θα εμφανιστεί μια καφεκόκκινη σελίδα με ένα αποκαλυπτικού τύπου εδάφιο από το Βιβλίο του Μοτζίλα.
  • Στον Google Chrome, στην γραμμή διευθύνσεων γράψτε «chrome://kill». Στην ελληνική έκδοση «Και κλααααμα η κυρία!». Η σελίδα που εμφανίζεται όταν μια σελίδα κρασάρει.
  • Αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από το Διαδίκτυο (π.χ. απενεργοποιήστε το WiFi ή την κάρτα δικτύου ή απλά βγάλτε το καλώδιο) και ανοίξτε μια σελίδα στο Google Chrome. «Δεν είναι δυνατή η σύνδεση στο Διαδίκτυο» και ένας δεινόσαυρος γιατί στην εποχή αυτών επιστρέψατε. Πατήστε το spacebar (το κενό) και… κάντε high score!

    Easter Egg στο Google Chrome

    Easter Egg στο Google Chrome

  • Το πρωτόκολλο HTTP καθορίζει τους κωδικούς κατάστασης που πρέπει να επιστρέφουν οι εξυπηρετητές στα αιτήματα που δέχονται. Οι κωδικοί της μορφής 4xx αναφέρονται σε λάθη από την πλευρά του πελάτη. Πιο γνωστός ο 404 Not Found. O κωδικός 418 I’m a teapot επιστρέφεται από τις τσαγιέρες που τους ζητούν να φτιάξουν καφέ. Δείτε ένα τέτοιο λάθος στο http://www.google.com/teapot (κάντε κλικ στην τσαγιέρα).
  • Στο Google αναζητήστε με το αίτημα «do a barrel roll». Το Google θα κυλίσει!
  • Στο Google αναζητήστε με το αίτημα «answer to life the universe and everything». Η απάντηση είναι 42. Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει την ερώτηση. Από το «Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ» του Ντάγκλας Άνταμς.
  • Στο Google αναζητήστε με το αίτημα «once in a blue moon». Μια στο τόσο που λέμε στα ελληνικά. Βέβαια μπλε φεγγάρι έχουμε μια φορά κάθε 2,7145 χρόνια περίπου. Oπότε ναι, η συχνότητα είναι 1,16699016 × 10-8 hertz.
  • Το Google σε μορφή για hackers http://www.google.com/webhp?hl=xx-hacker (ή απλά για όσους γράφουν σε leet – 1337).
  • Και φυσικά μην ξεχάσετε να αναζητήσετε την λέξη «αναδρομή» στο Google.

Καλό Πάσχα!

Αφήστε μια απάντηση

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση