“Νιγηριανή απάτη” με ελληνο-ισπανική απόχρωση εξιχνίασης

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κακουργηματικής απάτης μέσω του διαδικτύου, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Ισπανική Υπηρεσία, μέσω της Europol, η οποία διαπράχθηκε σε βάρος 46χρονης ημεδαπής δικηγόρου. Συνελήφθη για την υπόθεση αυτή, πριν από τρεις μήνες περίπου, από τις Αστυνομικές Αρχές της Ισπανίας, στη περιοχή Alcorcon της Μαδρίτης, ένας αλλοδαπός υπήκοος, μέλος της σπείρας.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν η 46χρονη κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι άγνωστα άτομα, με τα οποία είχε επικοινωνία, από τα τέλη Οκτωβρίου 2011 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2012, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), αλλά και τηλεφωνικών επαφών, την είχαν πείσει ότι ήταν κληρονόμος πολύ μεγάλης κληρονομιάς ύψους -12.500.000- δολαρίων. Συγκεκριμένα, με διάφορα τεχνάσματα, είχαν καταφέρει και τους είχε καταβάλει, συνολικά το χρηματικό ποσό των -415.000- ευρώ, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών αλλά και μιας Ισπανικής Τράπεζας.

Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, αλλά και κατόπιν της συστηματικής συνεργασίας που υπήρξε με την αντίστοιχη Ισπανική Αστυνομική Υπηρεσία, μέσω της Europol, εντοπίστηκε και συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου, από τις Ισπανικές Αρχές, ένας αλλοδαπός υπήκοος, μέλος της σπείρας. Στον τραπεζικό λογαριασμό του βρέθηκαν και άλλα χρηματικά ποσά ύψους -500.000- ευρώ περίπου, που προέρχονταν από παρόμοιες απάτες.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε συνεργασία με τις Ισπανικές Αρχές, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του συλληφθέντα και σε άλλες ανάλογες παράνομες πράξεις.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστότερους τρόπους εξαπάτησης σε διεθνές επίπεδο, που είναι γνωστός ως «Νιγηριανές Απάτες», με μεγάλο αριθμό θυμάτων και στη χώρα μας.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να:

Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μηνύματα που τους υπόσχονται ότι θα κερδίσουν χρήματα
Μην απαντούν στα μηνύματα αυτά και να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία
Ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 11012@ hellenicpolice.gr

Λεπτομέρειες για τα είδη των μεθόδων και των τρόπων δράσης των προσώπων που διαπράττουν διαδικτυακές απάτες μπορείτε να διαβάσετε σε πρότερη ανακοίνωση.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση