Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας

Η παραποίηση/απομίμηση και η πειρατεία αποτελούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία. Μεταξύ 2005 και 2010, ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων εντοπισμού στα σύνορα της ΕΕ προϊόντων για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) αυξήθηκε από 26.704 σε πάνω από 80.000. Εν τω μεταξύ, ο κλάδος της δημιουργίας υπολογίζει ότι η πειρατεία έχει κοστίσει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μουσικής, κινηματογράφου, τηλεόρασης και λογισμικού 10 δισεκατομμύρια ευρώ και περισσότερες από 185.000 θέσεις εργασίας, το 2008 και μόνον. Προκειμένου να επισύρει την προσοχή στο φαινόμενο αυτό, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας προκήρυξε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με τίτλο «Hands off my Design» («Κάτω τα χέρια από το σχέδιό μου»). Ζητήθηκε από σπουδαστές του κλάδου του ντιζάιν και από επαγγελματίες να υποβάλουν αφίσες και βίντεο που προβάλλουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης.

Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός «Hands off my Design» («Κάτω τα χέρια από το σχέδιό μου»), ο οποίος έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 2011, απευθυνόταν τόσο σε σπουδαστές του κλάδου του ντιζάιν σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, όσο και σε επαγγελματίες. Και στις δύο κατηγορίες, οι αφίσες και τα βίντεο που υποβλήθηκαν από ολόκληρη την Ευρώπη προέβαλλαν τις συνέπειες της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. Σχεδόν 60 σπουδαστές και επαγγελματίες σχεδιαστές έστειλαν προτάσεις σε μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν από την κριτική επιτροπή για έκαστη κατηγορία ανέρχονταν στο ποσό των 8.000 ευρώ (1ο βραβείο), 2.500 ευρώ (2ο βραβείο) και 1.500 ευρώ (3ο βραβείο).

Οι νικητές είναι:

Στην κατηγορία σπουδαστών στον κλάδο του ντιζάιν:

Πρώτο Βραβείο: Julien Moreau, από τη Σχολή ECV Atlantique στη Γαλλία

Δεύτερο Βραβείο: Nejc Levstik, από την Ακαδημία θεάτρου, ραδιοφώνου, κινηματογράφου και τηλεόρασης στη Σλοβενία

Τρίτο Βραβείο: Lauri Särak, Daniel Levi Viinalass και Elmo Soomets, από Κολλέγιο Τεχνών του Tartu στην Εσθονία.

Στην κατηγορία επαγγελματιών σχεδιαστών:

Πρώτο Βραβείο: Gergely Szőnyi και Tamás Helényi, Ουγγαρία

Δεύτερο Βραβείο: Christoph Brehme, Ιταλία

Τρίτο Βραβείο: Δημήτρης Χαϊδάς, Ελλάδα

Όλοι οι νικητές προσκλήθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου τους απένειμαν τα βραβεία τους Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολούνται δραστήρια με την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας (Edit Herzog, Antonio Masip Hidalgo, Andreas Schwab και Bill Newton Dunn), ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Επίτροπος και ο Πρόεδρος του ΓEEA.

Ιστορικό διαγωνισμού

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας και από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά (ΓEEA). Υποστηρίχθηκε επίσης από Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και προσυπογράφηκε από την Cumulus, International Association of Universities and Colleges of Art, Design and Media (Διεθνή Ένωση Πανεπιστημίων και Κολλεγίων Τεχνών, Ντιζάιν και Μίντια).

Οι νικητές επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ανεξάρτητες προσωπικότητες από τον κλάδο του ντιζάιν και τους πανεπιστημιακούς κύκλους, όπως και οι ενδιαφερόμενοι του Παρατηρητηρίου.

Μετά το τέλος του διαγωνισμού, τα βίντεο και οι αφίσες θα είναι διαθέσιμα να χρησιμοποιηθούν ως ενδεχόμενα μέσα εμπορικής προώθησης σε εκστρατείες όπου προβάλλονται οι κίνδυνοι της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας.

Το Παρατηρητήριο

Το Παρατηρητήριο δημιουργήθηκε από την Επιτροπή το 2009 ως πλατφόρμα για να διευκολυνθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των ενδιαφερομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για τη συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας εντός της ΕΕ.

Το ΓΕΕΑ, το οποίο έχει την έδρα του στο Alicante στην Ισπανία, είναι ο μόνος οργανισμός της ΕΕ που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ). Διαχειρίζεται δικαιώματα κοινοτικών σημάτων και σχεδίων, τα οποία ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ, και συνεργάζεται στενά με τα εθνικά γραφεία ΔΙ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Δικτύου Σημάτων και Σχεδίων. Παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη και συνεργασία στο Παρατηρητήριο, με βάση Μνημόνιο Συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή τον Απρίλιο του 2011, εν αναμονή της έκδοσης κανονισμού για τη μεταφορά του Παρατηρητηρίου στο Γραφείο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο.

Παραποίηση/απομίμηση και πειρατεία

Κατά την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια έκρηξη της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας έχει καταστεί ένα από τα πιο καταστροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Πριν από είκοσι χρόνια, η παραποίηση/απομίμηση μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόβλημα το οποίο αφορούσε κυρίως τους κατασκευαστές ενδυμάτων μόδας, ρολογιών και ακριβών τσαντών. Σήμερα όμως, οι παραποιητές/απομιμητές έχουν διευρύνει την παραγωγή τους, που περιλαμβάνει τώρα όχι μόνο προϊόντα παραποίησης/απομίμησης όπως ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και παιχνίδια, αλλά και φάρμακα. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι διεθνείς συναλλαγές προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2007. Το 2010, οι τελωνειακοί υπάλληλοι της ΕΕ εντόπισαν περισσότερα από 80.000 φορτία παραποιημένων και πειρατικών ειδών, με εκτιμώμενη αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο αριθμός των φορτίων που εντοπίστηκαν είναι σχεδόν διπλάσιος από ό,τι το 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.handsoffmydesign.com

http://ec.europa.eu/internal_market/iprenforcement/observatory/index_en.htm

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση