226 αποτροπές αυτοκτονιών για το έτος 2011

Ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, διενεργεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου. Για το έτος 2011, εξειδικευμένο προσωπικό εντόπισε στις ψηφιακές έρευνες του διαδικτύου 226 ανθρώπους που εκδήλωσαν τέτοια πρόθεση και προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες αστυνομικές ενέργειες για την αποτροπή.

Είναι σημαντική η συνεργασία του προσωπικού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με εξειδικευμένους επιστήμονες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που συνδράμουν στη προσπάθειες για τη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών.

Ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις αποτροπής αυτοκτονιών είναι οι εξής:

Μετά από πολύωρη αναζήτηση σε παραλία της Ανατολικής Αττικής, βρέθηκε 30χρονος, που ετοιμαζόταν να θέσει τέλος στη ζωή του.
Ένας 33χρονος βρέθηκε σε ημιλυπόθυμη κατάσταση μέσα σε αυτοκίνητο, έχοντας τη ζώνη του αυτοκινήτου περασμένη γύρω από τον λαιμό του.
Μία 33χρονη είχε καταναλώσει μεγάλο αριθμό χαπιών και με άμεση παρέμβαση της αστυνομίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για νοσηλεία.
Μία ανήλικη είχε καταναλώσει μεγάλο αριθμό χαπιών, με σκοπό να θέσει τέλος στη ζωή της και χάριν στην έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για πλύση στομάχου.
Ένας 39χρονος με προβλήματα κώφωσης, ο οποίος βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, του παρασχέθηκε άμεσα ψυχολογική υποστήριξη.
Συνολικά επτά περιπτώσεις που είχαν εκδηλώσει την πρόθεση για βιαιοπραγίες, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και κρίθηκε απαραίτητος ο εγκλεισμός τους σε ψυχιατρικές κλινικές.

Αναλυτικά, οι υποθέσεις αποτροπής αυτοκτονίας ανά μήνα, που χειρίστηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι:

Ιανουάριος 6
Φεβρουάριος 14
Μάρτιος 14
Απρίλιος 11
Μάιος 12
Ιούνιος 14
Ιούλιος 18
Αύγουστος 39
Σεπτέμβριος 26
Οκτώβριος 29
Νοέμβριος 16
Δεκέμβριος 27
Συνολικά 226

Υπενθυμίζεται ότι στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η τηλεφωνική γραμμή 11012, στην οποία οποιοσδήποτε, ανώνυμα ή επώνυμα, μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την πρόληψη, αλλά και την άμεση αποτροπή τέτοιων περιπτώσεων. Επιπλέον, η επικοινωνία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι δυνατή και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.